sivas yemekleri

Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında advantur tarafından paylaşıldı.

  1. sivasa ait yemekler sivas yöresine ait yemekler sivas yemekleri sivasa özgü yemekleri resimli
    Sivas Yemekleri

    BAL HELVASI

    Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un fazla kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) az sulu veya sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır. Hatta tepsiye alınan bu helvalar üzerine ayrıca petekli bal (dalak balı) konulup yenilir.

    BULGUR - (YUVARLAK KÖFTE)

    2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg. çekilmis kiyma, 1/2 lt. ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde iyice yoğurulur. El içinde bilye büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır. Arzu edilirse köfte az miktarda kızgın yağda pembeleşinceye kadar döndürülür. 1-2 lt. kaynar suya bir kaşık salça atılır. Köfte yarı pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır. Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üzerine dökülür. Arzu edilirse limon da sıkılabilir.

    ÇİRLİ ET (SİVAS)
    MALZEME:
    Kuru kayısı 600 gr. Su 5 su bardağı
    Katı yağ 2 çorba kaşığı Tuz
    Kuşbaşı kuzu eti 1 kg.
    YAPILIŞI:
    Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın. Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun. Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın. Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın. 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın.

    Hurma Tatlısı
    MALZEME:
    Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
    Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
    Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
    Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
    Su 3,5 su bardağı
    YAPILIŞI:
    Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.


    KARIN YAHNİSİ
    YAPILIŞI:
    Haşlanmış işkembe (karın) küçük küçük doğranır dörde bölünmüş kuru soğanlar yağ ile beraber bir tencereye konulup kızartılır. Doğranmış ve haşlanmış işkembeler ayrı yerde haşlanmış nohutlara salça ilave edilip tuzu da konduktan sonra tekrar pişirilir. Aynı şekilde ciğerle de yahni yapılır.

    KAVURMA HELLESİ
    MALZEME:

    Un 500 gr. Biber
    Katıyağ 3 çorba kaşığı Tuz

    YAPILIŞI:
    Yağ iyice kızdırılır. Un, yağ içerisinde açık pembe renk alıncaya kadar döndürülür. 1-2 kaynamakta olan suya kavrulan un, tuz, biber ilavesiyle atılır ve 20-30 dakika kaynatılarak indirilir. Hafif hasta yemeği de olmaktadır. Aynı çorba kıyma atılarak da yapılır. Limon sıkılır ve un çorbası ismini alır.

    LAHANA MUSAKKASI
    MALZEME:

    Beyaz lahana 1 adet Pirinç 1/2 su bardağı
    Kuru soğan 3 adet Biber
    Kıyma 200 gr. Tuz
    Salça 3 çorba kaşığı

    YAPILIŞI:
    Lahana haşlanmayıp ıspanak gibi kıyılır ve bol soğanlı kıymalı salçalı sokarıç, biraz da pirinç ilave edilerek tuz, biber atılır, pişirilir. Pirinç olmadığı taktirde bulgur da aynı vazifeyi yapar.

    PATATES ÇORBASI
    MALZEME:

    Patates 250 gr. Bulgur veya pirinç 1 su bardağı
    Kıyma-kavurma 100 gr. Margarin 1 çorba kaşığı
    Soğan (rendelenmiş) 1 baş Nane 1 tatlı kaşığı
    Tuz 1 tatlı kaşığı Biber 1 tatlı kaşığı

    YAPILIŞI:
    250 gr. patates, 1cm. 3 şekilde doğranır. Kıymalı, soğanlı sokarıçla 1-2 litre suya dökülür. Tuz biber ekilir. 1 kase dolusu bulgur veya pirinçle pişirilir. Bu da yine kemikli kavurma veya kuşbaşı etle yapılır. Çorba ateşten indirildikten sonra 1 çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilerek üzerine dökülür.


    SAC KEBABI YAPILIŞI:
    Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir), altında ateş yanan bir sac üzerine konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.


    ŞALGAM ÇORBASI
    MALZEME:
    İri şalgam 5-6 baş Bulgur veya pirinç 1 kase
    Tereyağı-margarin 2 çorba kaşığı Kıyma 100 gr.
    Kuru soğan 2 adet
    YAPILIŞI:
    İri şalgamdan 5-6 baş alınır, iri göz rendeden geçirilir. İstenirse tuzla ovularak (kekre) acı suyu giderilir. 1-2 çorba kaşığı saya yağı, 1-2 baş doğranmış soğan sokarıcı yapılır. Arzuya göre kıyma, kuşbaşı et, kemikli kavurma hangisi varsa 1-2 litre kaynayan suya sokarıçla birlikte 1 kase dolusu bulgur veya pirinç, et hepsi bir arada kaynatılır. Bulgur pişmek üzere iken rendelenmiş şalgamlar atılır. O da pişince ateşten indirilir.
  2. Ce: sivas yemekleri

    Sivas Mantısı

    Mantı, Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri olarak sunulmaktadır. Mantı sıklıkla Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ayrıca Adana, Aksaray, Çorum, Kırşehir, Mersin, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat gibi illerde geleneksel olarak yapılmaktadır.




    [​IMG]



    Hazırlanışı : Genişçe bir kapta unun ortasını açın, bir tutam tuz serpin ve azar azar su ilave ederek katıca bir hamur yapın. Hamurun ne çok kaskatı ne de çok yumuşak olmalıdır. Hamurdan bezeler yaparak, bunları teker teker, hazır yufkadan daha kalınca olarak açın. Diğer tarafta içine az karabiber, soğan, maydanoz karıştırılıp hafifçe yoğurulmuş kıyma hazırlayın. Kıymadan kopardığınız fındık iriliğinde parçaları ikişer parmak arayla açtığınız yufkanın üzerine koyun. İkinci yufkayı bunun üstüne kapayıp, kareler halinde kesin. İsterseniz tek yufkanın kıymasına üçgen şeklinde de kapatabilirsiniz. Mantılar hazır olunca kaynayan suya atarak 15 dakika pişirip süzgeçle alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı (pul) biberli yağ koyarak servis edin. Yanında genellikle kola, şıra ya da ayran tercih edilmektedir mantının.



    [​IMG]

    Bir diğer mantı çeşidi de Kırşehir ilinde yapılmaktadır. Bu mantının diğer bükme mantıdan farkı su böreği olarak bilinen Kırşehir yöresine ait böreğe benzemesidir. Açılan yufkaların üç adedi bir tepsinin içine yayılır. Üzerine bol kıyma ile yapılmış iç döşenir. En üste de yine üç adet yufka serilerek fırında bir süre pişirilir. Daha sonra tepsi içerisinde dilimler halinde kesilen mantının üzerine hazırlanan salçalı sos bolca ilave edilerek tekrar fırınlanır. 15-20 dakika pişirildikten sonra sarmısaklı yoğurtla servis yapılır

    alıntı
  3. Ce: sivas yemekleri

    SULU KÖFTE (SİVAS YÖRESİ)

    MALZEMELER:

    Yarım kilo kıyma

    Yarım su bardağı ince bulgur

    2 yumurtanın akı

    2 yemek kaşığı un

    Tuz,karabiber,nane

    5 su bardağı su

    1 büyük boy patates



    ÜZERİNE:

    1 adet rendelenmiş kuru soğan


    2 yemek kaşığı tereyağı


    1 tatlı kaşığı biber salçası(domates salçasıda olabilir)

    Toz kırmızı biber




    YAPILIŞI:

    Kıyma,ince bulgur,un,yumurta akı,tuz karabiber,nane derin bir kaba konur.Uzunca bir süre yoğrulur.Küçük parçalar kopartılıp sıkılır.Köfteleri şekillendirirken ellerin her zaman ıslatılmış olması lazım.Tencerede su kaynatılır.Biraz tuz atılır.Köfteler kaynayan suyun içine atılır.Biraz köfteler piştikten sonra doğranmış patatesler ilave edilir.Bir tavada tereyağ eritilir.İçinde rendelenmiş soğan pembeleşene kadar kızartılır.İçerisine salça eklenir.Tava ateşten indirilirken biraz toz kırmızı biber eklenir.Tavadakiler köftelerin üzerine aktarılır.Bir taşım daha kaynayınca ocaktan alınır.Afiyet olsun.

    [​IMG][​IMG]


    alıntı​