Üveit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman SühaN

Administrator
Üveit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Yapı olarak bir topa benzeyen gözün ortasında bulunan jel benzeri maddenin çevresini 3 tabakadan oluşan bir kılıf sarar. En dışta sklera adı verilen beyaz kısım, en içte retina adı verilen ve görmemizi sağlayan kısım ortadada uvea bulunur. Uveanın iltihabına üveit denir. Uvea gözü besleyen damarları bulundurmaktadır. Buranın iltihabı gözün tüm dokularını etkilemektedir. Bu durum görmeyi ciddi şekilde tehtid eden durumlara neden olmaktadır. Üveit, göz hastalıklarının ayrı bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir. Üveit, gecikmeden düzenli olarak takip tedavi olursa ve hastalık hasta tarafından kabul edilir, iyi anlaşılırsa başarılı sonuçlar elde edilebilen bir hastalıktır.

Üveitin Belirtileri ve Nedeni Nedir?

Işığa karşı hassasiyet, ağrı, gözde kızarıklık, görmenin azalması en önemli belirtilerdir. Çoğu vakada sebep bulunamamaktaysa da bazı hastalarda virüsler, mantarlar, parazitler üveite neden olabilmektedir. Ayrıca vücudun diğer kısımlarında bulunan hastalıklar (artritler, Behçet Hastalığı) neden olabilmektedir.



5.jpg






Üveitin Sebepleri Nelerdir?

Hastaların yüzde 30-40 ında üveitin nedeni bulunamaz. Üveitler virüsler, mantarlar ve parazitler gibi etkenlerle oluşabileceği gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu yüzden çeşitli tahlil ve hastalıkları araştırmak gerekir. Ayrıca sistemik hastalıklar eşliğinde de üveiti görmekteyiz. Bunlara örnek olarak Behçet hastalığı verilebilir. Ancak her üveit Behçet Hastalığından kaynaklanmamaktadır.

Üveit yapabilen diğer hastalıkları şöyle ifade edilebiliriz. Enfeksiyonlar (bakteri, virüs, parazit yada mantarlar) başka bölgelerden göze yayılabilir( tüberküloz, frengi, herpes, toxoplazmoz, v.b.) ,göz travması, bağışıklık sistemi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, ülseratif kolit.

Behçet hastalığı İlk kez 1937'de Ord. Prof Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve ağızda aft, gözde üveit, genital organlarda yaralar şeklinde başlıca üç belirtisi olan bir hastalıktır.

Göz dışında, cilt, eklemler, sindirim ve sinir sitemi, büyük damarlar gibi çeşitli sistemleri tutabilen , temelde bir damar iltihabıdır. Tedavi edilemediği dönemlerde 2-3 yıl içinde körlükle sonlanan bir hastalıktı. Günümüzde hastalık daha iyi anlaşıldığı için ve immunosupresif (bağışıklık sistemini baskılayıcı) tedavi seçenekleri genişlediğinden, yüzde 80 oranında başarı sağlanmaktadır.

Behçet hastalığındaki göz tutulumu, beyin-sinir sitemi ve büyük damarlar tutulumu, kişinin yaşam kalitesini etkilediğinden vital organ tutulumu (yaşamsal) olarak kabul edilmektedir ve özellikle yurdumuzdaki Behçet hastası sıklığı dikkate alındığında büyük önem taşımaktadır.

Üveit Tanısı Nasıl Konmaktadır?

Belirtiler başlayınca göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir. Enflamasyon görmenin kalıcı bir şekilde kaybına neden olabilmektedir. Göz muayenesinin yanında çeşitli durumlarda sistemik bir hastalığın araştırılmasıda gerekebilmektedir. Bu durumda romatologlar, dahiliyecilerle ortak araştırmalar yapılabilmektedir.

Üveit Tedavisi Nasıldır?

Özellikle steroid ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Gözde daha derinlerde bulunan enflamasyonlarda sistemik ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Glokom, katarakt, neovaskülarizasyonlar (yeni damarların oluşması) gibi çeşitli komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Üveit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Ne şiddette olursa olsun, üveit acil bir hastalıktır ve hemen tanınması gerekir. Geç kalındığında hastalık ilerler ve göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi kalıcı yan etkiler bırakabilir.
Bazı hastalıkların tanısı çok tipik görünümü nedeniyle hemen konulabilir. Bu durumda bile, gözün arka bölümünün tutulması söz konusu ise görmenin ne derece tehdit edildiğinin anlaşılması ve tedavinin etkinliğinin izlenmesi için anjiografi, ultrasonografi, ERG gibi ileri teknikler gerekli olabilir. Belirtiler başlayınca göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir; tedavi başladıktan sonra iç hastalıkları-romatoloji birimi ile ortak araştırma yapılması gerekebilmektedir.

Üveit Atağının Belirtileri Nelerdir ?

üveit gözün ön bölgesinde lokalize olduğunda alevlenme dönemlerinde gözde kızarıklık, bulanık görme veya görmede azalma, göz etrafında ağrı, ışığa karşı duyarlılık ve uçuşmalar biçiminde belirti verir. alevlenme veya aktivasyon arkada ise belirtiler çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması şeklindedir. alevlenme merkezi bölgede ise ortaya çıkış ani görme azalması şeklindedir ve dokularda hasar oluşturduğundan kalıcı görme kayıpları ortaya çıkar. merkezi bölgenin dışında oluşan alevlenme ve hasarlar görmede bulanıklık ile kendini gösterir ve bunlar her ne kadar sekel bırakarak sonlansa da makula etkilenmediği sürece kalıcı görme kaybı yoktur.
Üveit tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi bitse bile, hasta periyodik olarak izlenmelidir. Hastalık tekrarlayabileceğinden, kontrollere ara verilmemesi, ya da diğer organlarla ilgili farklı belirtiler hakkında sorgulama şarttır. Örneğin ağızda aft oluşu, ciltteki lekeler?.

Üveit hemen fark edilerek tedaviye başlanırsa görme korunabilir ya da geri kazanılabilir. Erken tanı, doğru tedavi, sık ve iyi izleme, hasta hekim uyumu ile göz kurtarılabilir.
 
Geri
Üst