Tıbbi Sülük Tedavisi Nedir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Tıbbi Sülük Tedavisi Nedir?
tıbbi sülük, tedavisi, nedir, nasıl yapılır, hangi rahatsızlıklarda kullanılır, ile ilgili bilgiler burada melekler



suluk-223.jpg




Sülük tedavisi dünyada çok eski zamanlardan beri kullanılan bir yöntem melekler ...

Günümüzde de özellikle ameliyat sonrası enfeksiyon durumlarında kullanılmak üzere sülük üretiliyor.

Bu konuyla ilgili bulduğum makaleyi sizinle paylaşmak istiyorum :)

Tarihçe

Tıbbi sülük, pek çok değişlik hastalığın tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır.İngilizcede sülük “leech", eski İngilizcedeki ‘leace’ ‘tabip’ kelimesinden gelir. Sülükle yapılan tedaviye de hirudoterapi denmektedir.
Kayıtlara göre, tıbbi sülük, eski Anadolu uygarlıklarından İyonya’da Kolofonlu (İzmir Değirmendere civarı) Nicader tarafından M.Ö 200’de ilk kez uygulanmıştır. Bundan birkaç yüzyıl sonra Galen (M.S 129-199) adındaki bir düşünür, insan vücudunun dört salgı: kan, balgam, sarı safra ve siyah safra içerdiğini ve bu sıvıların dengesindeki değişikliklerin hastalıklarla sonuçlandığını, sülüklerin fazla kanı uzaklaştırarak bu dengeyi yeniden oluşturmaya yardım ettiklerini düşünmüştür. 1820-30’larda, yani anestezi, antisepsi ve antibiyotik gibi tıbbi uygulamaların çok öncesinde, Berlin’de Johann Frederick Diffenbach (1792-1847), tıbbi sülüğü, o zaman için karmaşık sayılabilecek plastik cerrahi uygulamalarına yardımcı olarak başarılı bir şekilde kullanmıştır. 19.yüzyıl başlarında sülükle tedavi altın çağını yakalamıştır. Bu dönemde milyonlarca sülük Avrupa ve Amerika’da tedavi amacıyla kullanılmıştır.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 2004 yılında tıbbi sülük tedavisine (hirudoterapi) onay vermiştir. ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinde sülükle tedavi merkezleri bulunmaktadır.
T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ nün 21 Mayıs 2007 tarihinde illere gönderdiği genelge kapsamında, tıbbi sülükle tedavinin yataklı kurumlarda ve cerrahlar tarafından uygulanması gerektiği belirtilmiştir.


Tıbbi sülük (Hirudo medicinalis) ve salgıladığı maddeler

Tüm dünyada 600 kadar sülük türü bilinmekte bunlardan sadece 15’i tıbbi sülük olarak kullanılmaktadır. Ancak tıbbi uygulamalarda kullanılan tür Hirudo medicinalis olarak bilinmektedir.
Tıbbi sülük, hastaya büyük kuyruk emicisiyle yapışır ve küçük baş emicisi yardımı ile ısırır. Üç küçük dişi deri üzerinde üç çizgi şeklinde ısırığa yol açar. Bu ısırığın şekli Mercedes Benz sembolünü andırır.
Tıbbi sülüğün çektiği kan miktarı sülük sayısına ve bir sülüğün ne kadar kan emdiğine bağlıdır. Sülük, ağırlığının 10 katı kadar kan emebilir, emdiği kan miktarı 5-15 ml kadardır.
Tedavi edici etki, emilen kan miktarı ile ilgili olamayıp, sülüğün emme esnasında salgıladığı maddelerle ilgilidir. Sülüğün tükürüğündeki kimyasal maddeler bu canlıyı tıbbi açıdan değerli kılmaktadır. Salgıladığı maddelerden biri olan hirudin, trombin ile enzim inhibe edici kompleks oluşturarak, fibrinojenin fibrine dönüşümünü engellemektedir. Sülük tarafından salgılanan diğer aktif maddelerden hiyalüronidaz ise maddelerin yara içine yayılışını sağlamaktadır. Antihistamin ve diğer vazodilatör maddeler, sülük ısırığında kanamanın uzamasına neden olur. Sülüğün tükürük bezi salgılarında bulunduğu bildirilen diğer maddeler şu şekildedir: Destabilase, hirustasin, bdellins, hyaluronidase, tryptase inhibitor eglins, factor Xa inhibitor, collagenase, complement inhibitors, carboxypeptidase A inhibitors, histaminelike substances, acetylcholine, anesthetics subsctance, pseudohirudin, aistamine-like substances, triglyceridase, cholesterol esterase, lipase, lipolytic enzymes.


Tıbbi sülük tedavisi

Tıbbi sülük tedavisinin (hirudoterapi) kullanıldığı alanlar
Tıbbi sülük tedavisi, atardamar ve toplar damar tıkanıklıkları başta olmak üzere birçok dolaşım sistemi hastalığında; yeni doğanlardaki akut damar yaralanmalarında; bebeklerde bacaklar ve penisteki post-operatif akut venöz konjesyonda; komplike variköz venler, post-flebitik sendrom, enfeksiyöz miyokarditte, periorbital hematom ve kulak kepçesi hematomunda; varis, iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmalarında, üreme organı rahatsızlıklarında; yumuşak doku romatizmalarında, felç, kısmi felç, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında; hemoroidde; göz tansiyonu (glakom) ve buna bağlı görme kayıplarında; migren ve her türlü baş ağrısı, yüksek tansiyonda; yanık vakaları, iyileşmeyen yaralar ve ameliyat izleri, kangren tedavisinde; meniere hastalığında ve bazı işitme kayıplarında; kangren gelişmekte olan kopuk organ tamirlerinde; serbest fleple meme rekonstrüksiyonu, dudak rekonstrüksiyonu gibi plastik cerrahi uygulamaları gibi geniş bir alanda kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst