Unutkanlığı Önleyen beyni genç tutan besinler

M

Misafir

Forum Okuru
Unutkanlığı Önleyen beyni genç tutan besinler
unutkanlığı önleyen besinler
beyni genç tutan besinler


Merhaba Sevgili Melek'ler, bu yazımızda çağımızın sağlık sorunları arasında başı çeken unutkanlık hastalığına iyi gelecek besinler hakkında bilgileri konu alıyor ve bunların yanı sıra beyni genç tutan besinler de nelermiş hepbirlikte öğreniyoruz. İnsan hem fiziksel olarak genç görünmek ister, hemde zihinsel olarak, işte size zihinsel genç görünmenizi sağlayacak yiyecekler;

besin1-2d2.jpg


Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların yoğun çalışma temposu ve stres nedeniyle sıklıkla karşılaştıkları unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak için özellikle orman meyveleri ve omega 3'ten zengin bir beslenme programı uygulamanız gerektiğine dikkat çekiyor. İşte beyni çalıştıran besinler…

Kimi zaman not aldığımız ajandamızı, cüzdanımızı, anahtarımızı nereye bıraktığımızı, kimi zamansa randevularımızı unutuyoruz… Çeşitli hastalıkların yanı sıra modern yaşamın getirdiği yoğun iş temposu, stres ve hatalı beslenme gibi olumsuz şartlar yüzünden ‘unutkanlık’ artık sadece ileri yaştaki kişilerin değil, her yaş grubunda sıkça görülen bir sorun haline geldi. Neyse ki bu olumsuz tablonun yanı sıra güzel haberler de var; bazı besinlerin düzenli tüketimi beyni çalıştırarak unutkanlığı önleyebiliyor! Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak için özellikle orman meyveleri ve omega 3'ten zengin bir beslenme programı uygulamanız gerektiğine dikkat çekerek, dengeli beslenme ve aktivite sıklığının önemini vurguluyor.

2-3 yemek kaşığı yaban mersini
Her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Güçlü bir hafıza için porsiyonlardan biri mutlaka orman meyvesi, özellikle de yaban mersini olsun. Çünkü yabanmersini, bol miktarda içerdiği ‘polifenol’ sayesinde beyin hücrelerine saldıran serbest radikallerle savaşabiliyor. Günde 2-3 tepeleme yemek kaşığı, yani yaklaşık 30 gram yaban mersini tüketmeniz yeterli gelecektir. Eğer tazesini bulamazsanız kuru yabanmersini de yiyebilirsiniz. Ancak satın alırken mutlaka tadına bakıp şeker oranını kontrol edin. Ayrıca elma, böğürtlen, kiraz, kırmızı erik, ahududu, çilek en iyi antioksidan kaynaklarını oluşturuyor. Bunların yanı sıra; kayısı, kırmızı ya da yeşil üzüm, portakal, kırmızı greyfurt, şeftali, armut ve mandalina da çok güçlü antioksidanlardan. Muz, kivi, mango ve nektari de bol antioksidan içeriyor.

2 porsiyon balık
Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya kondu. Unutkanlığı önlemek için haftada 2 gün balık yemeniz şart. Eğer balık tüketemiyorsanız günde 1 gram omega 3 takviyesi almanızda fayda var. Ancak omega 3 yağ asidinin tüketim miktarı yaşa ve hastalık durumuna göre değişebiliyor. Bu nedenle günde ne kadar takviye almanız gerektiğini doktorunuza mutlaka danışın.

3 adet ceviz
Ceviz de omega 3 yağ asidi açısından en zengin kaynaklardan biri. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek, yaşlılık dönemine yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacak.

3 kez kırmızı et
Araştırmalar özellikle B, C, D ve E vitaminlerine ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğunda tüm bu vitaminler doğal yollardan alınabiliyor. Yoğun iş temposu, ağır çalışma koşulları ve doğal yetiştirilmeyen besinler nedenleriyle özellikle B 12 vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. Haftada 3 kez kırmızı et, günlük süt, yoğurt peynir ve yumurta tüketimi vücuda yeterli B12 vitamini alınmasını sağlıyor.

1 kase tahıl
E vitamini beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan birini oluşturuyor. Bu vitamin özellikle tahıllarda bolca yer alıyor. Bu nedenle bulgur, esmer pirinç, buğday, karabuğday, çavdar, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin. E vitamini aynı zamanda ıspanak, kabak, semizotu ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler; zeytinyağı, fındık, ton balığı, sardalya, yumurta sarısı, domates ve patateste de bol miktarda bulunuyor.

Kırmızı şarap, çay ve bitter çikolata: Polifenol olan bitter çikolata, çay ve kırmızı şarap da beyni genç tutan besinlerden. Ancak kalorileri yüksek olduğu için sınırlı miktarda tüketmeyi de unutmayın.
 
Geri
Üst