türk halkinin yüzde 90ni hasta

nisan

Yeni Üye
Üye
türk halkinin yüzde 90ni hasta
türk halkinin yüzde doksani hasta


Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, Türkiye'de hasta sayısının her geçen gün anormal ş ekilde arttığını, hastalığı olan insan sayısının, nüfusun yüzde 90'ı na ulaştığını söyledi.
hasta.jpg
Türk, hastalıklarla en kolay ve ucuz baş etme yolunun, hastalığa yakalanmadan gerekli önlemlerin alınması olduğunu, ancak Türkiye'de sağlık sisteminin henüz o noktalara ulaşamadığını belirtti.
Başta hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, şeker, kanser, mide-bağırsak hastalığı, bedensel engel, kronik karaciğer hastalığı, guatr başta olmak üzere Türkiye'de hasta sayısının her geçen gün anormal şekilde arttığını anlatan Türk, "Hastalığı olan insan sayısı, nüfusun yüzde 90'ına ulaştı. Ülkemizde tamamen sağlıklı olan ve hiçbir sağlık problemi olmayan insan sayısı yüzde 10'ların altındadır" dedi.
Prof. Dr. Türk, hasta sayısının hızla artmasıyla birlikte sağlık harcamalarının da aynı hızla arttığını, bütçe açığının büyümesinde de sağlık harcamalarındaki artışın önemli etkenler arasında sayıldığını belirtti.
Sağlık uygulamalarında tedavi hekimliğinin öncelikli uygulama olarak tercih edilmesi, performans hekimliğinin ön plana çıkması ve koruyucu hekimliğin ihmal edilmesinin hasta sayısının hızla artışına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:
"İnsan sağlığının korunması en ucuz maliyeti olan sağlı k uygulaması olmasına rağmen, koruyucu hekimliğin özendirilmemesi, koruyucu hekimlikte uzman hekimlerin sayısının çok az olması, koruyucu hekimlik uygulamalarının ücretlendirmesinin yeterli olmaması nedeniyle bu konu ikinci plana itilmiş ve daha az tercih edilen hekimlik dalı olmuştur. Ülkemizdeki hasta sayısının hızla artmasının temelinde koruyucu hekimliğe yeterince önem verilmemesi yatmaktadır. Koruyucu hekimliğin özendirilmesi ve sağlıklı bir gelecek için Koruyucu Hekimlik Acil Eylem Planı oluşturulmalı."
Prof. Dr. Türk, okullarda zorunlu sağlıklı yaşam derslerinin hekimler tarafından verilmesi gerektiğini de vurgulayarak, hasta sayısındaki artışın acil önlenmesi için şu önerileri sıraladı:
-Çocuklara üniversiteyi bitirinceye kadar sağlıklı beslenme desteği verilmeli.
-Çocuklara fast-food, sigara ve alkol satışı yasaklanmalı.
-Sağlığa zararlı gıda ve katkı maddelerinin kullanımı ve satışı engellenmeli.
-Kentsel dönüşüm planlarında sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olan yürüyüş parkurları, yüzme alanları başta olmak üzere spor alanları oluşturulması zorunlu olmalı.
-Sigara kullananlara negatif ayrımcılık yapılmalı.
-Evlilik öncesi mutlak sağlık kontrolü büyük bir ciddiyetle yapılmalı.
-Tüm özel ve resmi kurumlarda ve okullarda beslenme ile ilgili sağlık açısından sakıncalı uygulamalara fırsat verilmemeli.
-Koruyucu hekimlik ile uğraşan hekim sayısı ve bu işin cazibesi hızla artırılmalı.
-Herkes belirli aralıklarla mecburi sağlık taramalarına tabi tutulmalı." alinti)
 
Ce: türk halkinin yüzde 90ni hasta

tsk ederim canm,bnm
 
Geri
Üst