gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    TİTAN'dan Dağıstan Mantısı*Kurzunuş- Piçek (resimli)

    Konu, 'Hamur İşleri' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    kurzunuş, piçek, dağıstan mantısı, tarifi, malzemeleri, yapılışı, ile ilgili bilgiler burada melekler
    [​IMG]

    Eşimin memleketine ait bir tatla karşınızdayım melekler :)


    Dağıstan mantısı,bir kere nasıl kapatılacağını bilince gayet kolay yapılan,çok lezzetli bir yemek.Bizim mantılarımızdan farkı,büyüklüğü ve sosların farklı kullanılması.Ama bir kez olsun denemenizi kesinlikle tavsiye ederim, boşuna mantıların şahı dememişler :)

    Eğer kapatılışı gözünüzü korkuttuysa , tarifin sonuna eklediğim video işinize yarayacaktır.

    Kurzunuşun kafkas boylarına özgü pek çok ismi var:piçek,kıbın,kurze,hınkal,psihaluj,mantaz,mayez bunlardan bazıları.Anadolu'da ise kazan böreği adıyla da biliniyor.(Enteresan bir şey daha şu ki buna benzer bir yemek olarak İtalya'da Pierogi,Japonya'da Gyoza isminde varmış.) Temelde malzeme aynı,sadece şekilleri,iç malzemeleri ya da sosları farklı olabiliyor.

    Ben kurzunuşu kıymalı ve patatesli olmak üzere iki çeşit yaptım.Sos olarak orjinalinde olduğu gibi Beyram sos ve sarımsaklı yoğut kullandım.İsterseniz normal mantıda olduğu gibi yağ nane de kullanabilirsiniz..

    Geçelim malzemelere;

    Hamur için;
    1 kg kadar un
    1 yumurta
    Tuz
    Su

    Kıymalı yapılacaksa;
    Yaklaşık yarım kg
    kıyma
    2 orta boy kuru
    soğan
    1 limon suyu
    Karabiber
    Pulbiber
    Kimyon
    Tuz

    Patatesli
    yapılacaksa;
    3-4 tane haşlanmış
    patates
    2 kuru soğan
    Karabiber
    Pulbiber
    Kimyon
    Tuz

    Beyrim sos için;
    4-5 diş sarımsak
    Haşlama suyu
    Kızdırılmış tereyağı

    Yoğurt

    Hazırlık

    Hamuru yoğurup,kulakmemesinden biraz sert bir
    hamur elde edin.Üstünü nemli bir bezle örterek 30 dk
    dinlendirin...
    (Ben dördümüz için yarım kilo undan yaptım
    tadımlık.Size vereceğim ölçü 1 kg un içindir.)

    Tarifin Hazırlanışı

    Kıymalı iç için kıyma,ince doğranmış kuru soğan,karabiber,tuz,pulbiber,kimyon ve limon suyu iyice karıştırılır.

    Patatesli iç için haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da çatalla iyice ezin.Bir tavada ince kıyım kuru soğanı yağda pembeleştirin.Patatesi,tuzu,karabiberi,pulbiberi,k imyonu ekleyin.Biraz çevirip altını kapatın.İçler hazır..

    Dinlenen hamuru 3'e bölün.Mantı hamuru gibi açın,geniş bir bardağın ağzıyla yuvarlaklar kesin.Ortalarına bolca iç yerleştirin.Yarım ay şeklinde kapatacakmış gibi tutup baş ve işaret parmağınızla saç örgüsü gibi pileler yaparak hamuru sıkıca kapatın.Unlanmış bir tepsiye dizin..

    Pişireceğiniz zaman geniş bir tencereye su doldurup içine tuz ve sıvıyağ ekleyerek kaynatın.Kurzunuşları tek tek içine atın.Yaklaşık 10 dk kaynattıktan sonra servis tabağına alın.

    Bir tavada tereyağını eritip pulbiberi ekleyin.Beyrim sos için bol sarmısak dövün.İçine kızdırılmış pulbiberli tereyağından ve bir miktar haşlama suyundan ekleyip karıştırın.Ayrıca sarımsaklı yoğurdu da hazır edin.(İsterseniz yoğurdu sade olarak tercih edebilirsiniz.)

    Kurzunuşların üzerine erimiş biberli tereyağı döküp yanında beyrim sosu ve yoğurtla servis yapın..



     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 8 Ekim 2013
    huzursokaqı ve yakışıklım bunu beğendi.
  2. yakışıklım

    yakışıklım Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    8 Mart 2012
    Mesajlar:
    793
    Beğenilen Mesajlar:
    830
    Ödül Puanları:
    93
    titanım bende kurzunuş yapmayı ve yemeyi çok seviyorum hem diğer mantılara göre gerçekten kolay hemde eşim kendi yöresinin yemeği olduğu için çok makbule geçiyor eşim kıymalısını ben patateslisini daha çok seviyorum onun içinde ikisi aynı öğünde bizim sofrada oluyor:D bu arada benim eşimin ailesi ağız sütüylede yapıyor bunu oda çok lezzetli oluyor ama ben ağızlısını yapmayı başaramıyorum dağılıyor suda iki kere denedim bir dahada yapmamaya karar verdim kayınvalideme gidince yaparsa yiyoruz yoksa kalıyor:D zaten ben ağızlısını çok aramam:D harika anlatmışsın ve video da geyet yeterli anlatım için canlı yapanı hiç görmeyen bile yapabilir isterse canım eline sağlık...
     
    TİTAN bunu beğendi.
  3. TİTAN

    TİTAN *Melekler Mekanı*

    Kayıt:
    21 Eylül 2012
    Mesajlar:
    14.192
    Beğenilen Mesajlar:
    2.685
    Ödül Puanları:
    113
    yakışıklım zaten mantıların yapılış şekli temelde aynı. Farklı olan kurzunuşun kapatılışı ama dediğin gibi videodan gayet rahat bir şekilde öğrenilebilir. Ben bir de Kazak arkladaşımın elinden buharda haşlanan mantı yemiştim Kazaklara özgü. Onda sos olarak krema kullanılıyor ve harika bir lezzet. Tarifini alamadan arkadaşım Kazakistana döndü. Bir sefer de onu denemek istiyorum :D:D
     
  4. AYŞEDEN

    AYŞEDEN Hamiş Melek

    Kayıt:
    5 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    1.026
    Beğenilen Mesajlar:
    614
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    istanbul
    Mantı yapıyorum ama bu değişik geldi bana denemek lazım
     
    TİTAN bunu beğendi.
  5. huzursokaqı

    huzursokaqı Üye Üye

    Kayıt:
    4 Ekim 2012
    Mesajlar:
    66
    Beğenilen Mesajlar:
    38
    Ödül Puanları:
    18
    coktandır ypmak ıstedıgım tarfdi tesekuurler
     
    TİTAN bunu beğendi.
TİTAN'dan Dağıstan Mantısı*Kurzunuş- Piçek (resimli) konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. TİTAN'dan şekilsiz (resimli)

    TİTAN'dan şekilsiz (resimli)

    şekilsiz tarifi, resimleri, nasıl yapılır, kaya kurabiye, şekli bozuk, kurabiye çeşitleri, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz Sevgili melekler, Şekilsiz benim annemden ilk öğrendiğim ve tadına hala doyamadığım hamurişi çeşitidir.Yapımı zahmetsiz ve sonucu garantili bu kurabiyeyi 1 tepsi yapmak için malzemelerimiz; 2 yumurta 1 çay bardağı toz şeker 1 çay bardağı sıvıyağ...
  2. TİTAN'dan Gavurdağı Salatası (resimli)

    TİTAN'dan Gavurdağı Salatası (resimli)

    gavurdağı salatası, tarifi, yapılışı, malzemeleri, reçetesi, resimleri, ile ilgili bilgiler burada melekler Yemek kültürümüzün vazgeçilmezi salata çeşitlerimizden gavurdağı salatası karşınızda melekler :) Bu tadına doyulmaz salata,adını Gaziantep ve Adana arasında ki dağlardan aldığı için her iki yöre de bu salatayı benimsemiş. Değişiklik istiyorsanız,mutlaka deneyin,pişman olmazsınız...
  3. TİTAN'dan Pankek (resimli)

    TİTAN'dan Pankek (resimli)

    pankek, tarifi, malzemeleri, nasıl yapılır, reçetesi, resimleri, ile ilgili bilgiler burada melekler Pankek,bir nevi akıtma ya da krep tarzı birşey melekler :) Bizim yaptığımız üzümlü keke ya da cevizli keke benzemiyor ne tadı ne yapılışı.Ama hamura üzüm de katabilirsiniz onu da söyleyeyim :tik: Bu yiyeceği Amerikalılar kahvaltılarında tüketiyorlar.Bizdeyse çocukların canı kek...
  4. TİTAN'dan Etimekli Patlıcan Salatası (resimli)

    TİTAN'dan Etimekli Patlıcan Salatası (resimli)

    etimekli patlıcan salatası, tarifi, malzemeleri, yapılışı, reçetesi, resimleri, ile ilgili bigiler burada melekler Patlıcan salatasına etimek ne alaka diyebilirsiniz melekler :) Ama bir deneyin eminim siz de benim gibi bayılacaksınız.Etimeğin patlıcanın suyuyla yumuşayıp lezzetlenmesi hele de sarımsaklı yoğurtla buluşması enfes bir tat ortaya çıkmasına sebep oluyor :D:D...
  5. TİTAN'dan Nefis Gazozlu Poğaçalar (resimli)

    TİTAN'dan Nefis Gazozlu Poğaçalar (resimli)

    gazozlu poğaça tarifi yapılışı malzemeleri reçetesi resimleri ile ilgili bilgiler burada melekler Hiç gazozla poğaça yapmayı denediniz mi melekler? Nette gördükten sonra aklıma yattı benim.Sütlü poğaça,düğüm poğaça oluyor da gazozlu poğaça mı olmayacak dedim ve geçtim mutfağa melekler :) İşte malzemelerimiz; 1 su bardağı oda ısısında sade gazoz Yarım su bardağı ılık su 250 gr tereyağı...

Sayfayı Paylaş