gebe
  1. TİTAN

    TİTAN *Melekler Mekanı*

    Kayıt:
    21 Eylül 2012
    Mesajlar:
    14.192
    Beğenilen Mesajlar:
    2.685
    Ödül Puanları:
    113

    Uğut Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır?

    Konu, 'Tatlılar' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    uğut tatlısı, uğut tatlısı nedir, uğut tatlısı yapılışı

    Sevgili melekler, Prof.Dr.Erkan Topuz'un tavsiyesi ugut tatlısı tam bir şifa kaynağı. İnsanlığın temel besin kaynağı olan buğday, evinize sadece beyaz ekmek ve aşurelik tane olarak giriyorsa çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Çünkü buğday, ev ortamında çok basit yöntemlerle çimlendirilerek tanesiyle veya uzayan çimlerinin tüketilmesiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor. Özellikle buğday çimi suyunun ‘şifa içeceği’ olduğu belirtiliyor. Buğday çimi suyu ve undan yapılan tatlı ise Sakarya yöresine ait ve adı da uğut tatlısı...



    uğut-tatlısı.jpg



    Uğut tatlısı hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılan, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alan bir tatlıdır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için özel günlerde yapılır. Uğut yapılırken 18 litrelik teneke tabanından çiviyle 15-20 yerinden delinir. Delinen teneke yarısına kadar buğdayla doldurulur. Güneş ışığı almayan loş bir yere ıslatılarak bırakılır. İki günde bir ıslama işine devam edilir. Her ıslamadan önce buğday iyice karıştırılır. Buğday çimlenmeye başladığı zaman teneke dolmaya başlar. Çimlenme ilerledikçe buğday topaklanmaya başlar. Buğdayın topaklanmaya başlamasıyla birlikte ufalanarak bez üzerine serilir. Ufalanarak birbirinden ayrılan buğday yeniden tenekeye alınıp, ıslatılmaya devam edilir. Bu işlem 15 gün kadar sürer. Bu zaman zarfında buğday tanelerinin saçak kökleri ve filizleri 4-5 santimetre. kadar uzar.

    Saçak kökleri ile filizleri beyaz olur. Saçak kökleri ve filizleri yeşillenirse uhut acımtırak olur ve tat özelliğinden uzaklaşır. Yeşerme başlamadan yani olgunlaşan çimler bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilip suyu alınır. Elde edilen bu suya çok az bir miktar su katılarak, büyük bir kap içerisinde kaynatılmak üzere ateşin üzerine konur. Kaynamaya başlayınca çok katı olmayacak biçimde un ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Kaynatma işi sıvı halde bulunan bu karışımın koyulaşmasına kadar devam eder. Koyulaşmaya başladığı zaman üzeri sakızlanmaya başlar. Bu safhadan sonra artık kıvamını almaya başlamıştır. Kıvamını alan uhut koyu kahve rengini alır. Uğut 15 dakika daha ateşte tutulduktan sonra, ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup, kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenir.

     
    NUTA bunu beğendi.
Uğut Tatlısı Nedir? Nasıl Yapılır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Gökkuşağı Tatlısı nasıl yapılır

    Gökkuşağı Tatlısı nasıl yapılır

    Gökkuşağı Tatlısı gökkuşağı tatlısı ben irmikli tatlıları çok severim buda onlardan biri ve oldukça kolay ve güzel bir tatlı daha seveceğinizi umuyorum:) Malzemeler: * 3 yumurta * 1 çay bardağı şeker * 3 çay bardağı yoğurt * 1 çay bardağı sıvıyağ * 3 çay bardağı irmik * 3 çay bardağı un * 2 paket kabartma tozu şerbeti: * 3,5 su bardağı su...
  2. Topitop Tatlısı Nasıl Yapılır?

    Topitop Tatlısı Nasıl Yapılır?

    topi**** tatlısı, tarifleri, neler gereklidir, yapılışı nasıldır, tatlı tarifleri burda bulabilirsiniz Meleklerim hiç duydunuz mu bu tatlıyı Topitop tatlısı :) Malzemeler: 2 paket pötibör bisküvi 1 bardak süt 2 kaşık kakao 4 kaşık pudra şekeri ½ paket sana yağı 1 Vanilya Dövülmüş fındık veya ceviz Yapılışı: Öncelikle bisküvileri ufalıyoruz. Sanayağını eritip bisküvilerin...
  3. Demir tatlısı  nasıl yapılır?

    Demir tatlısı nasıl yapılır?

    Bu konu; demir tatlısı nasıl yapılır ile ilgili bilgi vermektedir. Meleklerim bu tatlıyı hiç deneyen yada yiyen var mı bilmem ama bir denerseniz bir daha vazgeçemezsiniz. :tik: Aslında yapımı kolay olan bu tatlı oldukça gösterişli oluyor. Annem ben küçükken bu tatlıyı üzerine toz şeker ekleyerek okul dönüşlerimize hazırlardı ve çok beğenerek yerdik (her ne kadar ağabeyim beni kandırıp daha...
  4. İncir tatlısı nasıl yapılır?

    İncir tatlısı nasıl yapılır?

    Meleklerim evde incirimiz var ve değerlendirmek istiyordum farklı bir tarifim olsun istedim Aydınlı bir öğretmen arkadaşım bana şahane bir tarif verdi tabi siz meleklerimle paylaşmadan edemedim işte tarifimiz :hayal: Bildiğimiz kek malzemesini kullanacağız sadece yağ biraz daha az ve içine 8tane kuru inciri ıslatıp küçük küçük doğrayarak ekliyoruz,bir su bardağı iri çekilmiş cevizle de...
  5. Pepeçura Tatlısı Nasıl Yapılır?

    Pepeçura Tatlısı Nasıl Yapılır?

    pepeçura tarifi, pepeçura malzemeleri, pepecura nasıl yapılır Daha tarifini ve lezzetini bile bilmeden ismini sempatik bulduğum pepeçurayı sizlerle paylaşmak istedim. Görüntüsü oldukça lezzetli görünen ve özellikle hafif tatlı sevenler için oldukça ideal olan pepeçuranın malzemeleri ile birlikte tarifini sizlerle paylaşıyorum. 1 kg. siyah üzümü iyice yıkayalım.6 su bardağı suyla...

Sayfayı Paylaş