gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.604
    Beğenilen Mesajlar:
    1.517
    Ödül Puanları:
    113

    Tat alma bozukluğu nedenleri ve tedavisi

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    Tat alma duyusu; çinko ve bakır eksikliğinden uzun süreli ilaç kullanımına, vücutta demir oranının yükselmesinden gebeliğe kadar pek çok nedenle kaybolabilir. Koku alma ve tat alma birbiriyle bağlantılı olduğu için koku almada meydana gelen kayıplarda ağız tadının değişmesine, tat almanın duyusunun zayıflamasına yol açabilmektedir. Tat alma bozukluklarının pek çok çeşidi ve derecesi bulunmaktadır. Tat almakta sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız bunu ciddiye alın ve gerekli kontroller için doktorunuza başvurun. Bazen tat almada yaşanan değişiklikler Alzheimer hastalığı veya karaciğer de yaşanan daha ciddi sorunlara işaret ediyor olabilir. Ayrıca tat almanın zayıflaması sağlığınız açısından zararlı olan şeker, tuz gibi lezzet vericileri daha fazla kullanmanıza neden olabilir. Bu nedenle tat alma bozukluğuna neden olan sorunun erken teşhisi ve tedavisine başlanması oldukça önemlidir.



    2.jpg





    Tat, genel anlamda ağız içerisinde eriyik haldeki stimulusları fark etme ve tanıma anlamına gelmektedir. Tat alma duyuşu ilk olarak tat cisimcikleri tarafından algılanır. Tat cisimcikleri dil, yumuşak damak, epiglot, farenks ve larinkste bulunur. Her bir tat cisimciği 40-50 tat hücresinden oluşur. Ortalama 10 günlük ömürleri olan tat hücreleri, bölünme ile yenilenir.



    Ekşi tadı asitler oluşturur ve dilin orta kısmının yan kenarlarınca algılanırlar.
    Tuzlu tat, iyonize tuz ile oluşur. Dil ucunun kenarları daha duyarlı olmakla beraber dilin tüm kenarları boyunca algılanır.



    Acı tadı alkaloidler, kinin, nikotin, striknin oluşturur. Dil kökünün kenarları duyarlıdır.
    Tatlı algıyı şeker, glikol, aldehitler, ketonlar, aminler, ester, aminoasitler, sulfonik asitler, halojen grubu asitler, berilyum ve inorganik kurşun tuzları oluşturur. Dil ucu tarafından algılanır.
    Tad alma bozuklukları, bozukluğun durumuna göre adlandırılır;
    Disguzi nedir: Tat alma duyusundaki bozukluğun genel adı
    Meteroguzi nedir; yiyecek ve içeceklerden farklı tat alma
    Aguzi nedir; tat alma duyusunun tamamen kaybolması
    Hipoguzi nedir; tat alma duyusunun keskinliğinin azalması
    Kakoguzi; daha önce güzel tat alınan stimuluslardan hoşa gitmeyen, kötü tat alınması
    Fantoguzi; tat stimulasyonu olmadan tadın algılanması.
    Tat alamamanın nedenleri
    Tad algılanması çeşitli nedenlere bağlı bozulabilir;



    İnfgeksiyöz hastalıklar;
    Bakteriyal enfeksiyonlar
    Viral enfeksiyonlar
    Viral hepatit
    Mikotik enfeksiyonlar
    Riketsiyal enfeksiyonlar
    Mikroflarya enfeksiyonu


    Granülomatöz hastalıklar
    Sarkoidoz
    Wegener granülomatozis

    Nörolojik hastalıklar
    Multiple sklerozis
    Myastenia gravis
    Ailevi distonomi tşp 1-2
    Bell paralizisi
    Meningiom ve diğer tümörler



    Metabolik sorunlar
    Hipotiroidi Addison
    Panhipopitüitarizm
    Cushing
    Akromegali
    Çinko eksikliği
    Bakır eksikliği
    B12 vitamin eksikliği
    Siroz



    Farmakolojik ajanlar
    Antibiyotikler
    Antineoplastikler
    Tranklizanlar
    Asetil sulfosalisik asit
    Aminoasitler
    Penisilamin
    Adrenal steroidler
    Griseofulvin



    Radyoterapi
    Tat alamamaya neden olan genetik sorunlar
    Kretenizm
    Pankreas kistik fibrozisi
    Serebrofasial hipoplazi
    psödohipoparatroidizm

    Tat alamamaya neden olan çevresel faktörler
    Sigara
    Pipo
    Takma protezler
    Sıcak gıda ve sıvı alma alışkanlığı
    Kimyasal ajanlara sık maruziyet



    Fizyolojik tat alamama nedenleri
    Gebelik
    Mensturasyon



    Diğer tat alamama nedenleri
    Yetersiz gıda alımı
    Retinitis pigmentoza
    Anestezi
    Postoperatif dönem
    Sjögren sendromu



    Tat alamama tedavisi
    Tat bozukluğunun tedavisi nedene yöneliktir. Fizyolojik nedenlere bağlı (gebelik gibi) tad bozukluğu düşünülüyorsa o fizyolojik dönemin geçmesini beklemek yeterli olacaktır. Eksik maddeye bağlı tat bozukluklarında (çinko ve bakır eksikliği, B 12 hipovitaminozu gibi) o maddenin replasmanı, hormonal yetersizlikte (hipotitoidizm gibi) gerekli tedavi yeterli olacaktır. Enfeksiyöz nedenler varsa mutlaka tedavi edilmeli, sigara içimi gibi çevresel faktörler ile mücadele edilmelidir. Hastadan ilaç kullanım öyküsü alınıyorsa kullanılan ilaçların değiştirilebiliyorsa değiştirilmesi, metabolik ve nörolojik sebeplerin tedavi edilmesi gerekir.


    Tat bozuklukları KBB (kulak, burun, boğaz) doktoru tarafından çeşitli testler yapılarak teşhis edilebilir. Yapılan testlerde farklı tatlar için kişinin duyarlılığı ölçülür. Doktor ayrıca tıbbi geçmişinizi inceleyerek tat almanın zayıflamasına neden olabilecek herhangi bir hastalık ve kaza yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edecektir. Doğru teşhis için ağız hijyeni, kulak, yemek borusu ve burun için ek testlere başvurulabilir.

     
Tat alma bozukluğu nedenleri ve tedavisi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. KOKU ALMA ve TAT ALMA BOZUKLUKLARI

    KOKU ALMA ve TAT ALMA BOZUKLUKLARI

    hamilelikte tat bozukluğu hamilelikte ağız tadı bozukluğu ağız tadının bozulması gebelikte tadı ağızda tat nedenleri KOKU ALMA ve TAT ALMA BOZUKLUKLARI Koku Alma ve Tat Alma Bozuklukları ciddi sorunlar mıdır? Koku ve tat alma sorunlarının yaşamımızda büyük etkileri olabilir. Bu duyularımız esas olarak yaşam keyfimize, iştahımıza, sosyal yaşamımıza katkıda bulunduğu için, koku ve tat alma...
  2. Tat Alma Bozuklukları

    Tat Alma Bozuklukları

    Tat Alma Bozuklukları Tat Alma Bozuklukları hakkında bilgi istiyorum. Selam arkadaşlar Tat Alma Bozuklukları nelerdir ve nedendir lütfen bu konuda yardım edin bana
  3. Tat alma bozuklukları lezzet kaybı nedenleri

    Tat alma bozuklukları lezzet kaybı nedenleri

    Tat Alma Bozuklukları Nelerdir Tat Alma Bozuklukları Hakkında Bilgi Merhaba Melek'ler, zaman zaman karşı karşıya geldiğimiz tat alma bozuklukları yani lezzet kaybı nedenleri ve bu durumun devam etmesinde oluşan sorunlar hakkında bilgiler aktarıyoruz bu yazımızda. Eğer tat alma duyunuzla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Her yıl 200.000’den fazla kişi, tat ve koku...
  4. Koku alma bozuklukları ve koku duyusu kaybı nedenleri

    Koku alma bozuklukları ve koku duyusu kaybı nedenleri

    Koku alamama doğrudan sağlık için bir sorun teşkil etmese de yemeklerden lezzet alınabilmesi için de gerekli olan koku duyusu yok olmuşsa hastanın yemeye karşı ilginizi azalır, bu da kilo kaybına, kötü beslenmeye, hatta depresyona bile yol açabilir. Bunun dışında bu hastalar koku alamadıkları için besinlerin bozulduğunu anlayamazlar, soba zehirlenmeleri gibi durumlara da daha sık maruz...
  5. Koku alma bozukluğu nedenleri ve tedavisi

    Koku alma bozukluğu nedenleri ve tedavisi

    Anosmi, koku alma duyusunun tamamen yok olması, en sık rastlanılan koku duyusu bozukluğudur. Kaynaklandığı sebebe bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir. Polip ve tümörlerin neden olduğu, koku duyusu kaybı tıkanıklık açıldığında iyileşirken, yaşlanma ve beyin tümörü gibi nedenlere bağlı koku alamama kalıcı olabilir. Koku alamama doğrudan sağlık için bir sorun teşkil etmese de yemeklerden...

Sayfayı Paylaş