Tuz Ve Yuksek Tansiyon

suskun_gız

Yeni Üye
Üye
Tuz Ve Yuksek Tansiyon
Ortalama diyetimizdeki aşırı tuz (sodyum) birçok çalışmanın odak noktası olmuş ve son yıllarda bu konu çok ilgi görmüştür.
Bulgular, alışkanlık gere i fazla miktarlarda tuz tüketen insanlarda yüksek tansiyonun(yüksek kan basıncı) daha az tuz kullanan insanlara göre daha sık ortaya çıktı ını göstermektedir. Ayrıca, araştırmalar genel olarak yüksek tansiyonu olan insanların, sodyum oranı düşük bir diyet uygulayarak kan basınçlarını düşürebildiklerini göstermektedir. Kan basıncı, kan dolaşımının atardamar duvarlarına uyguladı ı basıncı belirtir. Kan dolaşımında daha fazla sıvı oldu u zaman ya da kan damarları daraldı ı zaman, basınç daha büyüktür.
Ortalama diyetimizde tuz oranı yüksek olma e ilimindedir. Hepimiz yedi imiz tuz miktarına dikkat etmeliyiz, büyük bir tuz sınırlama çabası yalnızca yüksek tansiyonunuz varsa (ya da e ilimliyseniz) gereklidir. O zaman bile, diyetinizdeki tuz miktarını azaltmak, kan basıncınızı azaltmak için ataca ınız adımlardan yalnızca biridir.
Tuz, yedi imiz hemen hemen tüm bitkiler-de ve hayvanlarda vardır. Aslında, vücudumuzun uygun şekilde işlemesi için az miktarda tuz yeterlidir (günde yaklaşık yarım gram, yanı yaklaşık dörtte bir çay kaşı ı). Ortalama olarak günde 6 ile 8 gram (2 ya da 3 çay kaşı ı) tüketilmektedir. Ancak, günümüzde diyetteki tuza ilişkin yayınlarla bu miktar azalmaktadır.
Tuz tüketiminizi sınırlamanız gerekiyorsa, hazırladı ınız yemeklerle işe başlayın. Pişirirken tuz kullanmayın ya da çok az miktarda kullanın. Yemek masanızdan tuzlu u kaldırın. Tuz olmayınca yemek lezzetsiz geliyorsa, tatlandırıcı otlar kullanın. Cips ve turşu gibi tuzlu yiyeceklerden kaçının. Tuzlu tereya ı ve margarinden tuzsuzlarına geçin.
Birçok işlenmiş gıdanın büyük miktarlarda tuz içerdi ini unutmayın. Gıda etiketlerini inceleme alışkanlı ı edinin. Bu etiketler, bileşenleri miktar sırasına göre listelerler. Sodyumun (tuz) listenin üst sıralarında yer aldı ı gıdalardan kaçının. Monosodyum glutamat (MSG), sodyum klorid (sofra tuzu) ve hatta karbonat (sodyum içerir) terimlerini arayın. Ketçap, hardal ve soya sosu gibi tatlandırıcılarda sodyum oranı yüksektir. Hazır çorbalar, et suları, jambon, sö üş et, sosis gibi gıdalarda da tuz içeri i yüksektir.
 
Geri
Üst