gebe
  1. GREY

    GREY Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    25 Aralık 2010
    Mesajlar:
    816
    Beğenilen Mesajlar:
    362
    Ödül Puanları:
    63

    Sokak Sütüne Dikkat!

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında GREY tarafından paylaşıldı.

    Sokak sütleri, satıcı sütleri, dışardan alınan sütler, zararları, konuları hakkında detaylı bilgi alalım.
    [​IMG]



    Sokakta satılan ve sağlıklı olmayan sitler zararlı meleklerim. Bakalım sokak sütlerinin ne gibi bir zararı varmış.



    Sokak sütü ne içerir?

    Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, Türkiye'de üretilen sütün yüzde 42'sinin tüketiciye sokak sütü veya açık süt olarak ulaştığını belirterek, "Herhangi bir ısıl işlem geçirmemiş sütün büyük bir oranı, insan sağlığını tehdit eden çeşitli hastalık etkenlerini içermektedir" dedi.

    Her yaşta tüketiliyor

    Besler, süt ve süt ürünlerinin, insan beslenmesinde önemi olan besin ögelerinin tamamına yakınını bileşiminde bulundurmasından dolayı, yaşamın her evresinde tüketilmesi gereken temel besinlerin başında geldiğini söyledi.

    Kapınıza gelene dek...

    Sütün, insanda hastalığa neden olabilen zararlı mikroorganizmaların üremesi için elverişli bir içecek olduğunu ifade eden Besler, brusella (yavru atar hastalığı), tüberküloz, tifo, paratifo, şap, şarbon, sarılık gibi hastalık etkenlerinin çiğ sütten insana geçebildiğini anlattı.

    İşlenmiş süt oranı yüzde 18

    Sağımdan tüketiciye ulaşıncaya kadar açıkta kalan süte, süt sağıcısından, kaplardan, hayvan memesinden ve çevreden, toz, toprak, haşarat ve gübre atıkları gibi bulaşanların geçebildiğine işaret eden Besler, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de üretilen sütün yüzde 42'sinin tüketiciye sokak sütü veya açık süt olarak ulaşmaktadır. Modern işletmelerde işlenen süt oranı yüzde 18-20'dir.

    Oranlar yurtdışında daha yüksek

    Ne denli hijyen şartlarına uyduğu bilinmeyen mandıralarda işlenen süt miktarı ise yüzde 40'dır. AB ülkelerinden Yunanistan'da üretilen sütün yüzde 75'i, İspanya'da yüzde 78'i, Danimarka ve Hollanda'da yüzde 96'sı, İrlanda'da yüzde 98'i kooperatifler ve diğer organizasyonlar aracılığı ile toplanarak, soğuk zincir içerisinde ve hijyenik şartlarda sanayi kuruluşlarına verilerek işlenmektedir.

    Türkiye'de üretilen ve herhangi bir ısıl işlem (pastörizasyon ve UHT) geçirmemiş sütün büyük bir oranı insan sağlığını tehdit eden çeşitli hastalık etkenlerini içermektedir."

    Standartlar belli

    Tanju Besler, Türkiye'de süt ve süt ürünleri standartları ile denetlenmesine dair yasa ve yönetmelikler bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Buna rağmen üretilen sütün yüzde 42'sinin açıkta satılan sokak sütü, yüzde 40'ının ise hijyen şartlarına uygun olmayan koşullarda işlenerek tüketiciye ulaşması düşünüldüğünde, konunun sağlık açısından ne denli önemli olduğu, hatta önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu anlaşılacaktır.

    Türkiye'de süt hayvancılığı ile uğraşan birimlerin küçük kapasiteli ve dağınık olması, mevsimler ve bölgelerden kaynaklanan üretim dengesizliği, sütün üretiminden işletmeye ulaştırılmasına kadar olan süre içinde hijyenik koşulların sağlanamaması ve soğuk zincir organizasyonunun kurulamaması da kaliteyi olumsuz etkilemektedir."

    Besin değeri azaltılmış olabilir

    Tanju Besler, sokak sütünün saf, taze ve doğal olduğu gerekçesiyle tercih edildiğine işaret ederek, "Oysa sokak sütleri denetimden uzaktır, su, nişasta gibi maddeler eklenerek, besin değeri azaltılmış olabilir ve her türlü mikroorganizmayı içerebilmektedir" dedi. Tüketicinin, kaynatma işleminin sütün içindeki mikroorganizmaları yok ettiğine inandığını ifade eden Besler, kaynatmayla bazı mikroorganizmaların sadece üremesinin durdurulabileceğini belirtti.

    Besler, çoğu tüketicinin, uzun ömürlü sütleri uygulanan ısıl işlemden dolayı "ölü süt" olarak değerlendirdiğini anlatarak, "Oysa teknik kısa sürede uygulandığından, kayıp, kaynatmaya göre çok daha azdır. Pastörize edilmiş sütler, günlük süt ve mutlaka soğuk koşullarda bulundurulması gereken sütler karşılaştırıldığında, kayıp değerleri yönünden çok büyük fark yoktur" diye konuştu.

    Katkı maddeleri ile ilgili hurafeler

    Uzun ömürlü süte işlem esnasında dayanıklılığı sağlamak amacıyla antibiyotik, antiseptik maddelerin katıldığı ve kullanılan ambalaj malzemesinin kanser yapıcı özelliği olduğu yönünde yanlış inanışlar bulunduğunu dile getiren Besler, bunun bilimsel geçerliliği olmadığını da söyledi.

    Sütün açıkta satılması

    "Yasal olarak sütlerin açıkta satılmasına izin verilmemeli" diyen Prof. Dr. Tanju Besler, şu önerilerde bulundu: "Açık süt satanların da yasal düzenlemelerle ve üretici firmaların katkılarıyla ısıl işlem geçirmiş süt satmaları sağlanmalı. Bu konunun denetimi sürekli kılınmalı.

    Etkin bir denetleme ile sokak sütleri kayıt altına alınmalı ve kayıt dışı olmanın sokak sütü satışına sağladığı avantajlar yok edilmelidir. Sağlıksız koşullarda üreticiden tüketiciye ulaşan, ısıl işlem geçirmemiş sütlerin birey ve dolayısıyla toplumun sağlığı üzerinde olası zararları her aşamada anlatılmalıdır."


     
Sokak Sütüne Dikkat! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Dikkat!!süt Ve Süt ürünleri

    Dikkat!!süt Ve Süt ürünleri

    :tea:Doğulular ve Afrikalılar geleneksel olarak, müshil amaçlı kullanımı hariç sütten uzak durmuşlardır. Ama batı dünyasında insanlara hayatları boyunca her gün süt içmeleri söylenir. Doğaya baktığımızda, yavruların diğer yiyeceklerle sütten kesildiği zamana kadar yalnızca sütle beslendiğini görürüz. Sütün sindirimini sağlayan laktaz enziminin, ergenliğe geçişle birlikte insan sisteminden...
  2. Süt

    Süt

    rüyada kediye süt vermek rüyada bardakta görmek bir bardak görmek kediye su vermek anne sütü İslam fıtratına ve bu yaratılışa uygun davranmaya, zahmetsizce kazanılan dünyalığa; Erkek yahut kadının memesinde süt olduğunu görmesi mal biriktirmeye; iki memeden de süt akması talihin açılmasına, İnsan sütü bazen hapse, emen ve emziren için sıkıntıyaa; Bir kadını emmek mal ve kazanca; hastanın bir...
  3. Sokak

    Sokak

    Sokaklar birtakım meslek ve işlere, hayatın devamı için gerekli olan unsurlara; Sokak aralarında dolaşıp duran bir kimse görmek hayır ehli, şerden sakınan öğüt ehli birine, Anayoldan ayrılarak sokağa girmek doğru hareket etmemeye, olumsuz bir şahitlikte bulunmaya; yemini bozmaya ya da birtakım keffaretlere; Sokakta insanlarla yürümek hayatın akışına kendini kaptırmaya, kalabalık psikolojisiyle...
  4. sütuna dikkat

    sütuna dikkat

    AMERIKA'DA ÖLEN BIR KADIN IÇIN KILISEDE CENAZE TÖRENI DÜZENLENMISTI. TÖREN SONUNDA CENAZE GÖREVLILERI TABUTU TASIRKEN,TABUTUN ÖN BÖLÜMÜNÜ YANLISLIKLA KILISEDEKI SÜTUNLARDAN BIRINE ÇARPTILAR. BU ESNADA TABUTTAN BIR INILTI SESI DUYULDU. TABUT AÇILDI VE ÖLDÜGÜ SANILAN KADININ YASADIGI ANLASILDI. BIR SÜRE HASTANEDE TEDAVI EDILEN KADIN IYILESTI VE 10 YIL DAHA YASADI. 10 YIL SONRA ÖLDÜGÜNDE...
  5. sütlerini sağarak vericek annlerin dikkatine

    sütlerini sağarak vericek annlerin dikkatine

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...

Sayfayı Paylaş