tirşik çorbası

Konu, 'Çorbalar' kısmında Hayalet tarafından paylaşıldı.

  1. tirşik çorbası tarifi tirşik nedir çorbası nasıl yapılır tırşık nasıl yapılır
    Tirşiğin Tanımı : Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir. Bu bitkinin sapı uzun, yaprağı
    yeşil renkli, elbüyüklüğünde olur. Bu bitki sıcak yörelerde, kış mevsimine doğru en fazla
    narenciye tarlalarındave fundalık bölgelerde yetişir. Soğuk bölgelerde ise ilkbahar aylarında
    çıkar. Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir.

    Malzeme : Tirşik (pancar) dövme,ayran, un, sarımsak, tuz.

    Hazırlanışı : Tirşik önce saç teliinceliğinde kıyılır. Kıyıldıktan sonra iyice yıkanır.
    Büyük bir kazan veyatencereye konur. Ve üzerine yeteri kadar su ilave edilir. Yeteri kadar
    dövme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır. Daha sonra bir bez
    üzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz. Ilık bir hale geldiğinde içerisine bir su
    bardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır. Daha sonra bir tabak içerisinde un alınarak
    tencerenin, yanitirşiğin üzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile kapatılır. Daha sonra bir
    adet bez ile tencereninüzeri bastırılır. Bu işlem sabah yapılmış ise akşam, akşam yapılmış ise
    sabah tekrar ateşinüzerine konur. Ancak ateş üzerine konmadan tencerenin üzerine ekmiş
    olduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız. Bu çok önemlidir. Daha sonra tencere kaynamaya
    başlar. İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır. Eğer pişmemiş ise, iyice pişirilir.İyi
    pişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar. Pişen bu tirşiğimizin içerisine bolca sarımsak ezilerek konur
    ve karıştırıldıktansonra servise sunulur.


    [​IMG]
    Kadınlar Melektir
  2. Buranın pazarında gördüm bir kez.
    Ama beceremem diye almadım.
    Şifa dolu bir çorba.
    Bir çok hastalığa iyi gelir derdi anneannem

Sayfayı Paylaş