Tüp bebek düşük yapma riski ne kadardır?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek düşük yapma riski ne kadardır?
Doğumsal bozukluk risklerinde de görüldüğü gibi düşük yapma riski normal doğumda ne oranda ise tüp bebek yönteminde de aynıdır. Düşük yapma riski ileri yaşlarda ki gebeliklerde daha sıklıkta görülür. 40 yaşının üstünde ki kadınlarda düşük yapma riski % 50 civarındadır.

Tüp bebek, geleneksel yöntemlerle gebe kalamayan hastaların tercih ettiği üreme yöntemlerinden bir tanesidir. Normal yollarla hamileliğin gerçekleşmediği hastalar için farklı tedaviler uygulanabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde hamile olma şansı olmayan kişiler bile uygulanan tedaviler ile hamile kalmaktadırlar. Üreme yöntemleri arasında başarı oranı yüksek olan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de tüp bebek tedavisidir.


00.jpg







Tüp bebek tedavisi ile hamile olan ve bu sayede bebek sahibi olan çiftlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Tüp bebek son yıllarda ülkemizde de yaygın olarak kullanılan, kişilerin gebe kalmasını sağlayan uygulamalar arasındadır. Tedavinin başarı oranı hastaların durumuna ve tedavinin alınacağı merkezlere göre farklılıklar gösterebilir. Özellikle tüp bebek tedavisini almak isteyen bayanların yaşı tedaviden başarılı sonuç alınması için çok önemlidir. Genç yaştaki hastalara uygulanan başarı oranı çok daha yüksektir.

Tüp bebekte düşük ihtimali konusu toplumumuzda farklı düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu konuda doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de tüp bebek tedavisindeki düşük oranıdır. Birçok kişi tüp bebek tedavisi ile gebe kalan kişilerin normal yollarla hamile olan kişilere göre düşük yapma ihtimalinin daha fazla olduğunu savunur. Ancak bu düşüncenin gerçekler ile bir ilgisi yoktur. Normal üreme yöntemi ile hamile olan bir kişinin hamileliğinde düşük yapma riski ne ise tüp bebekte düşük olma ihtimali de aynıdır.




Düşük yapma durumu kişinin hangi şekilde hamile kaldığı ile ilgili değil hamile olan kişilerin bazı özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Düşük ihtimalini yükselten sebeplerden birisi de embriyodaki sorunlardır. Bayanlardaki kromozom bozuklukları ister normal yolla ister tüp bebek yöntemi ile gerçekleşen gebeliklerde olsun düşük ihtimalini yükselten en sık nedenlerin başındadır. Hamilelikte düşük yapma riskini arttıran en önemli faktör hamile olan kadınların yaşıdır. Genç yaşlardaki hamileliklerde düşük ihtimali çok daha azken, ileriki yaşlardaki gebeliklerde düşük yapma riski çok fazladır. Özellikle kırk yaşından sonra gerçekleşen hamileliklerde düşük yapma ihtimali %50 lere kadar çıkmaktadır. Sonuç olarak tüp bebekte düşük ile normal gebeliklerde düşük riski aynıdır.
 
Geri
Üst