traktörun gunumuzdeki durumu

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
traktörun gunumuzdeki durumu
Traktorun gunumuzdeki durumu ve gegusumi hakkinda sorular ve bilgilerinin yazilmasini istiyorum
 
Çift sürmekle kullanılan bir çeşit taşıt aracı. Benzin gazolin Mazotla işleyen çeşitleri vardır. Kendini harekete getiren bir motor bölümüyle onu idare edenin yeri ve tekerleklerden meydana gelmektedir. Tekerlekleri çok büyük, lâstikleri derin oyuk oyuktur.Böylece yumuşak topraklar da hareket serbestliğine kavuşmuş olur ona bağlanan pulluk ve benzeri çiftlik aletlerini çekerek çift sürmede modern çiftçinin en büyük bir yardımcısı olmaktadır.


Ağırlığına oranla çeki kuvveti yüksek tutulmuş; genellikle çekme, itme, taşıma ve güç iletme işlerinde kullanılmak üzere yapılmış motorlu taşıt. Yol alma hızları en çok 25 km/h olarak sınıflandırılmıştır.


Daha çok lâstik tekerlekli olan tarım traktörlerinin tırtıl tekerlekli olanları da vardır. Motoru ön tarafta bulunan bu kuvvet makinalarında, hareket arka tekerleklerden verilir. Dört tekerleği tahrikli olanları da yapılmaktadır. Tekerlekleri tırmanmaya elverişli şekilde yapılmıştır.


Tarım traktörleri genellikle başka bir zirâat makinası ile berâber kullanılır. Bunlar, traktörün önüne, arkasına veya ortasına bağlanabilir, asılabilir veya traktörlerden alınan hareketle çalışırlar Hidrolik kaldırma düzeninin uygulanmasından önce, bu araçlar sâdece çekilebilir nitelikteydi. Günümüzde hidrolik kaldırma düzeninin bütün traktörlerde yaygınlaşmasından sonra “üç noktadan asma sistemi” denilen düzenle hidrolik kaldırıcı düzeninin berâber çalıştırılması sonucu, bu araçların çoğu “asılan” türden yapılmaktadır.


Çekilen türden zirâat âletlerinin tekerleği olması mecbûrî olduğu halde, asılan türden olan zirâat âletlerinin tekerleksiz de kullanılması daha yaygındır.

Modern traktörlerde genellikle bir kapalı sürücü kabini bulunur. Kabin sürücüyü hem kötü hava koşullarından korurhem de traktörün devrilmesi durumunda sürücünün yaralanmasını önler. Araç ayrıca gece çalışmaları için ön ve arka farlarla donatılmıştır.


Traktörlerin gücü 20-280 bey-girgücü arasındadır. Bu güç traktörün büyüklüğüne ve kullanılış amacına göre değişir. Bağ ve bahçelerde kullanılan traktörler dar ve küçük yapılır. Tekerleklerine de bitkilere ve dallara zarar vermeyecek biçimler verilir. Bunlara «bahçe traktörü» denir. Küçük dört tekerlekli traktörierse çekme güçlerinin yüksek olması nedeniyle dağlık arazilere elverişlidir.


Günümüzde mısır pamuk patates ve çeşitli sebzeler gibi sıralar halinde ekilen ürünlere zarar vermeyen yerden yüksek traktörler de geliştirilmiştir. Bu traktörlerin önüne arkasına ve altına bağlanan uygun araçlarla aynı anda iki ya da daha çok iş Dirden yapılabilir. Sözgelimi toprağı kazma ve ilaç dökme işlemleri aynı anda yapılabilir. Bu tür traktörler üç tekerlekli araçlara benzerler. Arkada iki büyük tekerlek önde de ya tek ya da birbirine yakın iki tekerlek bulunur.
 
Geri
Üst