gebe
  1. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.130
    Beğenilen Mesajlar:
    39
    Ödül Puanları:
    0

    Un'un patlayıcı özelliği olduğunu biliyormuydunuz?

    Konu, 'Bilgi Deposu' kısmında mislinay tarafından paylaşıldı.

    Unun böyle bir özelliği olduğunu ilk defa duydum ve şaşkınım doğrusu arkadaşlar unun 3 zararlı beyazdan biri olduğunu biliyordum ama bu kadarı aklıma bile gelmezdi.D:D
    Tarihte kayda geçen ilk un patlaması 1785 yılında İtalya'da Turiri'de bir ekmek fırınında, bir lambanın un tozunu tutuşturması sonucu oldu. Ölüme ve fazla zarara yol açmayan bu patlamadan sonra konu unutuldu gitti.

    Modern günlerimizin başlangıcında, insanlık tarihinin ana gıdası ekmeğimizin en önemli girdisi olan unun çok ciddi bir şekilde yanarak patlayabileceğini kime söyleseniz herhalde şaka kabul eder gülerdi. 1981'de ABD'de büyük bir hububat silosu infilak edip, 9 kişi ölüp, 30 kişi de yaralanınca gülmeler durdu. 1988'de hububat bulunan yerlere belirli bir emniyet standardı getiren kuralların uygulanmasına başlanılmasına rağmen 90'lı yıllarda sadece ABD'de undan kaynaklanan ortalama yılda 13 patlama oldu.

    Peki nasıl oluyor da un bu kadar tehlikeli bir şekilde patlayabiliyor? Sebebi basit. Çünkü o bir karbonhidrat. Havada toz olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlar. Un tozları o kadar küçüktür ki, anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır. Bu da toz bulutunda, ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur. Benzer durum şeker, puding ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir.
    Bir yangının çıkması için üç şeyin bir arada olması gerekir. Hava (içindeki oksijen), yanıcı madde (burada un oluyor) ve tutuşturucu. Silolarda insanların çalıştıkları yerlerde tutuşmak için gereken metreküpte en az 50 gram un tozu miktarına pek ulaşılamaz. Tabii burada unutulmaması gereken patlamaya sebep verenin yanıcı maddenin havada asılı duran toz miktarı olduğudur, yoksa yere serilen unda böyle bir tehlike yoktur.

    Silolarda tutuşmaya sebep olan şeyler, bilinçsizce yapılan bir kaynak, bir kesme işlemi, sigara, asansörler ve konveyörlerin mekanizmalarından çıkan kıvılcımlar olabilir. Şüphesiz ortamın da çok önemi vardır. Patlamanın yarattığı büyük basınç boşalacak yer bulamazsa binayı bile yıkabilir. Açık havada ise patlama olmaz ama yine de tehlikeli bir alevlenme olur.

    Hanımlar, endişelenmeyin, kurabiye veya börek yapmak için aldığınız bir kilo undan 50 gramı havaya uçmaz. Bu olay için tonlarca un gerekir. Hamur yoğurmak için balkona çıkmanıza hiç gerek yok!
    alıntı

     
  2. kaprisli

    kaprisli Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Kasım 2008
    Mesajlar:
    4.648
    Beğenilen Mesajlar:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Un'un patlayıcı özelliği olduğunu biliyormuydunuz?
    çok ilginç teşekkür ederim paylaşım için:)
     
  3. Ayışık

    Ayışık Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    15 Eylül 2008
    Mesajlar:
    2.424
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    adana
    Cevap: Un'un patlayıcı özelliği olduğunu biliyormuydunuz?

    kimbilir daha bilmediğimiz ne çok şey var emeğine sağlık
     
  4. blackcherry

    blackcherry Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    63
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    Hayallerde...
    gerçekten çok ilgin bnde ilk defa duydum.teşekkürler:)
     
  5. elanur35

    elanur35 Üye Üye

    Kayıt:
    9 Ocak 2010
    Mesajlar:
    71
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    ilginçmiş teşekkürler.
     
  6. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
    Bende ilk defa duydum ilginç teşekkürler
     
Un'un patlayıcı özelliği olduğunu biliyormuydunuz? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. enginarın karaciğer dostu olduğunu biliyormuydunuz?

    enginarın karaciğer dostu olduğunu biliyormuydunuz?

    karaciğer enzimlerini düşüren bitkiler karaciğer dostu yiyecekler enzimlerini düşüren yiyecekler enzimleri nasıl düşürülür enzimleri nasıl düşer Şifa kaynağı enginar, pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Enginar şuurlu beslenenlerin karaciğer desteği için kür halinde tükettikleri vitamin deposu bir sebze durumunda. Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen enginar, yazın...
  2. Kan Grublarının Özelliklerini Biliyormusunuz

    Kan Grublarının Özelliklerini Biliyormusunuz

    “A” grubu “Cool..” Olumlu yönleri: Dikkatli, sempatik, özverili, kibar, dürüst, sadık, uyumlu, empati kurabilen. Olumsuz yönleri: Çok kuruntulu, duygusal, sinirli, kararsız, içine kapalı, sulu. Gerçekler: Dünyadaki insanların %34’ü A negatif, %6’sı ise A pozitiftir. Özellikleri: Sinirlense bile sakin kalmayı başarır. İçe dönük, kamuoyuna duyarlı, sorumluluk sahibi. Sinirliyken bile...
  3. kaç çeşit öksürük olduğunu biliyormuydunuz

    kaç çeşit öksürük olduğunu biliyormuydunuz

    TUVALET ÖKSÜRÜĞÜ Tuvaletin kapısı vurulduğunda içerdeki kişinin çıkardığı öksürme sesidir. Sadece tuvaletin dolu olduğu anl..... gelir, üzerinde durulması gerekmez. Öksürük sesini gaz çıkarma sesi de izleyebilir. KONSER ÖKSÜRÜĞÜ Ciddi bir öksürük tipi olup, bulaşıcıdır. Konser gibi uzun süre sessizlik gereken ortamlarda parça aralarında iki üç dinleyicinin başlattığı ve tüm salona yayılan,...
  4. Karıncaların bu özelliklerini biliyormusunuz ?

    Karıncaların bu özelliklerini biliyormusunuz ?

    karıncanın özellikleri karıncanın kısa özellikleri nelerdir karıncaların nelerdir Çalışkan karıncalarımızın bazı şaşkınlık veren özellikleri.. İşçi karıncaların neredeyse tamamı dişidir. Erkekler çiftleştikten kısa bir süre sonra ölürler. Karıncalar yaklaşık 60 milyon yıldır değişim geçiriyorlar. Kraliçe karınca 20 yıl yaşayabilir. Ve yaşamı boyunca yaptığı tek şey yumurtlamaktır....
  5. Sirkenin böyle marifetleri olduğunu biliyormusunuz

    Sirkenin böyle marifetleri olduğunu biliyormusunuz

    meleğin marifetleri Sirke çok faydalıdır fakat ben kokusundan dolayı pek kullanmam....Ama sirkenin bu kadar marifeti olduğunu okuduktan sonra sirkeyi kullanmayı birkez daha düşünücem... Buyrun hanımlar mutfaktan temizliğe sirkenin sayısız marifetleri :tik: Bilgisayar ve çevre birimleri temizler: Bilgisayarınız, yazıcınız, faks makineniz ve diğer ev ofis araçlarını tozdan uzak tutarsanız...

Sayfayı Paylaş