Sperm dondurma işlemi hangi durumlarda uygulanır?

Uzman SühaN

Administrator
Sperm dondurma işlemi hangi durumlarda uygulanır?
sperm dondurma nedir,sperm dondurma işlemi kimlere uygulanır,sperm bankası nedir,sperm bankası sperm dondurma hakkında bilgiler


Dondurulan sperm hücreleri ileride tekrar çözülerek döllenme işlemi için tüp bebek tedavisinde kullanılabilir. Spermlerin dondurularak saklanmasına kriyoprezervasyon denir. Dondurma işlemi için sıvı azot (likid notrojen) kullanılır. Ülkemizde sağlık bakanlığı dondurulan spermlerin en fazla 5 yıl saklanmasına izin vermektedir.


  • Kanser tedavisi, kemoterapi veya radyoterapi gibi testis dokusuna zarar verebielcek tedaviler nedeniyle testislerini veya sperm üretimini kaybedebilecek hastalara
  • Testislere zarar verebielcek bir ameliyat yapılacaksa
  • Azoospermi hastalarında: Her tüp bebek tedavisinde tekrar tekrar testisten ameliyatla sperm alınması işlemi uygulamak yerine dondurulmuş spermler her tüp bebek tedavisinde kullanılır.
  • TESE uygulanan azoospermi hastalarında spermlerin saklanması için
  • Sperm örneğinde çok düşük sayıda sperm verebilen hastalar

Teknik olarak sperm dondurulması yumurta dondurulmasına göre daha kolaydır çünkü yumurta hücresi çok daha büyük bir hücredir.


s.jpg






SPERM BANKASI NEDİR?
Sperm bankası çeşitli insanlardan toplanan spermlerin saklandığı bir laboratuvardır. Buradaki spermler gerektiği zaman başka insanların bebek sahibi olması için kullanılabilmektedir. Erkekten hiç sperm elde edilememesi hali gibi çaresiz bazı durumlarda kadın sperm bankasından başka bir erkeğin spermi ile kendi yumurtasının döllenmesini ve hamile kalmayı tercih etmektedir. Ancak ülkemizde bu tür sperm bankaları yoktur, kanunen yasaktır. Ülkemizde sperm ve yumurta hücresinin sahibinden başka çiftlere verilmesi yasaktır. Bazı ülkelerde bu tür laboratuvarlar mevcuttur.
 
Geri
Üst