TÜKAL'dan 'EngelSİZmisiniz' girişimi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
TÜKAL'dan 'EngelSİZmisiniz' girişimi
Sanayici Betül Akman başkanlığındaki, Tüm Kadınlar Lobisi'nin (TÜKAL) faaliyetleri engellilere yöneldi. 33 Ankaralı iş kadınının kurduğu lobi, Tempo - Serdar Bilgili işbirliğiyle düzenlenen 'Engellere Rağmen' sergisini Ankara'ya taşıyor
Betül Akman
Sanayici Betül Akman başkanlığında, geçen yıl 33 Ankaralı işkadınının kurduğu Tüm Kadınlar Lobisi’nin temel hedefi, sanayiden kamu kurum ve kuruluşlarına, akademik dünyadan siyasete kadar, kadınların karar mekanizmaları içinde yer almalarını sağlamak. Bunun için de bir yandan lobi faaliyetlerini yürütüp bir yandan da kadınların karar mekanizmalarında yer almalarını sağlamak için çeşitli eğitim faaliyetleri yürütüyorlar.

Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dil Bilimi’nden mezun olduktan sonra, aktif ticaret yaşamına ihracatla başlayan, daha sonra da turizm, gıda ve sağlık sektöründe hizmet veren holdingin yönetim kurulunda yer alan Betül Akman, Türkiye’de lobi faaliyetlerinin yeterli olmadığını gördükten sonra TÜKAL’ı kurmaya karar verdiklerini anlatıyor. TÜKAL üyelerinin tamamı, birçok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yönetim kurullarında yer alan kadınlardan oluşuyor. Örneğin Betül Akman, Akman Holding Yönetim Kurulu üyesi ve 2000 Hotels Yönetim Kurulu Başkan Vekili, TÜKAL Başkan Yardımcısı Betül Ilgar da Ilgar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı. Lobi’nin üyeleri arasında Doç. Dr. Oya Gökmen, Şafak Akın, Eda Gür de yer alıyor.

TÜKAL, lobi faaliyetlerinin ilk ayağında, 19 Mart’ta, gazeteci Tuncay Özkan moderatörlüğünde, “Ermeni Sorununda Gerçekler ve Hurafeler” başlıklı bir konferans düzenledi. Ermeni politikaları, tehcir ve Türkiye’nin karşılaşacağı hukuki sorunların ele alındığı konferansın konuşmacıları; Türk Tarih Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Prof. Dr. Aygün Aktar, Gündüz Aktan, Avukat Sevin Elekdağ ve emekli Korgeneral Hasan Kundakçı’ydı. Betül Akman, Ermeni iddialarıyla ilgili başlattıkları lobicilik faaliyetlerini Avrupa ve ABD’ye de yaymak niyetinde olduklarını söylüyor. Konferansın kadını ilgilendiren yönünü ise şöyle açıklıyor Akman: “Bu bir seferberliktir. Kurtuluş Savaşı’nda kadınlar nasıl yer aldılarsa, dünyaya gerçekleri anlatmak konusunda da grup olarak bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum.”

TÜKAL’ın çalışmalarının ikinci ayağında ise engellilerin günlük yaşamda, eğitimde, istihdamda karşılaştığı sorunlara çözüm arayışları bulunuyor. Bunu Ermeni sorunundan sonra ikinci uzun soluklu proje olarak tanımlayan Betül Akman, “Engelsizmisiniz” isimli projelerini, Tempo-Serdar Bilgili işbirliği ile düzenlenen “Engellere Rağmen” fotoğraf sergisiyle başlatıyorlar. Çeşitli alanlarda başarılı olmuş engellilerin fotoğraflarından oluşan “Engellere Rağmen” sergisi, nisan ayı içinde Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde olacak.

TÜKAL’ın 18 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle gerçekleştirdiği projenin hedefi, engellileri hayatın içine katabilmek için gerekli mekanizmaların harekete geçmesini sağlamak. Betül Akın, “Engellileri hayatın içine katabilmek için uygun yollar, ulaşım araçları ve alanlar oluşturulması, mimari engellerin kaldırılması gerekiyor. Bunun için yerel yönetimler üzerinde baskı unsuru oluşturmak amacındayız” diyor.
 
Geri
Üst