gebe
  1. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0

    Sorbe (Serinletici Nefis Tatlar)

    Konu, 'Çöplük' kısmında Bilge Gökçen tarafından paylaşıldı.

    serinletici tatlılar sorbe sorbe tarifleri limon tarifi
    Sorbe

    İlk kez Çinlilerin keşfettiği sorbe, sıcak yaz günlerinin ideal serinletici lezzetidir. Ana malzemesini meyva ve meyva suyunun oluşturduğu sorbeler hafif bir yaz tatlısı olarak küçük büyük herkes tarafından sevilerek tüketilir.


    Sıcak yaz günlerine özgü bir lezzet olan sorbe, ilk anda dondurma gibi algılansa da, onu dondurmadan ayıran birçok özelliğe sahiptir. Sorbenin yapısında dondurmada olduğu gibi süt ürünleri ve yumurta bulunmaz. Ana malzemesini meyva suyu veya meyva püresi oluşturur. Bu ana malzemeye şeker ve suyla hazırlanan bir şurup eklenir. Lezzetinde çeşitlilik yaratmak için, şurup yerine şampanya, likör veya meyva çayı da kullanılabilir. Bu nedenle sorbeler dondurmaya oranla daha gevşek bir yapıda olup, buzlu kristalize bir dokudadır. Sorbe hazırlanıp buzlukta donmaya bırakıldıktan sonra hafifçe çırpılabilir.


    Sorbenin tarihçesi
    Sorbelerin tarihi araştırıldığında, ilk kez meyva, bal ve kardan yapıldığı ve yemek sonrası tatlı yerine yendiği görülür, geçmişi de dondurmadan daha eskilere dayanır. Sorbeyi ilk kez Çinliler hazırlamış, Perslere ve Araplara öğretmişlerdir. Araplarla yoğun ilişki içinde olan İtalyanlar aracılığıyla da tüm Avrupa ya yayılmıştır. Sorbe sözcüğünün kökeni, tatlı içki anlamına gelen Türkçe "şerbet", Arapça "şarap"tan gelir. Günümüzde yemek üstüne veya yemekler arasında alınan serinletici, klasik bir tattır. Bunun yanı sıra içine alkol katıldığında davetlerin şık bir ikramı haline gelir.


    Sunumu
    Sorbeler genellikle kup olarak veya yüksek ayaklı kadehler içinde, bazen üzerine, sorbenin yapımında kullanılan meyvanın aromasıyla uyumlu bir likör gezdirilerek servis edilir. Servis sırasında dikkat edilecek en önemli nokta, kullanılan servis kabının da soğutulmuş olmasıdır. Dondurulmaya bırakılmadan önce sorbe kabının dibine üzüm, fıstık veya fındık gibi kuru yemişler de konabilir.


    mutfakrehberi.com
     
  2. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Naneli-Limonlu Sorbe

    [​IMG]

    Denemek isteyenler için tadı: Naneli, biraz ıtırlı, ekşimsi ve hafif şekerli.

    2 kişilik
    - bir avuç taze nane yaprağı
    - 200 ml. su
    - 80 gr. şeker (şekeri azaltabilirsiniz)
    - 100 ml. misket limonu suyu veya limon suyu ( 2 adet meyve)

    1- Nane yapraklarını minik minik parçalayın. Su ve şekeri 2 dakika kadar kaynatın. Şerbet biraz soğuduktan sonra nane yapraklarının üzerine dökün. Mikserle naneler iyice parçalanana kadar çırpın. Blender’dan da geçirebilirsiniz. 3 saat buzdolabında soğutun.
    2- Limonları sıkın ve suyunu naneli şerbetin üzerine dökün. Biraz karıştırıp, ince bir süzgeçten geçirin.
    3- Süzülen şerbeti uygun bir kap içinde, ağzı açık olarak buzluğa kaldırın. 2 saat sonra çatalla veya blender’la karıştırın. Bu işlem buz kristallerinin oluşmasını önlüyormuş. Tekrar buzluğa kaldırıp, sertleşene kadar yaklaşık 4 saat bekletin.

    tea-timeblog.com
     
  3. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Limonlu Sorbe

    [​IMG]

    LİMONLU SORBE
    Malzemeler:
    *2.5 bardak su
    *1-2 limon kabuğu rendesi
    *1 bardak pudra şekeri
    *1 bardaktan az limon suyu
    *1 yumurta beyazı

    Hazırlanışı
    Su, pudra şekeri ve limon kabuğu rendesini şeker eriyene kadar karıştırın. Üzeri açık olarak 5 dakika kadar kaynatın. Sos kalınlaşınca başka bir kaba alarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Limon suyunu ilave edin. 3 saat buzlukta dondurun. Yumurta akını ekleyerek blenderden geçirin. Tekrar buzlukta 3 saat bekletin. Çıkınca oyulmuş limon kabuklarının içine koyup servis yapabilirsiniz.Özellikle yaz mevsiminde harika olur…


    illedeyemek.blogcu.com
     
  4. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Böğürtlenli Sorbe

    Böğürtlenli Sorbe tarifi

    için Malzemeler :


    • 2 su bardağından biraz az su
    • 250 gr şeker
    • 375 gr taze böğürtlen
    • 3 yemek kaşığı limonsuyu

    Şeker eriyip şurup haline gelene kadar(1 dakika kadar) suyla beraber kaynatın,böğürtlenleri ekleyip 2 dakika daha kaynatın,karışımı mutfak süzgecinde iyice süzün. Bir kaba koyun ve buzlukta 4 saat kadar yarım saate bir karıştırmak sureti ile bekletin

    e-lezzet.com
     
  5. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Mangolu Sorbe

    Mangolu Sorbe tarifi

    için Malzemeler :


    • 1,5 su bardağı su
    • 200 gr şeker
    • 1 kg mango
    • 2 yemek kaşığı limon suyu
    Soyup küçük küçük kestiğiniz mangoları çatal yardımı ile ezin,limon suyunu ekleyip buzdolabında 3-4 saat kadar soğutun. şeker eriyip şurup haline gelene kadar(1 dakika kadar) suyla beraber bir sos kabında orta ateşte kaynatın. Bunu da buzdolabında 3-4 saat kadar soğutun, iki karışımı mikserle hafif devirde bir süre çırpın,dondurma kabında buzluğa koyun ve buzlukta 3 saat kadar yarım saate bir karıştırmak sureti ile bekletin.

    e-lezzet.com
     
  6. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Karpuzlu Sorbe

    [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]KARPUZLU SORBE [/FONT] [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]

    Malzemeler :
    [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][​IMG][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] 1 su bardağı şeker
    [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][​IMG][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] 1,5 su bardağı su
    [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][​IMG][/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] 750 gram kabuğu ve çekirdekleri çıkarılmış dilimlenmiş karpuz
    [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][​IMG][/FONT] [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]375 gram çilek
    [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][​IMG][/FONT] [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]2 çorba kaşığı çilek likörü
    [/FONT]
    [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
    Hazırlanışı :

    Su ve şekeri bir tencereye koyun ve kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
    Dilimlenmiş karpuzu ve çileği blendırda püre haline getirin. Şeker karışımını liköre ekleyin. Hazırladığınız bu karışımı bir kaba koyarak üstünü kapatın ve donuncaya kadar buzlukta bekletin.

    bigglook.com
    [/FONT]
    [/FONT]
     
  7. İzmirella

    İzmirella Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    24 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.619
    Beğenilen Mesajlar:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Sorbe (Serinletici Nefis Tatlar)

    hepsi harika gözüküyor.. teşekkürler paylaşım için
     
  8. Saharalı

    Saharalı Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    7 Ekim 2009
    Mesajlar:
    192
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
Sorbe (Serinletici Nefis Tatlar) konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Almanyadan Tatlar...

    Almanyadan Tatlar...

    almanyadan tarifler almanyadan yemek tarifleri almanyanın yemekleri almanyanın yemek ceşitleri pasta tarifleri Alman Dolmasi Malzemeler 500 gr. kıyma 1 su bardağı pirinç 4 adet kuru soğan 3 adet domates 4 adet kırmızı biber 4 adet sarı biber 4 yemek kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı pul biber 2 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz...
  2. Nefis

    Nefis

    İnsanın nefsini koyun ve kuzu şeklinde, munis bir halde görmesi arınmış nefse, Nefsini vahşi hayvan suretinde görmek yahut onun sırtına binerek onu kontrol edemediğini görmek nefsin azgınlığına, Nefis, insanın en yakın ve en tehlikeli düşmanına; ne zamann ihanet edeceği bilinmeyen sinsi kimseye, Nefis, kötülükle emreden kişi ve görüşlere, Nefsin arzu ve isteklerine uyduğunu görmek din...
  3. Tat

    Tat

    Rüyada tatlı bir şey yiyen sevinir. Acı yiyen kederlenir. Ekşi yiyen ise hileli, haram bir işe karışır.
  4. Mandalinalı sorbe;

    Mandalinalı sorbe;

    mandalina sorbe MANDALİNALI SORBE Malzemeler (6 kişilik): 1 su bardağı toz şeker 1,5 su bardağı su 6 adet mandalina 1 yumurta akı Yapılışı: -Şekeri ve suyu bir tencereye koyun ve şeker eriyene kadar kısık ateşte karıştırın. -Sonra soğumaya bırakın.. -Mandalinaları soyun, beyazlarını ve derisini çıkartın. -Blendırda püre haline getirip, şurubu ekleyin. -Karışımı iyice ince bir sıvı...
  5. nefis yemekler

    nefis yemekler

    nefis yemekler MENÜ-1( gün için 2 çeşit menü ) ------------------------- PAZARTESİ-1 DÜĞÜN ÇORBA ETLİ BEZELYE BULGUR PİLAVI CACIK TOPLAM KALORİ :1050 Kal PAZARTESİ-2 EZOGELİN ÇORBA PÜRELİ ET KIZARTMA PİRİNÇ PİLAVI YOĞURT TOPLAM KALORİ :1170 Kal। SALI-1 SEBZE ÇORBA İZMİR KÖFTE PEYNİRLİ MAKARNA SALATA TOPLAM KALORİ :1100 Kal SALI -2 YAYLA ÇORBA KURU KÖFTE+PAT.KIZ. FASULYE PİYAZI...

Sayfayı Paylaş