gebe
  1. *GüMüŞ*

    *GüMüŞ* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Şubat 2008
    Mesajlar:
    3.734
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    Su Ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunma İlkeleri

    Konu, 'Biyoloji bilimi' kısmında *GüMüŞ* tarafından paylaşıldı.

    Yazar : Dr.Sibel (Kıran) Gökkurt Bu hastalıklar, genellikle dışkı-ağız yoluyla bulaşırlar. Dışkı ile atılır, dışkı ile kirlenmiş su ve besinler aracılığıyla sağlam insanları hasta ederler. Hızla salgınlara yol açabilirler. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu, kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde sık görülürler. Genellikle yaz aylarında sık görülürler. Önlenmelerinde en etkin yol, çevre koşullarının düzelmesidir. Bu yolla bulaşan hastalıklar arasında; tifo, dizanteri, kolera, A ve E tipi sarılık (hepatit A ve E) çocuk felci, pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmeleri başta gelir. Bu hastalıklardan korunmak amacıyla şunlar yapılmalıdır: - Sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağıdır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Yemeklerden önce, sonra ve tuvaletlerin kullanımı öncesi ve sonrasında yıkanması gerekir.
    - Evlerde, okullarda, işyerlerinde bulunan depolardaki suların kontrolü ve klorlanması için en yakın sağlık ocağı ile ilişki kurulmalı, şebeke suyunun temizliğinden şüphe duyuluyorsa bireysel klorlama yapılmalıdır. Bireysel klorlama için gerekli klor ve yöntemin uygulanması için bilgi yine sağlık ocağından edinilebilir. Suların bireysel temizliği için, kaynatma da çok etkili bir yöntemdir. Suyun kaynamaya başlamasından sonra 20 dakika kaynatılması, gerekli temizliği sağlayacaktır.

    - Tuvaletlerin temiz tutulması sağlanmalı, mutlaka sabun ve su bulundurulmalıdır. Yerlerin, tuvaletlerin vs. temizliğinde çamaşır suyu kullanılması (1 ölçü çamaşır suyu ile 9 ölçü suyun karıştırılması ile elde edilen karışımla temizlenmesi) hastalıkların bulaşmasını önemli ölçüde azaltacaktır.

    - Çöplerin ağzı kapalı bidonlarda saklanarak sık toplanması sağlanmalıdır. Toplanmayan çöpler yakılarak ya da gömülerek yok edilmelidir.

    - Yeterli ve dengeli beslenmeye ve besinlerin temizliğine özen gösterilmelidir. Çiğ sebze ve meyveler mutlaka yıkanmalıdır. Tüm besinler kapalı kaplarda, olanak varsa buzdolabı gibi soğuk koşullarda saklanmalı, iyice pişirilerek tüketilmelidir.

    - Eklembacaklılar (böcek, sinek gibi) ve kemirgenlere (fareler) karşı ilaçlama yapılmalıdır.

    - Bulaşıcı hastalığı olduğunu düşünen hastalar sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Hastanın çevresindeki diğer kişilerin de hastalanıp hastalanmadığı gözlenmelidir.

    - Salgın olduğu düşünülen durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna bildirimde bulunulmalıdır.

     
Su Ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunma İlkeleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. su kesintileri ve hastalık!

    su kesintileri ve hastalık!

    Ankara'da Ağustos ayından itibaren uygulanacağı bildirilen su kesintilerinin insan sağlığına olumsuz etkilerinin önlenmesi açısından başta su depolarının bakım ve kontrolü olmak üzere bir takım önlemlerin alınması gerektiği bildirildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, su kesintilerinin her...
  2. Hava Yoluyla Bulaşan Hastalıklardan Korunma İlkeleri

    Hava Yoluyla Bulaşan Hastalıklardan Korunma İlkeleri

    Yazar : Dr.Sibel (Kıran) Gökkurt Hava yoluyla bulaşan hastalıklar, toplumda en sık görülen hastalıklardır. Özellikle kış aylarında çok sık görülürler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda daha kolay hastalığa neden olurlar. Kalabalık ve sıkışık yaşanan ortamlarda görülme olasılıkları çok daha yüksektir. Kentlerde daha sık görülürler. Sinema, otobüs, işyerleri, okullar gibi kalabalık ortamlarda...
  3. Kalp ve damar hastalığından korunma

    Kalp ve damar hastalığından korunma

    Meleklerim şimdide kalp ve damar hastalıklarından kendinizi nasıl korursunuz bu konuda biraz bilgi edinelim buyrun... 1.Beyaz et ama hangisi? Beyaz et, kalp sağlığınız açısından en yararlı et grubuna giriyor. Dolayısıyla beyaz etleri, kırmızı etlere tercih edin. Tabii aşırıya kaçmamak şartıyla kırmızı et de tüketebilirsiniz. Ancak aklınızda bulunsun, karides ve kabuklu deniz hayvanları...
  4. Cinsel Yolla Bulaşan Tüm Hastalıklar

    Cinsel Yolla Bulaşan Tüm Hastalıklar

    bel soğukluğu nedir,yumuşak çiban nedir,klamidya tricomatis, tricomonas vaginalis,bulaşıcı sarılık,genital enfeksiyon,cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında bilgiler Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kontrolsüz ve korunmasız cinsel ilişki sonucu bulaşan hastalıklardır. Bu hastalıklar bir kısmı tedavi edilebilirken geri kalanları tedavi edilemez. Ömür boyu tedavi görmenizi...
  5. Dokunma ve Eşyalarla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

    Dokunma ve Eşyalarla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

    temas ile geçen hastalıklar,dokunma yoluyla eşyalardan geçen hastalıklar,dokunma ve eşya yoluyla geçen hastalıklar nelerdir,dokunma yoluyla bulaşan hastalıklar nasıl önlenir Hastalıkların birçok bulaşma yoları vardır. Bunlar; kanla bulaşan hastalıklar, eşyalarla bulaşan hastalıklar, hava yoluyla bulaşan hastalıklardır. Bu hastalıklarda ortak eşye kullanmamaya özen gösterilmelidir. Dokunma...

Sayfayı Paylaş