Süper Kadın Olma çabası Hasta Ediyor

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Süper Kadın Olma çabası Hasta Ediyor
Süper kadınların hastalığı olarak adlandırılan 'fibromiyalji'de hastalar en çok, yaygın kas ağrıları, çarpıntı, migren, ellerde uyuşma, bağırsak spazmları, gaz şikâyetlerinden yakınıyor.

Fibromiyalji, 'Her yerim ağrıyor'', ''dayak yemiş gibiyim'', ''Sabah bitkin kalkıyorum" diyerek soluğu doktorda alanların ortak hastalığı. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık, daha çok süper kadınların hastalığı olarak biliniyor. ABD'de 4 - 5 milyon kişinin fibromiyaljiden yakındığı biliniyor. Kesin bir tedavisi olmayan fibromiyaljili hastaya hayata bakışını değiştirmesi, aşırı stresten uzak durması öneriliyor. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayda Uluhan, fibromiyaljiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyaljiye kas romatizması denilse de, ne iltihaplı bir hastalık, ne de romatizmal bir rahatsızlık. Birçok belirtisi var ve vücudun tüm sistemlerini etkiliyor. Hastalığın tam olarak neden olduğu bilinmemekle birlikte, uyku bozukluğu olan kişilerde daha çok görülüyor.

Ne tip uyku bozukluklarında görülüyor?
Normalde uykunun dört evresi var. Uykunun dördüncü evresine geçemeyen kişilerde vücut gerginliğinin ertesi güne sarkması nedeniyle bu hastalık oluşabiliyor. Uyku bozukluğundan oluşan kimyasal maddeler kaslara toplanıyor.


Hastalık kendini nasıl belli eder?

Fibromiyalji, vücudun sırt, göğüs, kol içleri, dirsekler, kalçalar gibi bölgelerindeki gerginlik noktalarındaki hassasiyet ve ağrı bölgeleriyle kendini gösteriyor. Hastalar doktora ''Her yerim ağrıyor, dayak yemiş gibiyim, sabah bitkin kalkıyorum, hiç uyumamış gibiyim'' derler. En ağır romatizmada bile hasta her yerim ağrıyor demez ama bu hastalar her yerlerinin ağrıdığını ifade ederler.

Fibromiyalji hastaları esas olarak kas ağrılarıyla doktora gidiyorlar. Ama iç organ kasları, spastik kolon, sinirsel kolit, baş ağrısı, çarpıntı, ellerde uyuşma, çene kitlenmesi ve diş gıcırdatma gibi rahatsızlıklarla dişhekimine de başvurabiliyorlar. Yani doktor doktor dolaşıyorlar ama teşhis konulduğunda tüm bu yakınmalar bitiyor.

Kimler risk altında?
Hastalar arasında, gergin kişilik yapılarıyla, süper kadın dediğimiz işini, evini her şeyini planlayıp yapmaya çalışan bir kadın grubu var.

Hastalarda dönem dönem şikâyetler artıyor. Çocuğu sünnet oluyor, evleniyor ya da bir evden başka bir eve taşınıyor. Bunlar süper kadınlarda telaşa, endişeye, hastalık belirtilerinin artmasına neden oluyor. Bu özel stres durumlarında hastalara ilaç tedavisi veriyoruz.

Hastalığın tedavisi var mı?
Hastalığın tedavisi yoktur demek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Hastalara hayat tarzınızı, kafa yapınızı değiştirmeniz, zihninizi ve ruhunuzu rahatlatmanız lazım diyoruz. Aynı zamanda yaşam koşullarının da değiştirilmesi gerekiyor. Spora, kaplıcaya gitmek rahatlatıyor. Endişeyi de tedavi ediyoruz.
Hastalığın tedavisinde birçok branştan destek alınıyor. Ancak fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi büyük yarar sağlıyor.

Hastalık hastası olarak biliniyorlar
Fibromiyalji hastalarının toplumda 'hastalık hastası' olarak adlandırıldıklarını anlatan Dr. Uluhan, artık hastalığın kimyasının bilindiğini belirtiyor. Hastalığın nedeninin fiziksel olabildiği gibi ruhsal da olabildiğini bu nedenle hastaya ''Senin bir şeyin yok'' denmemesi ve iyi araştırılması gerektiğini vurguluyor.





alıntı
 
Geri
Üst