gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.573
    Beğenilen Mesajlar:
    1.516
    Ödül Puanları:
    113

    Turşu sağlık için faydalımı zararlımı ?

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    Sofraların vazgeçilmez lezzetlerin den biridir turşu. Sirkeli ve tuzlu suda belli bir sürre bekletildikten sonra , beklenen kıvama gelince tüketilen turşu , biber,lahana,domates, havuç,karnabahar gibi sebzelerden yapılır. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan turşu , genel de yaz sonların da yapılır ve kışın tüketilir.
    Turşu sebzelerin yukarda belirttiğimiz gibi fermente olmasıdır. Ekşi ve aromatik olan turşu iştah açıcıdır. Turşu cam kavanozlarda yada plastik kaplar da yapılır. Turşunun zararı varmı bilinmez ama uzmanlar bu konuda ikiye ayrılmış durum da.Bir kısmı turşunun zararlı olduğunu belirtsede bir kısmıda turşunun aksine faydası olduğunu vurguluyor.Yazımızın devamın da turşunun sağlık açısından herhangi bir zararı varmı tüm detayları ile görebilirsiniz.

    Öncesi ; Turşu suyunun hazırlanması ve Turşu hastalıkları adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


    turşu zararlımı.jpg




    Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu kesin. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu belirlendi. Uzmanlar turşunun bilinenin aksine midenin düşmanı değil, dostu olduğunu söylüyorlar.

    Turşu Sağlık İçin Faydalı Mıdır?

    Daha önce belirtildiği gibi, cevap turşu yapımında kullanılan yönteme göre değişmektedir. Salatalık gibi sebzeler ya da elma, şeftali ve armut gibi turşu yapımında kullanılan meyveler şüphesiz besleyicidir fakat turşu yapım süreci son ürünün besin içeriğini belirler. Bunlar aşağıda ele alınmıştır;

    Doğal Fermantasyon:

    Turşu yapımında kullanılan geleneksel fermantasyon yönteminin, turşu yapımında kullanılan sebze ve meyvelerin besin değerlerini koruduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni geleneksel fermantasyon yönteminde herhangi bir ısı veya kutulamanın kullanılmamasıdır. Sadece rafine edilmemiş deniz tuzu ya da fermentayon için kullanılır. Bu şekilde doğal olarak fermante edilen turşular sindirimi kolaylaştırdığı bilinen faydalı bakteriler açısından da iyi bir kaynak sağlar. Yani doğal olarak üretilen bu turşulardan küçük miktarlarda tüketmek, bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırmak için kolay bir yoldur. Sindirimi geliştiren bu faydalı bakteriler bağışıklık sistemini geliştirmenin yanında, B ve K vitaminleri sentezinde de önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca turşu doğal bir şekilde fermente edildiğinde, ısıya duyarlı vitamin ve mineraller de kaybolmaz. Bu geleneksel yolla fermente edilen turşunun en önemli faydalarından biridir.


    Modern Turşu Yöntemleri:

    Bugünlerde turşu kurmanın en yaygın yolu olan sirke-tabanlı pastörize turşular ısıl işlem görmektedir. Her ne kadar bu süreç ürünün raf ömrünü uzatsa da, zengin enzimler ve yararlı bakterilerin yanı sıra ısıya duyarlı vitaminleri öldürmektedir. Isıtma işlemi nihai ürünün besin değerini düşürür. Yani, modern yöntemlerle üretilen turşuların doğal olarak üretilen turşulara göre besin değerleri azalmaktadır.

    Porsiyonlarınıza Dikkat Edin!

    Hiç şüphe yok ki geleneksel yöntemle fermente edilen turşu, sağlıklı ve lezzetlidir ancak kesinlikle aşırı tüketimini önlemek gerekir. Nedeni ise oldukça basit turşunun yüksek tuz içeriği! Turşuyu daha uzun bir süre için muhafaza edebilmek için ekstra tuz ilave edilmesi gereklidir. Yani çok fazla turşu tüketmek ekstra tuz almak demektir.

    Örneğin bir kornişon turşu 306 mg sodyum içeriği ile günlük sodyum ihtiyacının %13’ünü karşılar. Yani günde bir kaç tane turşu tüketirseniz günlük ihtiyaç olan 2.300 mg’ı aşabilirsiniz. Yüksek miktarda tuz alımı yüksek tansiyonun en önemli sebeplerinden biri olmuştur. Çok fazla sodyum alımı da vücudun susuz kalmasına neden olarak böbrek hasarı, kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Bu sağlık riskleri akılda tutulmalı ve turşu tüketiminde kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır.

    Turşu Suyu:

    Çok küçük miktarlarda turşu suyu içmenin de bazı sağlık faydaları olabilir. Yüksek sodyum içeriği nedeniyle turşu suyu içmek, kas kramplarının ve akşamdan kalmalık belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Pek çok sporcu turşu suyunun spor ile bağlantılı kas kramplarını rahatlattığını bildirmiştir.


    Hamilelikte Turşu Tüketimi:

    Genellikle kadınların hamilelik dönemlerinde turşuya aşerme eğilimleri olduğu görülmüştür. Hamile bayanlarda turşu tüketimi çok endişe yaratacak bir neden olmasa da, turşunun çok yüksek tuz içeriği nedeniyle porsiyon konusunda dikkatli olunmalıdır.

    Sonuç olarak doğal fermantasyon yöntemi turşu üretiminin orjinal yöntemidir ve bu şekilde üretilen turşular yıllar boyu sağlıklı ve lezzetli yemeklerin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Besin değerlerinin ve faydalı bakterilerin ölmesi nedeniyle ısıl işlem görmüş turşulardan kaçınmaya çalışın. Az miktarda tüketildiğinde sağlıklı olan turşuları aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin!

     
    Son düzenleme: 28 Temmuz 2016
Turşu sağlık için faydalımı zararlımı ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Gözyaşları sağlığa faydalı

    Gözyaşları sağlığa faydalı

    Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Müjde Ker Dinçer, "Gözyaşları sizi ağır bunalımlardan kurtarır. Eskiler içinden ağlamak geldiği halde gözyaşlarını tutmaya çalışan gençlere ağlamalarını tavsiye ederdi" dedi.Erkekler ağlamaz denir. Ağlamanın bir zayıflık, erkekliği zedeleyecek bir davranış olduğuna hükmedilir. Ancak, ağlamak erkekler içinde,...
  2. Ayakkabılar ayak sağlığına zararlımı?

    Ayakkabılar ayak sağlığına zararlımı?

    ayakkabılar ayakkabıların zararları ayak sağlığı zararlı ayakkabılar konumuzda.Kadınların alışveriş tutkusunun başında gelir ayakkabı ne kadar çok o kadar iyi :).İster yüksek topuklu ayakkabı modeli olsun, isterse spor ayakkabı modeli mutlakla evimizin büyük bir bölümünü kaplıyordur.ayakkabı alırken bazen rahatlığını unutum görünümü için alıyoruz buda ayaklar için büyük zarar...
  3. Böbrekler için faydalı yyiecekler

    Böbrekler için faydalı yyiecekler

    böbreklere iyi gelen yiyecekler böbreklere iyi gelen besinler Yine yaygın olan bir sağlık sorunuyla daha karşınızdayız Melek'ler. Böbrek hastalıkları ve böbreklere iyi gelen yiyecekler hakkında sizlere bilmeniz gereken faydalı bilgielr aktarıyoruz arkadaşlarım. - Adaçayı bir miktar kurutulup 1 litre suda kaynatılarak içildiğinde, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir. - Anason...
  4. Sağlık İçin Faydalı ve Gerekli Kuruyemişler Hangileri ?

    Sağlık İçin Faydalı ve Gerekli Kuruyemişler Hangileri ?

    Sağlığa Yararlı Kuruyemişler Hangi Kuruyemiş Neye Faydalı Sevgili melekler, kuruyemişler dozunda tüketildiği sürece sağlığa çok faydalı bir gıda grubu biliyorsunuz. Özellikle bir dönem aganigi sloganıyla halka günde 1 avuç fındık yenmesi benimsetilmeye çalışılmıştı. :) Gerçekten de her derde deva diyebileceğimiz kuruyemişle dikkatli tüketilmediği takdirde ise fazla kiloya davetiye...
  5. Hamilelikte turşu yemek zararlımıdır?

    Hamilelikte turşu yemek zararlımıdır?

    gebelikte turşu yemek zararlımıdır,gebelikte turşu bebeğe zarar verirmi,gebelikte turşu tüketimi,hamilelikte turşu tüketimi,hamilelikte turşu yemenin fayda ve zararları hakkında bilgiler Gebelik döneminde beslenme hem bebeğin hemde sizin sağlığınız açısından büyük önem taşıyor. Gebelik döneminde tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken besinleri öğrenerek daha sağlıklı bir gebelik dönemi...

Sayfayı Paylaş