Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri

Konu, 'Yemek Tarifleri' kısmında mislinay tarafından paylaşıldı.

  1. mislinay

    mislinay Yeni Üye Kayıt: 27 Kasım 2007
    Mesajlar: 8.135
    Beğeniler: 38

     
    jülyen doğrama sebze doğrama şekilleri şekilleri patates uluslararası Jülieme (Jülyen) : Yarım veya bir bıçak sırtı kalınlığında ve 3-4 cm uzunluğunda aynı kalınlık ve boylarda doğrama şekli. Her tür çeşit sebzelerde kullanılır. Önce ince plakalar ardından ince çubuklar halinde kesilir. Soğanın piyaz şeklinde doğranması jülyen doğrama şeklidir.
    Brunoise (Burnuaz) : Sıçan dişi denir. Sebzeler önce jülyen doğranır. Sonra burnuaza çevirilir. Toğlu iğne başı büyüklüğünde en küçük doğrama şeklidir. Bütün parçaların aynı büyüklükte olması önemlidir. Çeşitli çorbaların ön hazırlığında. Süslemelerde. Garnitür olarak kullanılır.
    Jordiniere (Jardin) : Burnuaz doğrama şeklinin biraz daha iri doğranmış halidir. İri burnuazda denilebilir. Bu usul çeşitli et ve sebze yemeklerine isim verir. Çeşitli et ve sebze yemeklerinde kullanılır.
    Macedonie (Masedon) : Jardin doğrama şeklinin daha iri doğranmış halidir. Bir yemek kaşığına 8-10 tane gelecek şekildedir. Yerine göre çiğ ve pişmiş etlerin doğranmasında kullanılır. Çeşitli et ve sebze yemeklerinin hazırlanmasında kullanılır.
    Mire poix (Mirpua) : Kuşbaşı olarakda bilinir. 3-4 tane bir yemek kaşığına sığacak şekilde küp ve küpe yakın doğrama şeklidir. Çeşitli sebzelerin etlerin ve kök sebzelerin doğranma şeklidir. Çeşitli baharatlar (mercan, kök, kekik) doğranır. Çeşitli sosların ön hazırlığında kullanılır.
    Dice (Days) veya Peysone (Peyzan) : 1 cm2 yüzeyinde ve bıçak sırtı kalınlığında doğrama şeklidir. Çeşitli yöresel çorbaların, garnitürlerin ve yemeklerin hazırlanmasında ve salataların ön hazırlığında kullanılır.
    Matignan : Peyzan doğrama şeklinin gelişigüzel doğranmış halidir. Çabuk pişmesi istenen yemeklerde sebzeler ve etler bu şekilde doğranır.
    Botamets Sticks (Batanet Stik) : Yarım santimetrekare kesitinde 4-5 cm uzunluğunda kare prizmalar şeklinde doğrama şeklidir. Hazır patates kızartmaları bu şekildedir. Kereviz, kırmızı pancar, havuç, patates uygun sebzelerdir. Süsleme içinde kullanılır.
    Vichy (Vişi) : Peyzan doğrama şeklinden daha geniş. Yuvarlak ve bıçak sırtı kalınlığında doğrama şeklidir. Havuç, kabak, salata bu şekilde doğranabilir. Bouget Garnie (Buket Garni) veya Herb Bouget (Hörbs buket) : Özel koku ve lezzeti olan çeşitli sebzelerin ve otların belirli ölçülerde biraraya getirilip bağlanması ile elde edilir. Kereviz sapı, defne yaprağı gibi sebzelerin bağlanmasıyla et suları hazırlanırken, soslar hazırlanırken, turşularda, çeşitli yemeklerde ve bazı soslar için hazırlanan fontların (tanesiz beyaz çorba) yapılmasında kullanılır


  2. esena

    esena Aktif Üye Kayıt: 14 Ocak 2008
    Mesajlar: 4.080
    Beğeniler: 5

     
    Ce: Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri
    paylaşımın için saol ellerine sağlık
  3. nisan

    nisan Yeni Üye Kayıt: 5 Ocak 2008
    Mesajlar: 5.713
    Beğeniler: 15

     
    Ce: Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri
    güzel paylasimlarin icin tskler canimm,emegine saglik
  4. fırtına

    fırtına Yeni Üye Kayıt: 13 Ekim 2008
    Mesajlar: 2.896
    Beğeniler: 28

     


    Cevap: Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri
    mislim bende şekilli resimler bekliyordum canım :piha:
  5. SaBıR MeLeĞi

    SaBıR MeLeĞi Aktif Üye Kayıt: 10 Ekim 2008
    Mesajlar: 975
    Beğeniler: 47

     
    Cevap: Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri

    paylaşım için sağol cnm
  6. $ul€

    $ul€ Yeni Üye Kayıt: 27 Ocak 2009
    Mesajlar: 7.211
    Beğeniler: 422

     
    vay beee:D:D ne şekil doğramalar varmış hee :D:D emeğinize sağlık
Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Doğrama Şekilleri konusuna benzer içeriklerimiz
  1. farklı şekillerde kullanılan tek kıyafet

    Tek parça kıyafeti birkaç şekilde giyerek,değişik kombinasyonlarda kullanmak mümkün....Ekonomik ve şık:deli:
  2. Mutfakta kullanılan ölçüler tablosu hakkında bilgi

    Mutfakta kullanılan ölçüler tablosu hakkında bilgi istiyorum meleklerim bu hususta yardımcı olurmusunuz. Teşekkürler
  3. Mutfakta kullanılan yer döşesi bir harika

    Mutfak yer örneği Mutfak fayansları Mutfak dekorasyonunuzda farklı zemin dekorasyonu düşünüyorsanız bu çakıl taşlı yer döşemesini uygulayabilirsiniz.
  4. Resimli Soğan Doğrama Şekilleri

    bu konu soğan doğrama şekillerine yer vermektedir. Mutfakların vazgeçilmezi soğan, yemeklerden salatalara kadar kullandığımız ve doğal antibiyotik olarak uzmanların tavsiye ettiği bir bitkidir. Her güzelliğin bir ceremesi olduğunu hepimiz biliriz. Soğan da özellikle doğrama aşamasında birçoğumuzu gözyaşları içerisin de bırakır. Bazen soğanı doğrarken dağılır ve doğraması zor bir hale gelir....
  5. Mutfakta Pratik Ev Aletleri ile Gelen Rahatlık

    Mutfakta pratik hareket etmek zaman kazandıracak ürün kullanmak bayanların tercihleri arasındadır. Pek çok bayan en pratik iş gerçekleştireceği ürünlerle oluşan mutfak dekorasyonu gerçekleştirerek mutfağında yemek yapmanın zevkini doyumsuz şekilde yaşayabilmektedir. Erkekler açısından bazı mutfak aksesuarları ne kadar gereksiz gibi görünse de bayanların adeta kurtarıcısı gibidir mutfak...

Sayfayı Paylaş