Takvim yöntemiyle gebelikten korunma

Uzman SühaN

Administrator
Takvim yöntemiyle gebelikten korunma
Normal adet düzeni olan bir kadında her ay yumurtlama adı verile ovülasyon olmaktadır. Ovulasyon olduğu dönemde ilişkiye girilmemesi ya da bu dönemde dışarı boşalma, prezervatif gibi yöntemlerden birini kullanma bu yöntemin esasıdır. Bu yöntemi uygulayacak kişinin ovulasyon zamanını çok iyi bilmesi belirtileri tanıması gerekmektedir.

Yumurtlama yani ovulasyon olacağına dair çeşitli belirtiler olmaktadır kadın bu belirtileri tanırsa bu yöntem daha işlevsel olacaktır. Adet sonrası dönemde vajinal fizyolojik akıntıda bir azalma olmaktadır. Azalma kuruluk şeklinde hissedilir. Kuruluk sonrası yavaş yavaş vajinal salgı artar. Daha yapışkan ve kaygan olur. Yumurtlama öncesi berrak, elastik ve kaygan bir vajen salgısı oluşmaktadır. Ovulasyon olduktan sonra ise salgı azalır çok yapışkandır ve berraklığı kaybolur. Bu yöntemde ovulasyonun olduğu zamanın öncesi ve sonrası 3gün boyunca ilişkiye girilmemelidir.


01.jpg






Yumurtlamanın olduğu vücut ısı takibi ile de anlaşılabilmektedir. Vücut ısısı yumurtlama döneminde 0.2-0.5 derece artar. Vücut ısısının artığı 3 günden sonra ilişkiye girilebilir.
Takvim yönteminde asıl olan yumurtlama ve gebelik ihtimalinin en yüksek olduğu günlerde ilişkiye girilmemesi esasına dayanmaktadır. Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama adet kanamasından yaklaşık 14 gün önce oluşmaktadır. Örneğin 28 günde bir adet gören kadın için adet kanamasının 1. gününden sayıldığında 14. günde yumurtlama olmaktadır. Gebelik yumurtlama gününden 3 gün ve sonrası 3 gün içinde olabilir. Bu günlerde ilişkiden kaçınılır. ya da bariyer yöntemleri kullanılır.



Kadınlarda genelde iki adetin ortasına denk gelen günlerde yumurtlama olur.Yani kadının adet kanamasının başladığı günden itibaren 13 ile 17. Günler arasında kadının yumurta hücresi tüpe atılır.Eğer bu günlerde kadın cinsel ilişkide bulunursa, spremle yumurtanın birleşmesi ve sonuçta kadının gebe kalması ihtimali artar.Bu günler dışında yumurtlama olmadığından kadının gebe kalması ihtimali azalmıştır.Yumurta hücresinin döllenmediği taktirde 48 saat canlı kalabildiğini biliyoruz.Bu durumda kadın eğer adetin ilk gününden itibaren 11 ve 20. günlerde yani muhtemel yumurtlama günlerinde cinsel ilişkide bulunmayarak gebelikten korunmaya çalışır.İşte bu korunma yöntemine takvim yöntemi denir.




Kadınların çoğu , muhtemel yumurtlama günleri olan 11 ile 20. günler arasında yumurtlasada bazen yumurtlama, bu günlerden önce 9 – 10. Günde yada sonra 21 – 22. günlerde de olabilir.Bu durumlarda gebelikten bu yöntemle korunmanın kesin bir garantisi yoktur.Gebelikten korunma oranı düşüktür.Bu sebeple jinekologların hiçbiri bu yöntemi, kesin bir korunma yöntemi olarak hastalara önermez.Güvenilmez olması nedeniyle kadında ve partnerinde cinsel ilişki sırasında ve sonrasında şüphe ve endişe yaratır.



Yine insanın yaradılığına aykırı bir yöntemdir.Normalde kadınlarda cinsel arzu yani libido, tam yumurtlama döneminde zirveye ulaşır.Kadın cinsel ilişkiye girme konusunda artmış miktarda androjenler sayesinde bu dönemde cinsel ilişkiden kaçınılması gerekiyor.Bu da tabiki hem kadın, hemde partneri için olumsuz bir durumdur.Tüm bu nedenlerle günümüzde kadının daha kolay uygulanan, daha etkili ve güvenilir doğum kontrol yöntemlerini tercih etmesi gerekir.
 
İyi günler eşimle ilişkiye 31 aralık girdik . gebelikten korunmak için prezervatif hap kullanmadık yumurtlama günleri dışında geri çekme yöntemiyle korunuyoruz adetim 2 gün gecikti hamile olabilirmiyim?
 
Merhaba,

Korunmasız her birliktelik istenmeyen gebelik açısın dan risktir. Geri çekme yöntemi gebelikten korumaz. Gecikmeniz gebelik yada başka nedenlerden dolayı olabilir. Yarın mensiniz başlamazsa test yapmanızı öneriyorum..
 
Geri
Üst