gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.234
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Üzümün ve çekirdeğinin yararları

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    kırmızı üzümün faydaları kırmızı üzüm çekirdeğinin faydaları çekirdekli siyah kuru üzümün kuru gebelikte Yaz meyvelerinin herbiri ayrı güzeldir ve faydalıdır ama üzümün faydaları saymakla bitmez sevgili meleklerim bakalım üzümün ve çekirdeğinin faydaları nelermiş :tik:


    [​IMG]


    Üzümün en önemli yararlarının başında, vücuda en fazla zarar veren serbest radikallerle mücadele eden antioksidan özelliği geliyor.Üzüm belki de çok amaçlı kullanılan meyvelerden en önemlisi. Çünkü taze taze ya da kurutup kış aylarında çerez niyetine yenebiliyor, suyu sıkılıp içilebiliyor. Bir diğer örnek, geleneksel Osmanlı Mutfağı'nın önemli yemeklerinden biri sayılan hoşaf yaparak tüketebiliyoruz. Devam edersek, meyvesinden sirke ve pekmez yapılabiliyor.

    Yaprakları da faydalı
    Hatta pestil ve ceviz sucuğu hazırlanabiliyor. Atlanmaması gereken bir diğer tüketiliş biçimi ise, türlü çeşitleriyle yapılan birbirinden lezzetli şaraplar. Bunların dışında asma yaprağının salamurasını yapıp, daha sonra o yaprakları pirinçle hazırlanan bir harç ile sararak Türk Mutfağı'nın vazgeçilmez ve en makbul yemeklerinden biri olan yaprak sarması yapıyoruz.

    Yararlarını sıralamadan önce tarihine bakarsak, üzüm, tam anlamıyla Anadolu'yu temsil eden bir meyve. Çünkü kökleri Anadolu'ya uzanıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bağcılık, M.Ö. 2000 yıllarında da yapılıyormuş. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Babiller'in Asma Bahçeleri'ni de bilmeyen yoktur.

    Çeşitleri muhtelif
    Üzümü en basit şekilde, beyaz ve siyah üzüm olarak sınıflandırabiliriz. Ayrıca kabuğunun kalınlığına, kokusuna, çekirdekli ve çekirdeksiz oluşuna göre de ayırabiliriz.

    Üzümün ve çekirdeğinin yararları:

    - Çekirdeği çok güçlü bir antioksidandır.

    - Serbest radikallere karşı savaşmasının yanı sıra sigara, alkol gibi maddelerin vücudumuzda yapmış olduğu kötü ekiyi azaltır.

    - Kan yaparak kansızlığı önler.

    - Kanı temizler.

    - Yaşlanma etkilerini azaltır.

    - Cilde iyi gelir. Bu nedenle bugün piyasada olan birçok kremin içeriğinde üzüm yer alır.

    - Beyin hücrelerini besler.

    - Kanserin oluşumunu önler.

    - Böbrek ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır.

    - Kalp krizi riskini azaltır.

    - Kötü kolesterolle mücadele ederek kalp damarlarını tıkanmasını önler.

    - İçerdiği yüksek oradaki potasyum, ödem azaltıcı özelliğinden dolayı yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olur.

    - Üzümün içindeki antioksidanlar, romatizmanın oluşmasında büyük rol oynayan enzimleri nötralize ederek bu hastalığının oluşmasının engellenmesinde yardımcı olur.
    Kırmızı şarap
    Kırmızı şarabın içerdiği antioksidanlar kalp-damar hastalıkları ve kanser türlerinin oluşmasının önlenmesinde yardımcıdır. Eski Yunanlı filozof az içilen kırmız şarap ilaç gibidir:

    - Hastaları iyileştirir,

    - Yaşlıları gençleştirir demiş.

    Az kelimesi kadınların günlük bir, erkeklerin iki kadeh şarap içmeleri anlamına geliyor. Yapılan bilimsel araştırmalar kırmızı şarabın faydalarını şu şekilde özetlemektedir.

    1- Şarabın içindeki antioksidanlar kanın akışkanlığı artırarak pıhtılaşmayı önler. Böylece kalp krizinin önlenmesinde yardımcı olmaktadır.

    2- Şarap faydalı kolesterolün yükselmesine yardımcı olarak, zararlı kolesterolün düşmesine neden olmaktadır.

    3- Zararlı kolesterol serbest radikaller tarafından okside olmadıkça damar çeperine yapışmaz ve damar sertliği oluşmaz. Kırmızı şaraptaki antioksidanlar zararlı kolesterolün okside olmasına yardımcı olarak damar sertliğinin önlemesinde rol oynamaktadır.

    Şeker hastaları az yemeli!
    Bilindiği gibi üzüm, şeker oranı çok yüksek bir meyve olduğu için şeker hastalarının doktorlarına danışarak yemelerini tavsiye ediyoruz. Birçok meyveye göre çok yüksek oranda şeker içerdiği için, aniden kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabiliyor.

    100 gr. üzümde (taze)
    Kalori 73 kcal.
    Protein 0,7 gr.
    Yağ 0,3 gr.
    Karbonhidrat 16,9 gr.
    Su 81,3 gr.
    Potasyum 183 mgr.
    Kalsiyum 15 mgr.
    Fosfor 20 mgr.
    A vitamini 5 mgr.
    B vitamini 0,08 mgr.
    C vitamini 4 mgr.

    100 gr. kuru üzümde
    Kalori 269 kcal.
    Protein 2,3 gr.
    Yağ 0,5 gr.
    Karbonhidrat 64 gr.
    Su 24,2 gr.
    Sodyum 144 mgr.
    Potasyum 630 mgr.
    Kalsiyum 31 mgr.
    Fosfor 100 mgr.
    Magnezyum 65 mgr.
    Demir 2,7 mgr.
    A vitamini 15 microgram.
    B vitamini 0,2 mgr.
    C vitamini 1 mgr.

    100 gr. üzüm suyunda (sıkma)
    Kalori 69 kcal.
    Protein 0,2 gr.
    Yağ -
    Karbonhidrat 17,1 gr.
    Su 82,5 gr.
    Potasyum 132 mgr.
    Kalsiyum 12 mgr.
    Fosfor 12 mgr.
    A vitamini -
    B vitamini 0,06 mgr.
    C vitamini 1 mgr.


     
Üzümün ve çekirdeğinin yararları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kara Üzüm Çekirdeğinin Yararları

    Kara Üzüm Çekirdeğinin Yararları

    Mucizevi çekirdek ödemden, nezleye kadar bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Üzümün çok faydalı olduğu bilinir. Özelliklede zihin acıcı yönü ile sınavlardan önce kuru üzüm tavsiye edilir. Ama birçoğumuz üzümü yerken çekirdeğinden muzdarip oluruz. Onu tüketmez, atarız. Hatta marketlerde en çok çekirdeksiz üzümler rağbet görür. Halbuki uzumun çekirdeği buğun birçok Avrupa ülkesinde...
  2. Üzüm Çekirdeği Yağı ve Faydaları

    Üzüm Çekirdeği Yağı ve Faydaları

    üzüm çekirdeği yağı faydaları üzüm çekirdeği yağının faydaları yağı cilde nasıl uygulanır yağının cilde cilt Yüksek düzeyde folik asit içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğine sahiptir. İdrar söktürücü , müshil ve kuvvet verici olarak önerilir. Ciltte dengeleyici, nemlendirici, kırışıklıkları önleyici olarak kullanılabilir.Hücreleri güçlendirir.Kalbi korur. Kanserle...
  3. Kara Üzüm Çekirdeği Yağının Yararları

    Kara Üzüm Çekirdeği Yağının Yararları

    Kara Üzüm Çekirdeği Yağı, Kara Üzüm Çekirdeği Yağının Yararları, Kara Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir Alternatif tıp tedavileri kapsamında sıkça kullanılan şifalı bitkilerden kara üzüm çekirdeği yağının faydaları ve kullanımı ile ilgili bilgileri makalemizden bulabilirsiniz melekler :) Şarap ya da meyve suyu üretiminden sonra geriye kalan posa kurutulur ve çekirdekleri...
  4. Üzüm çekirdeği yağı ne işe yarar?

    Üzüm çekirdeği yağı ne işe yarar?

    Üzüm çekirdeği yağı, tatlı ve aromalı bir yağ olup, “Vitis vinifera” üzümlerinin çeşitli tohumlarından elde edilmektedir. Genellikle şarap üretiminde kullanılmakta olan bu yağ, soğuk presleme metoduyla çıkarılmaktadır. 1600’lü yıllarda Avrupa ve Amerika’ya gittiği tahmin edilen bu üzümün asıl menşei Asya’dır. İspanya ve Arjantin’de de üretilen üzüm çekirdeği yağının asıl ana üreticileri İtalya...
  5. Üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir?

    Üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir?

    İnsan vücudu tarafında sentezlenmeyen Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri üzüm çekirdeğinde bol miktarda bulunmaktadır. Omega yağ asitleri kalp hastalıklarında,tip 2 şeker hastalıklarında,prostat ve meme ve birçok kanser vakalarında, obezite de ve iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıkların önlenmesinde, kandaki iyi kolesterol oranının yükseltilmesinde büyük rol oynar. Bunun dışında üzüm...

Sayfayı Paylaş