Tariş iplik kapısına kilit vurdu

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Tariş iplik kapısına kilit vurdu
1975 yılında kurulan Avrupa ve Balkanların en büyük fabrikası küresel mali krizde dolayı üretimi durdurdu.
Tariş Pamuk Birliği’nin 1975 yılında kurduğu Avrupa'nın ve Balkanların en büyük iplik fabrikası durumunda bulunan İplik ve Dokuma Fabrikası, önce tekstil sektörünün girdiği darboğaz, ardından küresel krizin etkileri nedeniyle 6 ay boyunca üretimini durdurma kararı aldı. Bazı işçiler de, kredi kartı, tüketici kredisi borçlarını kapatmak için yasal haklarını alarak iş akidlerinin feshi için sendikaya müracaat etti.

Tariş Pamuk Birliği’nin 34 yıl önce Balkanlar’ın en büyük tesisi olarak kurduğu Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası, 2009 Mart ayı başı itibariyle üretimini durdurdu. Toplam 600 işçinin son modern makinelerle çalıştığı dev tesis üretimin durmasıyla sessizliğe büründü.

İzmir’in Çiğli ilçesi İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) 85 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 420 bin metrekare üzerine kurulu, tam kapasite faaliyette yıllık 19 bin ton pamuk işlenen, bugün sektöründe Balkanlar’ın ilk 10’u arasında gösterilen tesiste 6 ay boyunca üretim yapılmayacak.

İÇİMİZ YANA YANA DURDURDUK

1dPadEvuo1u.jpg


Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Basri Özçoban, bugüne kadar Tariş’in büyük gururla fabrikayı çalıştırdığını belirterek, “Global kriz ve çeşitli faktörler nedeniyle içimiz yana yana geçici olarak üretime ara vermek durumunda kaldık. 4857 Sayılı İş Kanunu ve 4447 Sayılı İşsizlik Yasası ile birlikte kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere ister istemez üretimi durdurduk. İşçilerimizin maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelmiştik'' dedi.

İŞÇİ ÇIKARMAYACAĞIZ


İşçilerini çıkarma niyetleri bulunmadığını vurgulayan Özçoban, “Bize 'çıkarın tazminatımızı verin' diyenler oldu. Biz de bunu isteyen işçilerimize sendika aracılığıyla bize müracaatlarını yapmalarını istedik. Amacımız işçilerimizi mağdur etmek ya da fabrikayı atıl duruma getirmek değil. Burasını bundan sonra çalışabilen, zarar eden değil, karlı pozisyonda, kooperatiflerine, ortaklarına faydalı olabilen bir fabrika haline getirmeyi hedefledik. Yeniden yapılandırmak istiyoruz. Kapanma söz konusu değil. İyi bir ortak, teklif gelirse biz bunu niye düşünmeyelim?'' dedi.
 
Geri
Üst