gebe
  1. Bilge Gökçen

    Bilge Gökçen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13.023
    Beğenilen Mesajlar:
    108
    Ödül Puanları:
    0

    Trans Yağ Asitleri Dışarı

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında Bilge Gökçen tarafından paylaşıldı.

    LDL kolesterolü yükseltip HDL kolesterolü düşürerek, kroner kalp hastalıklarına zemin hazırlayan Trans Yağ Asitleri (TFA) ile ilgili son 10 yılda yayınlanan araştırmalar bir hayli fazla. 1997 yılında Canadian Journal of Physiology and Pharmacology’nin Mart sayısında Zock ve Katan imzası ile yayınlanan araştırmada, TFA’ların LDL kolesterol ve lipoprotein(a) seviyelerini yükselttiği, HDL kolesterol seviyesini ise düşürdüğü, bunun sonucunda da kroner kalp hastalığı riskinin yükseldiği belirtiliyor. Özellikle fast-food zincirlerinde kullanılan kızartma yağlarının %30’un üzerinde TFA bulunduğuna dikkat çekerek, yağ üreticilerinin bu tip ürünlerde de TFA içeriğini olabildiğince düşürmeleri gerektiği dile getiriliyor. Araştırmacıların vurguladığı bir diğer önemli konu da hazır gıdaların etiketlerinde TFA içeriğinin de belirtilmesi gerektiği yönünde.

    Yine 1997’de Ascherio ve Willett’in American Journal of Clinical Nutrition’ın Ekim sayısında yayınlanan makalelerinde, TFA tüketiminin ABD’de yılda 30.000 erken ölüm vakası ile ilişkilendirilebileceği ileri sürülüyor.bu rakamın epidemiyolojik çalışma sonuçları ile uyumlu olduğunu vurgulayan araştırmacılar, beslenme açısından bilinen herhangi bir yararı olmayan TFA’ların tüketiminin resmi politikalar ile kısıtlanması gerektiğini belirtiyorlar.

    Kasım 1997’de The New England Journal of Medicine’de yayınlanan Hu ve Stampfer’in araştırmasına göre (aynı çalışmaların tüm risk faktörleri göz önüne alınarak yapılan geniş değerlendirilmesini bültenimizin bu sayısında derleme olarak sunuyoruz.) TFA’lardan alınan enerjinin (%2) doymamış yağ ile replase edilmesi, koroner hastalık riskinin %53 oranında azaltmaktadır. Aynı şekilde, doymuş yağlardan alınan enerjinin (%5) doymamış yağlarla replase edilmesi de, koroner hastalık riskini %42 oranında azaltmakta.

    Pedersen ve Johansson’un 1998 yılında yayınlanan çalışmalarında da, Norveç’te 1958 yılında 15g/gün olan TFA tüketiminin 30 yılda 4g/gün’e düştüğü belirtilirken, en az bunun kadar önemli ve çok daha fazla miktarlarda tüketilen doymuş yağlara da kalp sağlığı açısından dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

    Bu yıl Temmuz ayında İskoçya’da düzenlenen Uluslararası Diyetetik Kongresi’nde Hollandalı araştırmacı Siebelink’in sunduğu aktüel verilere göre, Hollanda’da geçtiğimiz 10 yılda TFA tüketiminin %80 oranında azaltıldığı, bunun da koroner kalp hastalığı riskini yaklaşık %40’lara varan oranda düşürdüğü görülüyor.

    Bu ciddi bilimsel uyarıların sonucunda, birçok gelişmiş ülkede gıdalardaki ve özellikle de margarinlerdeki TFA oranı %50’lerden %5’lerin altına düşürüldü. Unilever Türkiye de 1995 yılında ilk defa trans yağ içermeyen Becel margarinini piyasaya sürdü. 1997 yılında da tüm kase margarinlerindeki TFA oranını %1’in altına indirdi. Bunu izleyen yıllarda da paket margarinlerdeki trans yağları %2’nin altına düşürdü. Böylece Sana, Rama, Becel ve Aymar markaları trans yağlardan arındırılmış oldu. Koroner kalp hastalıklarından korunmada bu derece önemli bir konunun, ülkemiz gündeminde daha fazla yer alarak tartışılması, diğer yağ üreticilerini de aynı hassasiyeti göstermeye teşvik edecek ve toplum sağlığımızın iyileştirilmesine önemli katkı sağlayacaktır.


     
Trans Yağ Asitleri Dışarı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Omega-3 Yağ Asitleri

    Omega-3 Yağ Asitleri

    Yağ denince aklımıza çoğunlukla beslenme açısından zararlı şeyler gelir. Oysa yağların bir kısmı yararlı yağlardır. Bu yağlar vitamin gibi sağlık açısından yaşamsal olan, ama insan vücudunun üretemediği yağlardır. Yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden günümüz insanı bu tür yağları sağlığı tehdit edecek kadar az tüketmektedir. Belirli yağ asitlerinin vücut için esansiyel olduğu fikri, ilk...
  2. Doymamış yağ asitleri kansere neden oluyor

    Doymamış yağ asitleri kansere neden oluyor

    Doymamış yağ asitlerinin, meme kanserine yakalanma riskini artırabileceği bildirildi. Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü (Inserm) ve Gustave Roussy Enstitüsünden bilim adamları, 1990ların başından bu yana kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı bilinen doymamış yağ asitlerinin meme kanseriyle bağlantısını araştırdı. 1995-1998'de 25 bin kadından alınan kan...
  3. Trans Yağ Nedir ?

    Trans Yağ Nedir ?

    trans yağ, nedir, zararları, nelerde bulunur, hakkında bilgi için yazımıza buyrun. Trans yağlar insan hayatı için gerekli değildir ve genellikle sağlığı iyi yönde desteklemez. Trans yağ tüketmek kötü LDL kolesterol seviyesini arttırır ve iyi HDL kolesterol seviyesini azaltır ve böylece koroner kalp damar hastalıkları ve inme riskini arttırır. Trans Yağ Nedir? Trans yağlar...
  4. Trans Yağlar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 şey

    Trans Yağlar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 şey

    Trans yağlar son zamanlarda haberlerde daha çok yer almaya başladı. Bunun nedeni trans yağların doymuş yağlara göre daha zararlı olmasıdır ve trans yağ kullanımının azaltılması gereklidir.Bu makalede size trans yağlar hakkında bilmeniz gereken 5 şeyden bahsedeceğiz. Trans yağ kullanımını nasıl azaltabileceğiniz konusunda da bu makale sayesinde bilgileneceksiniz. 1. Trans yağ nedir?Trans...
  5. Trans Yağ Ne Demektir Biliyor musunuz ?

    Trans Yağ Ne Demektir Biliyor musunuz ?

    trans yağ nedir trans yağ ne demektir Sevgili melekler, gerek görsel gerekse yazılı basından artık margarin tüketmenin ne kadar zararlı, halis köy tereyağı ile saf zeytinyağının idareli şekilde kullanılmasının ne kadar doğru olduğu konusunda hepimiz fikir sahibiyiz. Bu arada zararlı diye bildiğimiz bir yağ terimi de trans yağ. Daha ziyade margarin paketlernin üzerinde yazan ve trans yağ...

Sayfayı Paylaş