Tüp Bebek Zor Bir Tedavi mi?

Uzman SühaN

Administrator
Tüp Bebek Zor Bir Tedavi mi?
tüp bebek aşamaları nedir,tüp bebek tedavisinin zorluğu varmı,tüp bebek nasıl yapılır,tüp bebekte dikkat edilmesi gerekenler,tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler

be.jpg


Tüp bebek yöntemi uygulamaları gelişen teknoloji ile birlikte çok daha acısız ve ağrısız olmaktadır. Ayrıca ilk yıllardaki uygulamaların aksine uygulaması basit ve kısa sürmekte, anne adayının tüp bebekle alakalı kafasını karıştıran tüm korkuları sağlıklı ve külfetsiz giderilmektedir. Tüp bebek yöntemleri hakkında özet olarak kısaca bilgi verip anne adaylarının meraklarını gidermek açısından tüp bebek tedavi yönteminden biraz bahsedelim:

Tüp bebek tedavisi, eşlerde herhangi bir korunma yöntemi yoksa ve bir seneyi aşkın bir zamanda çocuk sahibi olunmuyorsa başvurulan bir uygulama yöntemidir. Tedavinin tanımını yapacak olursak, kadının yumurtalıklarından alınan yumurtaların ve erkeğin spermi ile laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanarak oluşan embriyonun anne adayının rahmine konulması işlemidir.

Tüp bebekte kadının yaşı

Tüp bebek tedavisinde öncelikle kadının yaşı çok önemlidir. Yaş sınırı 30’un altı ise ideal 37/38’li yaş uygun,38’den sonraki yaş üzerindeyse umutların biraz daha azaldığı bir dönemdir. Yaşın yanı sıra kadında; yumurtanın kalitesi, çiftlerin evlilik süreleri, daha önce anne adayının gebe kaldıktan sonra düşük yapıp yapmadığı, başından herhangi bir hastalığının geçip geçmediği ve tabi ki de tüplerinin açık olup olmadığı çok önemlidir. Hormonlarla alakalı sorunları da var ise bununda göz önünde bulundurulması gerekir.

Tüp bebek tedavisi nasıl başlar?

İlk olarak tedavide çiftlerle gereken detaylı bir görüşme yapılmalıdır. Çiftlere yaptırılması gereken tetkikler sunulmalıdır. Yumurta kalitesini bozacak alkol, sigara gibi alışkanlıklarının olmaması şarttır. Bu dönemde çiftlerin sabırlı olması ve stresten kaçınmaları gerekmektedir. Çünkü uzun ve yorucu bir dönem olabilmektedir. Gerekiyorsa herhangi bir uzmandan yardım almak çiftleri rahatlatabilmektedir.

Tüp bebekte aşılama yöntemi

Tedavide intrauterin inseminasyon aşılama olarak bilinmektedir. Bu uygulama tedavide en yaygın olanıdır. Erkekte ve kadında yapılan tetkik ve incelemelerden sonra uygun görülüyorsa aşılama işlemi yapılmaktadır. Bu tedavi sperm yapısı ve sayısının az, hareketliliğinin ise normalin altında olan hastalar için uygulanmaktadır. Aşılama tedavisi birkaç kez uygulandıktan sonra sonuç vermez ise tüp bebek tedavisine geçilir. Bebek arzusu çok olan ve tetkiklerden sonra görünürde bir problemle karşılaşmayan eşlerde ise direk olarak tüp bebek tedavisine de başvurabileceği bilinmektedir.

Tüp bebek tedavisinin başarısı

Tedavinin başarı oranı her ne kadar %40 – % 60’lı olarak bilinse de sizde bu ihtimali ancak ve ancak kendiniz belirlersiniz. Zorlu ve yorucu bir işlem olsa da sabırlı olmak, direnmek hiçbir şekilde umudunu kaybetmeden tüp bebek tedavisine devam eden çiftler güzel sonuçlar alabilmektedirler. Görüşülen hastane veya doktordan birkaç denemeden sonra hala sonuç alınamıyorsa hastanenin veya doktorun değiştirilmesi çiftlerin psikolojik olarak değişimini sağlayabilir. Bu durum ise kesinlikle hastanenin veya doktorun başarısız olduğunu göstermemektedir. Sadece çiftelerin bakış açılarını biraz daha umutlu olmasını sağlamaktır.
 
Geri
Üst