Sosyolojide Descartes

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Sosyolojide Descartes
Descartes’in Kendi Sözcüklerinden Okuduğumuz Bu Kitapta Hakikati Arayış Felsefesinin Metodu üzerine Tartışması Yer Alıyor. Descartes Bu Kitabı 6 Bölüme Ayırmış:
1.bilimlerle Ilgili çeşitli Düşünceler
2.descartes’in Aradığı Metodun Başlıca Kuralları
3.descartes’in Bu Metottan çıkardığı Ahlak Kuralları
4.aaaafiziğin Temelleri
5.descartes’in Araştırdığı Fizik Sorularının Sırası
6.descartes’in, Doğa Araştırmasında Ileri Gitmek Için Gerekli Saydığı şeyler.

1.bölüm

Akıl Ya Da Sağduyu Birbirine Eş Kavramlar Olarak Alınmış. Buna Göre Aklın Bizi Hayvanlardan Ayrıt Eden Ve üstün Kılan Tek şey Olduğunu Ve Herkeste Tam Olarak Bulunduğunu Varsayıyor; Ancak Yine De Aldanabileceğini Kabul Ediyor. Bu Durumda Amacı Herkesin Aklını Iyi Kullanması Için Gereken Metodu öğrenmek Değil; Kendi Aklını Ne şekilde Kullanmaya çalıştığını Göstermek. Izlediği Yolları Açıklamaktan Yana; çünkü Böylece Insanların Kendi Hakkındaki Kanıları öğrenecek Ve Bu Da Kendisi Için Yeni Bir Bilgi Edinme Aracı Haline Gelecek. (sf. 9)

Descartes Henüz çocukken Edebiyat Ve Bilim Içinde Yetişmiş Ve Onlarla Hayata Yararlı Her şeyin Açık Ve Sağlam Bilgisinin Edinilebileceğine Inandırılmış. Bu Sebeple Bunları öğrenmeye Hep Istek Duymuş. Bir Süre Sonra Okudukça Aslında Ne Kadar Bilgisiz Olduğunu Görmeye Başlamış. Okullarda Okutulan Dersleri De Beğeniyormuş. Her Dersin Belirli Bir Faydası Olduğuna Inanıyor. Eski Yazarları Okumayı Ise Seyahat Etmekle Eş Olarak Görüyor. Insanın Kendi Kültürünü Başkalarından üstün Görmemesi Için Diğer Kültürleri Bilmek Lazımdır. Bu Da Eski Yazarların Kitaplarından Geçer; Ancak Eğer Ki Eski Yazarlara çok Kaptırırsa Insan Kendini, Kendi Zamanı Ve ülkesine Yabancı Olur. (sf.11)

Descartes Din Bilime Saygılı Bir Yaklaşım Içersinde. Cennet Arzusu Da Her Insan Kadar Var. Hayata Dair Incelemesi Için Olağan üstü Bir Tanrı Yardımına Ve Insandan Fazla Bir şey Olmaya Ihtiyaç Olduğunu Düşünüyor.
 
Geri
Üst