Sinop/Gerze Tarihi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Sinop/Gerze Tarihi
sinop gerze sinop gerze pansiyon festivali dikmen köyleri
Karadeniz bölgesinin gezmeye, görmeye değer, tarihi ve tabiat güzellikleri ile dolu olan ilçesi Gerze

gerze-5848.jpg


M.Ö. 1400 yıllarında Gaşgalı'lar (Gasgaslar) tarafından küçük bir köy olarak kurulan şirin sahil ilçemiz, daha sonra Paflagonya Devletinin eline geçmiş, sırasıyla da; Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının egemenliğine girmiştir.

1214 Yılında I. İzzettin Keykavus zamanında Selçuklu devletinin hakimiyetine giren Gerze, bir ara Trabzon Rum İmparatorluğunun eline geçmiş, nihayet 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır.

1896 Yılında Sinop İlinin nahiyesi yapılan Gerze, 1920 yılında aynı ile bağlı ilçe haline getirilmiştir.

Kayıtlardan ilçemizin eski adının Zagora, Gürzühatun, Savetova, Argibete olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere Paflagonya' lılar Kızılırmak' ın batı yöresine mızraklılar ülkesi anlamına gelen Gezonolit adını vermişlerdir. Gerze adının buradan geldiği sanılmaktadır.

İlçemizin yerleşim yeri olarak seçilmesi M.Ö.1400 yıllarına kadar dayanır,ilçemiz çok eski bir yerleşim yeridir.

13. Şubat 1956 Yılında büyük bir yangın felaketi geçiren ilçemiz devlet tarafından yeniden imar edilerek modern bir ilçe haline gelmiştir.

gerze1-8542.jpg


Coğrafi Durumu



Karadeniz bölgesinin gezmeye, görmeye değer, tarihi ve tabiat güzellikleri ile dolu olan ilçemiz, antik çağlardan bu yana toplumlar tarafından yerleşme ve barınak yeri olarak seçilmiştir.

Doğusu Dikmen, batısı Sinop, kuzeyi Karadeniz, güneyi Boyabat ve Durağan ilçeleri ile çevrili olan ilçemizde,yaz mevsimi kısa, kışlar ılık ve yağışlıdır. Sarımsak ve Kabalı Çayı kenarlarında az miktarda ova vardır. İlçemizin arazi yapısı engebeli olup, orman ve mera alanları bitki örtüsünü oluşturmaktadır.

İlçemizin toplam yüzölçümü 595 Km2.İlçe Merkezinin yüzölçümü 8 Km.2dir.

İlçemizde ulaşım genelde kara yolu ile yapılmaktadır,bir sahil kenti olmasına rağmen deniz yolu kullanılmamakta,hava ve demir yolu bulunmamaktadır. Kara yolu olarak Sinop-Samsun yolundan Sinop ve Samsun'a,Sinop-Boyabat yolundan yurdun iç kesimleri ile İstanbul'a ulaşım sağlanmaktadır.Bu yollardan da Samsun yolunda Kanlıçay,Boyabat yolundada krandu geçişleri çok dik ve virajlıdır.Bu iki yolda da bölünmüş yol çalışmaları devam etmekte olup,bu yollar bittiğinde ilçemizin çevre iller ve iç kesimler ile bağlantısı daha kolay olacak ve ilçemizin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

İlçemizde Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.Sahil kesiminde iklim biraz daha fazla ılıman yüksek kesimlere gittikçe biraz daha fazla soğumaktadır.



Nüfusu



2000 Nüfus sayımına göre ilçemizin toplam nüfusu 23.295 olup; 10013 kişi ilçe merkezinde, 13.282 kişi ise köylerde yaşamaktadır. Yenikent Beldesinin nüfusu 1.389' dur.

1990 nüfus sayımına oranla nüfusun önemli ölçüde azaldığı görülmektedir. Nüfus yoğunluğu 45 olan ilçemizde nüfus artış oranı %o 10,5' tur. Sürekli göç veren bir yöre olan ilçemizin % 52,2'si kadın, % 47,8'i erkektir.

İlçemizin nüfusu yaz aylarında artmakta,kış aylarında ise azalmaktadır.Kırsal kesimin nüfusu azalırken,azda olsa şehir merkezinin nüfusunda bir artma görülmektedir.

Haberleşme



Haberleşme

ilçemize bağlı 42 köyün tamamında telefon vardır. İlçe merkezinde 4839 kapasiteli santralin 4475 abonesi bulunmaktadır. Santralde boşluluk bulunmakta, ve isteyenin ihtiyacı hemen karşılanmaktadır.

Yenikent beldesinde 500 abone kapasiteli santral bulunmakta olup; beldeye, Yamacık ve Pirahmet Köylerine hitap etmektedir.

gerze2-1038.jpg


Kültür Ve Turizmi



İlçemizde toplam nüfusun yaklaşık % 30'u şehir merkezinde oturmaktadır. İlçe merkezine köylerinden ve Dikmen ilçesinden azda olsa göç söz konusudur. İlçe gelişmiş bir sosyal yapı arz etmektedir. Sosyal hareketliliğin yüksekliği özellikle yaz aylarında ilçemizi cazibe merkezi haline getirmekte, çevre il ve ilçelerden gezi ve turizm amaçlı ziyaret yoğunlaşmaktadır.

İlçemizin ortalama eğitim ve kültür seviyesi oldukça yüksektir.Yolsuz, susuz, elektriksiz ve telefonsuz yerleşim birimi bulunmamaktadır.

İlçemiz temiz denizi,bozulmamış doğası ile turizm acısından bir cazibe merkezi olmasına rağmen yeterli tanıtımını yapamamıştır. İlçemizin daha iyi tanıtımının yapılabilmesi ve halka yönelik olarak ilçemizde her yıl 18-20 Temmuz tarihlerinde arasında Gerze Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.bu yıl bu festivalin 34 . yapılacaktır.

Ayrıca geleneksel olarak İlçemiz Yenikent Beldesinde Haziran ayı içerisinde, Çakıldak Köyü'nde Ağustos ayı içersinde yağlı pehlivan güreşleri tertip edilmektedir. Yapılan bu etkinliklere yurdun çeşitli yerlerinden katılanlar olmakta bu sayede ilçenin tanıtımının yanında ilçe ekonomisine katkıda sağlanmaktadır.

Gelen turistlerin konaklamasına yönelik olarak 52 yatak kapasiteli Otel Ermiş, 45 yatak kapasiteli Köşk Turistik Tesisleri, 56 yatak kapasiteli Kalyoncu Otel ile hizmet verilmektedir. İller bankası aracılığı ile yaptırılan 36 odalı, 72 yatak kapasiteli ve yüzme havuzlu Turistik Gerze Oteli inşaatı bitmiş,açılmaya hazır durumdadır.

Mesire Yerleri ve Ulaşımı

İlçemizde mesire yeri olarak İdemli Orman İçi Piknik alanı ile,Dereyeri,Bedre,Değirmenler mevki denize girip dinlenilecek yerler, Acısu köyünde ise doğal acısu bulunmaktadır.Bu yerde piknik , mesire ve gezi yeri olarak kullanılmaktadır.Bu yerlerin hepsinin yolu asfalt ve ulaşımı kolay olup,yaz aylarında belediyece araç seferleri bulunmaktadır.

Tarihî ve Turistik Yerleri

İlçemizde tarihi yer olarak Yenikent Beldesi Çece Mahallesinde Çece Sultan Türbesi, şehir merkezinde ise Tarihi Köşk Hamamı ve Yakupada Konağı bulunmaktadır.İlçemiz sahilleri ve çay bahçeleri de gezilmeğe ve görülmeğe değer yerlerdir.

Yöre Mutfağı

Kaşık Hamuru Mamalika - Hoptiri : Kaynayan suya bir miktar tuz konur. İçine un ilave edilir ve hızlı karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamuru iki kaşıkla, kaşıkları suda ıslatılarak lokma şeklinde kesilir. Cevizle şeker karışımı tepsiye serperek kat kat hazırlanır. Üstüne karartılmış tereyağı dökülür.

Kulak Hamuru : Unun içine tuz eklenir ve yumurta kırılır. Su ile yoğrulur. Hamur yarım saat dinlendirilir. Etin içine soğan rendelenir. Tuzu, karabiberi konur. Bu arada ceviz ayıklanır, yoğurt sarmısaklanır. Dinlenmiş hamur yufka gibi biraz kalınca açılır. Yaklaşık 4 cm. karelere bölünür. İçine et konarak üçgen şeklinde bükülür. Diğer yerde tuzlu su kaynar. Hazırlanan hamurlar bu suyun içinde pişer. Sonra süzgeçten süzülür. İsteyen cevizli, isteyen yoğurtlu yapar. Üzerine eritilmiş bol tereyağı dökülür.

Tirit : Dinlendirilmiş hamur normal kalınlıkta yufka gibi açılır, sacda pişirilir. Hazırlanan yufkalar üçgen şeklinde kesilir. Pişmiş tavuk suyuna her bir tanesi ıslatılarak tepsiye dizilir. Eritilmiş tereyağı ve ceviz serpilir. Bütün katlar aynı şekilde yapılır. Yeteri kadar yapıldıktan sonra pişmiş tavuk tepsinin üzerine konur ve yenmeye hazırlanır.

Nokul : Bayram günlerinin yiyeceğidir. Kurban ve şeker bayramlarında yapılır. Unun içine eritmeden sanayağı, yoğurt, tuz ve biraz da kül suyu ilave edilip yoğurulur. Dinlenmeye bırakılır. Diğer taraftan, kavrulmuş kıymaya yağ, soğan ve karabiber konur. Diğer çeşidi için de dövülmüş ceviz, üzüm ve şeker karıştırılır. Hamur normal kalınlıkta yufka gibi açılır. Kıyma ilave edilir ve yufkanın üstüne yayılır, yağ serpilir. Yufkanın ucundan başlayarak rulo şeklinde kıvrılır. Bıçakla kesilir veya yuvarlanır. Aynı işlem üzümlü için de yapılır.

Börek : Daha çok köylerde imece günlerinde veya bayram günlerinde yapılır. Açılmış yufkalar eritilmiş yağa batırılıp tavaya konur. 3-4 yufka böyle yapıldıktan sonra, ayrıca yağda kavrulmuş küçük parçalara bölünmüş yufkalar, yağa batırılmış bütün yufka yağlanıp kat kat aynı işlem yapılır. Yeteri kadar olduktan sonra altta ateş yanan tavanın üstüne sac konur. Sacın küllü kısmı üste gelir ve ateş yakılır. Börek alttan ve üstten kızarmış olur. Piştikten sonra kareler halinde kesilip yenir.

Boranaşı : Mantıda olduğu gibi hamur hazırlanır. Normal yufkadan biraz kalınca açılır ve karelere bölünür. Her bir karenin içine süzme yoğurt, daraotu karışımı konur ve üçgen şeklinde bükülür. Kaynayan suda piştikten sonra tepsiye konur ve üzerine bol karartılmış tereyağı dökülür.

Zıbıdık : Zıbıdıkların kök kısmı ayıklanarak bol suda yıkanır, haşlanır. Süzgeçten süzülür. Diğer yerde kavrulmuş yağ soğan izine haşlanmış zıbıdıklar ince ince doğranır, ilave edilir. Ayrıca yoğurt sarmısaklı da yapılır.

Kazayak : Kök kısmı ayıklanır, bol suda yıkanıp haşlanır. Diğer yerde süzülmüş kazayaklara tuz, sarımsak ve sirke ilave edilerek çukur bir kabın içine konur. Sirke üstüne çıkacaktır.



Ekonomik Durum






Sanayi ve Ticaret

İlçemizde istihdam alanlarının ve tarıma elverişli arazilerin darlığı nedeniyle ekonomi statik bir görüntü vermekte ve işgücü göçü yaşanmaktadır.

Ziraat odasının 2050 kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Odasının üye sayısı 600' dür. Ayrıca 3 tarımsal kalkınma kooperatifi ( Çağlayan, Çakıldak, Yaykıl ), su ürünleri kooperatifi ve tarım kredi kooperatifi bulunmaktadır. İlçemizde 13 yapı kooperatifi kurulmuş olup faaliyetini sürdürmektedir. Bunların dışında Gerze Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi ile Gerze Birlik Minibüsleri Taşıyıcılar Kooperatifi faal durumdadır.

İlçemizde 2002 yılında 1015 vergi mükellefine toplam 2.758.425.910.000 TL vergi tahakkuk ettirilmiş ve bunun 2.661.764.320.000 TL sı tahsil edilmiştir. Aynı yıl genel bütçe giderleri ise 5.898.434.070.000 TL olmuştur. 2001 yılı vergi tahsilat gerçekleşme oranı % 97 olarak gerçekletmiştir.

İlçemizde, içersinde 151 işyeri ve çarşı grubu bulunan küçük sanayi sitesi inşaatına 1994 yılında başlanmış olup şu anda inşaatı bitmiş ve dükkanlar sahiplerine teslim edilmiştir.

Site faaliyete geçtiğinde ilçenin sanayi ve ticari yapısını olumlu yönde etkileyecek, aynı zamanda ilçe içersinde olumsuz şartlarda bulunan işyerlerinin kapatılması ve tahliye edilmesiyle şehircilik yönünden bir rahatlama görülecektir.

İlçemiz sanayi kuruluşlarından olan tekel yaprak tütün işleme ve bakımevinde; merkez ve 48 köyde üretilen tütünlerin bakımı, ekspertiz, alım - satım ve işlemesi yapılmakta iken,işleme atölyesinin faaliyetine 2001 yılı içinde son verilmiştir.İşleme atölyesi ayda 60 ton kapasitelidir. Toplam depo alanı 7.840 m² dir.

Beta Tekstil Sanayii faaliyetlerini sürdürmekte olup yatırımlarını büyütmektedir. Beta Dış Ticaret Ve Sanayi İşletmeleri A. Ş. örgü kumaş, kumaş boyama ve konfeksiyon üretimi yapılmakta iken üretimi arıtma tesisi yapılıncaya kadar durdurmuş bulunmaktadır,şu anda arıtma tesisinin yapımı tamamlanmış olup faaliyete geçmek üzeredir. Faaliyete geçtiklerinde toplam istihdam 350 kişi olacaktır.Şu anda 8 kişi çalışmaktadır.

Betareks Metalize İplik Ve Sanayi A. Ş. sim ipliği ve fantezi iplik üretmekte olup 122 kişi çalışmaktadır.

Balıksan Balık İşleme Sanayi Ve Ticaret A. Ş. balık unu ve balık yağı üretimi yapmakta olup daimi 10, mevsimlik 20 kişi istihdam edilmektedir.

Yenikent Çivi A.Ş. çivi üretimi yapılmakta iken şu an için üretime ara vermiştir.

İlçemizde un ve un mamulleri üretimi yapan Çelik Un Fabrikası 10 kişiye istihdam oluşturmaktadır.

SİNDE A.Ş.' ye ait Toz Deterjan Fabrikası faaliyete geçmiş olup yaklaşık 45 kişiyi istihdam etmektedir. Yıllık 30.000 ton kapasiteye sahiptir. Köpüklü toz, matik toz, sıvı ve jel deterjan üretimi yapmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık

İlçenin sosyal ve ekonomik hayatında tarım ve hayvancılığın önemli bir yeri vardır. Tarım ve hayvancılık ilçemizin ana sektörü olma özelliğini sürdürmektedir. İlçemiz iklim ve toprak yapısı ile birçok tarım ürünün yetiştirilmesine elverişlidir. Son yıllarda valilik ve kaymakamlığın destek ve öncülüğünde seracılıkta büyük atılım yapılmış ve sebze üretiminde önemli artışlar sağlanmıştır.

İlçemizde tarımsal hizmetler , 1 Veteriner, 1 ziraat mühendisi,1 tekniker, 8 teknisyen, 6 veteriner sağlık teknisyeni,1 memur, 2 işçi, , 2 şoför olmak üzere toplam 22 personelle ve 3 adet hizmet aracı ile yürütülmektedir.

Tarımsal Yatırımlar İl Özel İdaresinden ve Kaymakamlığımızca hazırlanan projeler karşılığında 6.400.000.000 TL finansman temin edilerek 160 adet koyun, 2.350.000.000.- TL. bedelle 20 adet sera, 540.000.000.- TL. bedelle 4500 Kg fiğ ve 2.584.000.000.- TL. bedelle 1950 Kg. yonca tohumu muhtaç çiftçi ailelerine dağıtılmıştır.

Tarımsal Yatırımlar ( S. Y. D. Teşvik Fonundan ) Kaymakamlığımızca 1998 yılından bu yana hazırlanan projeler doğrultusunda 3.398.072.000 TL finansman temin edilerek 105 adet koyun fakir ve muhtaç çiftçi ailelerine dağıtılmıştır. İlçemizde koyun ırkını ıslaha yönelik bu proje çerçevesinde 1999 yılında da 9.450.000.000.- TL. finansmanla 206 adet koyun TİGEM genel müdürlüğünden temin edilerek toplam 350 koyun ve 43 koç çiftçi ailelerine dağıtılmıştır. Proje 18 ayrı köyde 56 çiftçi ailesine uygulanmıştır.2002 yılında Karlı ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerinden Kültür ırkı büyükbaş hayvan alan 50 çiftçi ailesine 250'şer kilo olmak üzere toplam 12.500 Kg. Fiğ tohumu verilmiştir.Projeler geri dönüşümlü olup (5yıl) önümüzdeki yıllar da uygulamaya devam edilecektir.

Çiftçiye Doğrudan Gelir Desteği, Yem Bitkileri Projesi, Fidan,civciv ve damızlık düve dağıtımı projesi, Suni tohumlama, Hastalıklarla mücadele aşılama projesi ve Çiftçi Eğitim projeleri gibi projeler uygulanmaktadır.

Arazi Dağılımı
Arazi Alanı (Da)
İlçe Geneli 595.679
Kültür Arazisi 173.985
Çayır-Mera 1.091
Ormanlık Saha 279.308
Kültür Dışı Saha Saha 141.295
Kültür Arazisinin Dağılımı
Arazi Alanı (Da)
Tarla Bitkileri 70.250
Sanayi Bitkileri 5.950
Yem Bitkileri 29.067
Sebze Alanı 1.400
Bağ-Bahçe Alanı 1.600
Nadas Alanı 65.718
Hayvan Sayı
Sığır 15.000
Manda 150
Koyun 15.000
Keçi 1.500
Tek Tırnaklı 950
Kümes Hayvanı 25.000
Arılı Kovan 3.100



gerze2yp4-1971.jpg





Eğitim Sağlık Ve Spor





Eğitim

Gerze kendi kültür değerlerinin ön planda olduğu yüksek bir eğitim ve kültür seviyesine sahip ve bu özelliği ile tanınan bir yerleşim birimidir.İlçemizde okur yazarlık oranı %96 dır.

İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğü hükümet konağının birinci katında 1 müdür(vekil)2 şube müdürü (1'i asil, 1'vekil), 2 şef, 1 memur, 6 hizmetli ile (1'i büroda, 2'si İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 2'si Gazi Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, 1'i İmam Hatip Lisesinde görevli) ile hizmet vermektedir.

İlçemiz Halk Eğitimi Merkezi 1996 yılında kendi binasına taşınmış olup 2002-2003 öğretim yılında 2'si köyde 25'i şehirde olmak üzere 27 kurs açılmış bu kurslara toplam 529 kursiyer katılmıştır.

Pratik Kız Sanat Okulu Gerze Belediyesine ait binada eğitim-öğretime devam etmekte olup toplam 73 kursiyer 2002-2003 öğretim yılında açılan kurslara katılmışlardır.

10 yatak kapasiteli Öğretmenevimiz Gerze Belediyesine ait binada hizmetine devam etmekte olup ilçenin Turizm Potansiyeli düşünüldüğünde hizmete cevap verememektedir.

Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait binada Eğitim-Öğretime devam etmekte olup okulun kendine ait binası bulunmamaktadır.

Şehit Nurullah Saraç Anadolu Lisesi İnkılap İlköğretim Okulunun binasında Eğitim-Öğretime devam etmekte olup kendine ait binası bulunmamaktadır.

Halen ilçemiz köylerinde 17 Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim okulunda eğitim-öğretim yapılmakta olup öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan okulların öğrencileri YİBO ve PİO'lara yerleştirilmişlerdir.

Taşımalı ilköğretim : Eğitimde imkan ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla 2002-2003 öğretim yılında da Taşımalı İlköğretim Uygulamasına devam edilmiş olup 8 Taşıma Merkezi İlköğretim okuluna 36 Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim okulu ve yerleşim biriminin 1-8 . sınıfları ile 3 Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulunun 6-8.sınıf öğrencilerinin tamamı taşınmıştır.Taşınan toplam öğrenci sayısı 788 olup Taşımalı kapsamına alınamayan okul veya yerleşim birimi öğrencileri ise YİBO ve PİO'lara yerleştirilmişlerdir.2002-2003 öğretim yılında gerek Taşımalı kapsamında olan öğrenciler dahil toplam 1200 öğrenciye günlük Sıcak Yemek verildiği gibi ihtiyaç sahibi olan öğrencilere mont ve ayakkabı da dağıtılmıştır.

Yatırımlar :
1- Merkez Pansiyonu inşaatı halen devam etmekte olup şu anda %30'u bitirilmiştir.
2- 12 Derslikli İlköğretim okulunun inşaatı halen devam etmekte olup %70'i bitirilmiştir.

Sağlık

İlçemizde sağlık hizmetleri 15 yataklı sağlık merkezi, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, Merkez, Yenikent, Karlı, Soğuksu ve Sarımsak olmak üzere 5 sağlık ocağı, 22 sağlık evi ile sürdürülmektedir.

Sağlık Grup Başkanlığı bünyesinde bulunan sağlık ocaklarından Merkez Sağlık Ocağı sağlık merkezine ait binanın alt katında diğerleri kendi binalarında hizmet vermektedir. Ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi de sağlık merkezi lojmanında hizmet yürütmektedir. Gruba bağlı 22 sağlık evinin 16 tanesinin resmi hizmet binası mevcuttur.

İlçemizde ayrıca S.S.K.'na bağlı bir sağlık istasyonu bulunmaktadır. Sağlık istasyonu kiralamış olduğu bir binada 2 doktor, 1 hemşire ve 2 hizmetli ile Gerze ve Dikmende bulunan sigortalı veya sigorta emeklisi kişilere sağlık hizmeti vermektedir. Hizmet binası yetersiz olup daha uygun fiziki şartlara sahip bir binaya taşınmalıdır.

2003 Haziran ayı sonu itibarıyla 13924 kişi yeşil kart almak için müracaat etmiş, 11436 kişiye yeşil kart verilmiştir.

Spor

İlçemizde 1 adet stad 105x70 M.ölçülerinde şeref tirübünü ve soyunma odaları bulunan,etrafı tel örgülerle örülü ,toprak zeminli futbol sahası şehir stadyumu ile1991 Yılında yapımına başlanan 1997 yılında hizmete giren 350 kişilik kapalı spor salonu spor aktiviteleri açısından ilçeye önemli bir hareketlilik getirmiştir. Gerek ilçe içi gerekse bölgesel müsabakalar ilçe halkının da ilgisini çekmekte sosyal hayatı renklendirmektedir. Ayrıca ilçeye azımsanmayacak ölçüde sportif turizm geliri sağlamaktadır.

İlçemizde Gerze Spor,Esnaf Spor,Gerze Yelken İhtisas Spor ve Gerze Gençlik Gücü Spor olmak üzere 4 spor kulübü futbol,veleybol,yelken dallarında etkinliklerini sürdürmektedir.

İlçemiz Gençlik Spor Müdürlüğünce yaz okulları açılmakta,gençliğin boş zamanlarını spor yaparak geçirmesi sağlam amacıyla çeşitli faaliyetler yapılmaktadır.


Yatırım Ve Projeler



Sağlık Alanında :

Devlet Hastanesi : İlçemizde 50 yataklı devlet hastanesi inşaatı devam etmekte olup; ince işleri yapılmaktadır.

Eğitim Alanında :

Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu : Samsun 19 Mayıs Üniversitesince ilçemizde açılmasına karar verilmiş olup; Tekel Yaprak Tütün İşleme Ve Bakımevine ait kreş binasında eğitim yapacaktır.

Gerze Öğretmen Evi (Pansiyon) İnşaatı : İlçemiz Eski Belediye binasının yerine yapıma başlanmış olup,yapım çalışmaları devam etmektedir.

Gerze Merkez İlköğretim Okulu : 212.068.000.000 TL.ihale bedeli ile ihalesi yapılmıştır.Ödeneği mevcut olup %70 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.İnşaatı devam etmektedir.

Balıkçı Barınağı :

İlçemizde 1992 yılında yapımına başlanan balıkçı barınağı inşaatı devam etmekte olup; ana mendirek 500 metre boyundaki ana mendirek tanzimli olarak bitirilmiştir. 753 adet (E) sınıfı beton blok dökümü yapılarak,287 adeti mendirek kesitine yerleştirilmiştir. -3.00 m.lik rıhtım inşaatının su içi betonunun yan bağlantı kollarındaki 4'er m.lik kısımlar hariç su içi betonu ile geri dolgusu kot eksiği ile tamamlanmıştır. Tali mendirek tanzimli olarak 600 metreye tamamlanmış,çekek yeri inşaatı dolgusunun stabilizesi hariç bitirilmiştir. -2. 00 m.lik rıhtım arkası ,dolgu sahası ve servis yolu inşaatları noksanlıkları ile birlikte tamamlanmıştır. Beton imalatı bitirilmiş halkalar ve usturmaca askı tertibatı yerlerine konmuştur. 153 adet beton ile toplam 313. 41 m. Uzunluğunda,-1. 00 m. lik rıhtım yapılmış olup,rıhtım arkası dolguları tamamlanmıştır. Ayrıca -1. 00 m. l derinlikli su içi betonlu rıhtımın 90 m. si yapılmış,arka dolgularda tamamlanmıştır. Yılı ödeneği 1. 500.000.000.000 TL, Fiziki gerçekleştirme % 90 civarındadır. Balıkçı barınağı bitirildiğinde ilçemizde balıkçılıkla geçimini temin eden yaklaşık 50 aile daha iyi şartlara sahip olacak ayrıca barınak yabancı balıkçılara da hizmet verebilecektir.
 
Geri
Üst