Trichomonas nedir nasıl tedavi edilir

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Trichomonas nedir nasıl tedavi edilir
trikomonas tedavisinde kullanılan ilaçlar trichomonas trichomoniasis nedir
trichomonas, nedir, tedavisi, tedavisinde kullanılan ilaçlar, ppt, üretrit, tenax, fetus, hominis,


Adını ilk defa duyduğum ve kesinlikle bilgi sahibi olmadığım bir hastalık trichomonas. Bu hastalık hakkında ki merak ettiğim bilgileri araştırdım ve sizlerle paylaşmak istedim Melek'ler.


84d9ef77184349.jpg


TRİCHOMONAS VAJİNİTİ

Kadınlarda vaginal akıntı yapan enfeksiyonlardan birisi de trichomonas vaginiti’dir. Bu bölümde trichomonas vaginiti (trikomoniasis) ve Trichomonas paraziti ile ilgili bilgiler bulacaksınız.

Trichomonas vaginiti (Trichomoniasis) nedir?
Trichomonas vaginiti veya diğer adı ile Trichomoniasis (Trikomoniasis); “Trichomonas vaginalis” (T. vaginalis) adı verilen flajelli (kuyruklu) bir parazit tarafından oluşturulan bir vaginal enfeksiyondur.

Belirtildiği gibi trcihomonas bir “protozoon” yani parazit grubu bir mikroorganizmadır, virus veya bakteri değildir.

Mikrobiyoloji

Trikomonas parazitinin vajinada yaptığı enfeksiyonlara “trichomonas vaginiti”, “trichomoniasis” (trikomoniasis) gibi isimler verilmektedir.

Trichomonas vaginiti "trikomonas vajiniti" olarak, trichomoniasis ise "trikomoniazis" olarak okunur. Halk arasında trikomanas, trikomonos olarak yanlış telaffuz şekilleri de vardır.

Trikomanas ilk defa 1836 yılında tanımlanmış olup ovoid şekilde (oval formda) bir protozoon'dur. Mikroskop altındaki yapısı bir “armut”a benzer.

Trikomonas paraziti özellikle “Gardnerella vaginalis” (bakteriyel vajinosis) gibi “anaerob” yani oksijensiz ortamda üreme özelliği olan bakterilerle birlikte bulunmaktadır. Özellikle vajinanın PH’ının asit ortamdan alkaliye dönüşmesi Trikomonas paraziti için üreme ortamı hazırlamaktadır.


Yandaki resim flajelli (kuyruklu) bir toplazma paraziti [Büyüklüğü bir lokosit (beyaz kan hücresi) kadardır]Yandaki resim flajelli (kuyruklu) bir toplazma paraziti [Büyüklüğü bir lokosit (beyaz kan hücresi) kadardır]

Trichomonas vaginiti (Trichomoniasis) kadınlarda ne tür şikayetler yapar?
Kadınlarda trikamanas enfeksiyonları %80 oranda “asemptomatik” seyreder yani hiç bir belirti vermez; rutin jinekolojik muayene ve jinekolojik check up sırasında tesadüfen saptanabilir. Bu durumda enfeksiyon aktif halde olmasa da kişi mikrobu cinsel partnerine taşıyabilir yani “portör” konumundadır.

Semptomatik seyreden (belirti veren) trikomonas vaginalis enfeksiyonları ise kadınlarda en sık olarak köpüklü, sarı yeşilimtırak, bazen de kokulu akıntılar yapar.
Vajinal Akıntılar ile ilgili genel bilgiler için >>>
Nadiren kaınlarda ürertra çevresindeki "skene bezleri"ne yerleşerek kaşıntı ve idrar yaparken yanma yapabilir (Trichomonas üretrit).
Bazan de dış genital alanda (vulvada) şişlik ve kızarıklık, cinsel ilişki sonrasında vajinal kanama da görülebilir.

Trikomonas vajinalis (Trichomoniasis) hangi yollar ile bulaşır?
Trikomonas enfeksiyonları daha sık olarak cinsel ilişki sonrasında görüldüğü için “cinsel yolla bulaşan hastalıklar” grubu içinde yer almaktadır.

Ancak trichomonas cinsel ilişki dışında da bulaşabilmektedir. Trichomonos cinsel ilişki haricinde enfekte (hijyenik olmayan) ortak tuvaletlerin kullanımı, iç çamaşırı ve pantolonların paylaşılması yollarıyla da geçebilmektedir. Bu nedenle trikomonas bakire olan genç kızlarda da bulunabilmektedir.

Trikomonos paraziti tuvalet klozetlerinde 45 saat, ıslak çamaşırlarda 24 saat, meni içinde 6 saat canlılığını koruyabilmektedir.

Normal doğum sırasında vajinal kanaldan bebeğe geçen trchomonas paraziti yenidoğanlarda estrogen hormonu olmadığı için kendiliğinden geçmektedir.

Trichomonas vaginalis (T. Vaginalis) nasıl tespit edilir?
“Trichomonas vaginalis” (T. Vajinalis) genellikle sarı-yeşil vajinal akıntı, kaşıntı, bazen de kötü kokulu vaginal akıntı gibi şikayetlerle jinekoloğa başvuran kadınlara yapılan;
Jinekolojik muayenedeki klinik görünüm, ("çilek serviks" ve vajinal akıntının görünümünden)
Muayene sırasında alınan fresh preperat (taze preperat),
Smear testi sonucunda tespit edilebilmektedir.

Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı (serviks) tipik olarak “çilek” şeklinde görülmektedir. (Çilek serviks görünümü). Yine jinekolojk muayene sırasında normalde 3.8- 4.5 arasında olan vaginal akıntıdaki PH, 4.5'un üzerine çıkmıştır.

Yine, özellikle direkt mikroskop altında yapılan incelemelerde armut şeklinde hareket eden parazitin görülmesi kesin tanı koydurucudur.

Rahim ağzı kanserlerini tarayan smear testlerinde de trikomoniazis tespit edilebilmektedir. Ancak smear testi her zaman varolan trikomonas paraziti varlığını göstermeyebilir ve testin sonucunun çıkması birkaç günü almaktadır.

Trichomonas ile ilgili istatistiki bilgiler
Kadınların %25'i hayatlarının herhangi bir döneminde trikomonas enfeksionuna yakalanırlar.
Yapılan çalışmalarda hiç bir şikayeti olmayan kadınların alınan vaginal kültürlerinde %5-15 oranında vajinada T.vajinalis bulunur.
İlginç olarak trikomonas mikrobunu vucutta barındıran hastaların %37'sinde “gonore” (bel soğukluğu) bakterisi de bulmaktadır. Enfekte kadınların ise yaklaşık yarısının eşinde de trikomonas paraziti izole edilebilir.

Erkeklerde Trichomoniazis
Erkeklerde trichomoniasis enfeksiyonları çoğunlukla “asemptomatik” seyretmekte yani hiçbir şikayet oluşturmamaktadır.

Nadiren erkeklerde “üretra” adı verilen idrar deliğinden gelen akıntı (trichomonal üretrit) şeklinde yakınmalara da neden olabilir.

Trikomonas enfeksiyonu erkeklerde üretrit haricinde, epididimit (epididim iltihabı) ve prostatit (prostat iltihabı) da yapabilmektedir.

Kadında trichomonas tespit edilmesi durumunda erkek partnerde şikayet olsun veya olmasın mutlaka tedavi verilmelidir. Aksi takdirde tedavi olan kadınlardaki şikayetler nüks edecektir (tedavi sonrasında yeniden tekrarlayacaktır).

Trichomoniazis Tedavisi
Trichomoniasis tedavisinde kombine olarak hem ağızdan kullanılan (oral) antibiotikler hem de vajina içine yerleştirilen fitil veya kremler kullanılmaktadır.

Ağızdan kullanılan (oral) antibiyotikler kana geçerek sistemik etkiyi sağlarken, vajina içine yerleştirilen fitil veya kremler lokal (bölgesel) etki ile vajinal enfeksiyonu sonlandırmaktadır.

Trikomonasda önceden değinildiği gibi partner tedavisinin de yapılması şarttır. Her iki kişinin de tedavisi bitene kadar ilişkiden uzak durulması veya cinsel ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanılması yararlı olacaktır.

Trichomoniazis’de tedavi süresi genelde 5-7 gün arasında olmakta ve medikal tedavi (metronidazol ve ornidazol türevi) sonrasında hastaların şikayetleri hızlı bir biçimde sonlanmaktadır.



Bilgileri aldığım site; jinekolognet.com sitesidir Melek'lerim:)
 
Geri
Üst