Şişmanlık kısırlı sebebi olabilir mi?

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Şişmanlık kısırlı sebebi olabilir mi?
kısırın kalorisi
Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 20’sinde yapılan her türlü tetkik ve tahlile karşın kesin sebep bulunamıyor. Bu vakaların açıklanmasında öncelikle incelenen noktalardan biri kilo durumu. EuroFertil Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, “Obezitenin adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine sebep olduğu ve dolayısıyla doğal yolla gebelik oluşmasının zorlaştırdığı bilinmektedir.” diyerek kilolu anne ve baba adaylarını uyarıyor.

bebek.com: Kimler şişman olarak nitelendirilir?
Dr. Hakan Özörnek: Şişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Vücuttaki yağ dokusunun artması ile, hormonal-metabolik hastalıkların ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir. Genetik, metabolik, hormonal ve sinirsel birçok karmaşık sistem şişmanlığın oluşmasında rol oynar.Şişmanlık ideal kilonun %20 oranında fazlası olarak tarif edilir. Vücut kitle indeksinin 25-30 arasında olmasına aşırı kiloluluk, 30’un üstünde olmasına ise şişmanlık denir. Vücut kitle indeksi = Vücut ağırlığı(kg) / Boy(m)2 formülü ile hesaplanır.

bebek.com: İdeal kiloda olmak ya da olmamak bebek sahibi olmayı ne ölçüde etkiler?
Dr. Hakan Özörnek: Sağlıklı beslenme, genel vücut sağlığını etkilediği gibi üreme sağlığını da etkiler. Gebelik planlayan bir bayanın meyve, sebze, karbonhidrat ve etin dengede olduğu bir diyet uygulaması;yağlı besinlerin alımını minimumda tutması gereklidir. Bunun yanı sıra günlük kalori alımı normal vücut kilosunu koruyacak şekilde ayarlanmalıdır. İdeal kiloda olmak ruhsal ve fiziksel sağlının yanında, bebek sahibi olabilmek içinde çok önemli bir durumdur. Aşırı kilo kaybının yanı sıra normalin üzerinde bir kiloya sahip olmak da bebek sahibi olma konusunda hem kadın hem de erkek için aynı oranda risk unsuru olabilir.

bebek.com: Kilolu olmak kadınları üreme sağlığı açısından nasıl etkiler?
Dr. Hakan Özörnek: Obezitenin adet düzensizliğinin yanısıra yumurtlama problemine sebep olduğu ve dolayısıyla doğal yolla gebelik oluşmasının zorlaştırdığı bilinmektedir. Kadınlarda şişmanlık nedenlerden biri polikistik over sendromu denilen yumurtalıklarda küçük kistlerin bulunması ve buna bağlı olarak kilo artışı, kıllanma, yumurtlamama ve kısırlık gibi şikayetlere yol açan bir sendromdur. Diet, egzersiz ve gerekirse ilaç tedavisiyle bu tür şikayetlerin önüne geçmek mümkündür.

bebek.com: Kilo vermek çocuk sahibi olamama durumunu nasıl ortadan kaldırır?
Dr. Hakan Özörnek: Fazla kiloların doğurganlığı azalttığı artık bilinen bir durumdur. Fazla sayıdaki yağ hücresi östrojen dengesini bozar. Yüksek miktardaki östrojen de yumurtlamayı engellediği için kısırlığa neden olabilir.

Vücut kitle indeksi (kilonun boya oranı) fazla olan kadın anne adaylarında vücuttaki aşırı yağlanmadan dolayı, insülin miktarında artış oluşur ve yumurtalıklardan fazla miktarda erkeklik hormonunun salınmasına sebep olur.Bu durumda da yumurtlama olayı engellenmiş, kısırlığa davetiye çıkmış demektir. Dolayısıyla, fazla kiloları olan bayanların, ideal kilolarına kavuşma durumunda,yumurtlama bozuklukları düzelebilir. Yapılan çalışmalar ile obez kadınların %5 oranında kilo kaybetmesi ile adet düzensizliği vakaların %60’ında bu problemin ortadan kalktığı ve adetlerin tekrar düzene girdiği saptanmıştır.

bebek.com: Tüp bebek tedavisinde de şişmanlık olumsuz bir rol oynar mı?
Dr. Hakan Özörnek: Tüp bebek tedavisinde de şişman kadınlarda başarının daha az olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda gebelik şansının %20 oranında azaldığı, tedavide kullanılan ilaç miktarının daha fazla olduğu ve tedavi süresinin daha uzun olduğu gösterilmiştir. Ayrıca tüp bebek tedavisi öncesi kilo veren şişman kadınların gebelik oranının arttığı ve sağlıklı gebelik elde etme şansının daha fazla olduğu saptanmıştır.

bebek.com: Şişmanlık erkekleri de etkiler mi?
Dr. Hakan Özörnek: Şişmanlık sadece kadınları değil erkekleri de etkileyebilir. Yapılan çalışmalarda şişman erkeklerde sperm kalitesinin etkilendiği saptanmıştır. Şişman erkeklerde sperm sayısı %21, sperm yoğunluğu ise %23 daha az saptanmıştır. Normalde erkeklerde yağ dokusundan östrojen hormonu az miktarda salgılanmaktadır. Obez erkeklerde yağ dokusunda testesteronun östrojene dönüşmesi artar ve dolayısıyla testesteron azalır, östrojen artar ve buna bağlı olarak sperm sayısı da azalır. Fazla kilosu olan erkeklerde hormon düzensizlikleri ideal kiloya sahip olanlara göre daha yüksektir. Bunların yanında fazla kilosu bulunan şişman erkeklerin testis bölgesindeki yağ oranının fazla oluşu, o bölgedeki vücut ısısını yüksek tutar ve aşırı sıcak nedeniyle testis damarlarının genişlemesi sonucu spermin üretim ve kalitesini azaltabilir.


kaynak :bebek.com
 
Geri
Üst