TİTAN'dan Dağıstan Mantısı*Kurzunuş- Piçek (resimli)

T

TİTAN

Forum Okuru
TİTAN'dan Dağıstan Mantısı*Kurzunuş- Piçek (resimli)
kurzunuş, piçek, dağıstan mantısı, tarifi, malzemeleri, yapılışı, ile ilgili bilgiler burada melekler


kurzunus2-11b.jpg


Eşimin memleketine ait bir tatla karşınızdayım melekler :)


Dağıstan mantısı,bir kere nasıl kapatılacağını bilince gayet kolay yapılan,çok lezzetli bir yemek.Bizim mantılarımızdan farkı,büyüklüğü ve sosların farklı kullanılması.Ama bir kez olsun denemenizi kesinlikle tavsiye ederim, boşuna mantıların şahı dememişler :)

Eğer kapatılışı gözünüzü korkuttuysa , tarifin sonuna eklediğim video işinize yarayacaktır.

Kurzunuşun kafkas boylarına özgü pek çok ismi var:piçek,kıbın,kurze,hınkal,psihaluj,mantaz,mayez bunlardan bazıları.Anadolu'da ise kazan böreği adıyla da biliniyor.(Enteresan bir şey daha şu ki buna benzer bir yemek olarak İtalya'da Pierogi,Japonya'da Gyoza isminde varmış.) Temelde malzeme aynı,sadece şekilleri,iç malzemeleri ya da sosları farklı olabiliyor.

Ben kurzunuşu kıymalı ve patatesli olmak üzere iki çeşit yaptım.Sos olarak orjinalinde olduğu gibi Beyram sos ve sarımsaklı yoğut kullandım.İsterseniz normal mantıda olduğu gibi yağ nane de kullanabilirsiniz..

Geçelim malzemelere;

Hamur için;
1 kg kadar un
1 yumurta
Tuz
Su

Kıymalı yapılacaksa;
Yaklaşık yarım kg
kıyma
2 orta boy kuru
soğan
1 limon suyu
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz

Patatesli
yapılacaksa;
3-4 tane haşlanmış
patates
2 kuru soğan
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz

Beyrim sos için;
4-5 diş sarımsak
Haşlama suyu
Kızdırılmış tereyağı

Yoğurt

Hazırlık

Hamuru yoğurup,kulakmemesinden biraz sert bir
hamur elde edin.Üstünü nemli bir bezle örterek 30 dk
dinlendirin...
(Ben dördümüz için yarım kilo undan yaptım
tadımlık.Size vereceğim ölçü 1 kg un içindir.)

Tarifin Hazırlanışı

Kıymalı iç için kıyma,ince doğranmış kuru soğan,karabiber,tuz,pulbiber,kimyon ve limon suyu iyice karıştırılır.

Patatesli iç için haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da çatalla iyice ezin.Bir tavada ince kıyım kuru soğanı yağda pembeleştirin.Patatesi,tuzu,karabiberi,pulbiberi,k imyonu ekleyin.Biraz çevirip altını kapatın.İçler hazır..

Dinlenen hamuru 3'e bölün.Mantı hamuru gibi açın,geniş bir bardağın ağzıyla yuvarlaklar kesin.Ortalarına bolca iç yerleştirin.Yarım ay şeklinde kapatacakmış gibi tutup baş ve işaret parmağınızla saç örgüsü gibi pileler yaparak hamuru sıkıca kapatın.Unlanmış bir tepsiye dizin..

Pişireceğiniz zaman geniş bir tencereye su doldurup içine tuz ve sıvıyağ ekleyerek kaynatın.Kurzunuşları tek tek içine atın.Yaklaşık 10 dk kaynattıktan sonra servis tabağına alın.

Bir tavada tereyağını eritip pulbiberi ekleyin.Beyrim sos için bol sarmısak dövün.İçine kızdırılmış pulbiberli tereyağından ve bir miktar haşlama suyundan ekleyip karıştırın.Ayrıca sarımsaklı yoğurdu da hazır edin.(İsterseniz yoğurdu sade olarak tercih edebilirsiniz.)

Kurzunuşların üzerine erimiş biberli tereyağı döküp yanında beyrim sosu ve yoğurtla servis yapın..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
titanım bende kurzunuş yapmayı ve yemeyi çok seviyorum hem diğer mantılara göre gerçekten kolay hemde eşim kendi yöresinin yemeği olduğu için çok makbule geçiyor eşim kıymalısını ben patateslisini daha çok seviyorum onun içinde ikisi aynı öğünde bizim sofrada oluyor:D bu arada benim eşimin ailesi ağız sütüylede yapıyor bunu oda çok lezzetli oluyor ama ben ağızlısını yapmayı başaramıyorum dağılıyor suda iki kere denedim bir dahada yapmamaya karar verdim kayınvalideme gidince yaparsa yiyoruz yoksa kalıyor:D zaten ben ağızlısını çok aramam:D harika anlatmışsın ve video da geyet yeterli anlatım için canlı yapanı hiç görmeyen bile yapabilir isterse canım eline sağlık...
 
yakışıklım zaten mantıların yapılış şekli temelde aynı. Farklı olan kurzunuşun kapatılışı ama dediğin gibi videodan gayet rahat bir şekilde öğrenilebilir. Ben bir de Kazak arkladaşımın elinden buharda haşlanan mantı yemiştim Kazaklara özgü. Onda sos olarak krema kullanılıyor ve harika bir lezzet. Tarifini alamadan arkadaşım Kazakistana döndü. Bir sefer de onu denemek istiyorum :D:D
 
Geri
Üst