Varislere lazer tedavisi..

tuqqce

Daimi Üye
Üye
Varislere lazer tedavisi..
Damarların büyüyüp şişmesi anlamına gelen varis, pek çok kadına rahatsızlık veriyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu, “Endovenöz Laser (ELT) adlı cihaz sayesinde, 45 dakikalık bir işlemle varislerden kurtulmak mümkün..” dedi ve ekledi:
“Tedavide, doğru teşhis önem kazanıyor”
Damarların büyüyüp şişmesi anlamına gelen ve bacakların alt tarafında daha çok görülen varis, pek çok kadın için rahatsızlık veren bir hastalıktır. Ağrı ve kramp gibi belirtileri olan varis, ilerledikçe estetik olarak da olumsuz bir görüntü sergilemektedir.
Varis tedavisinde kullandığımız bu yöntemin başarısı, seçilmiş vakalarda doğru hasta, doğru zaman, doğru teşhis ve doğru tekniğin seçilmesi ile sağlanıyor. İşlemin süresi ortalama yarım saat ve genel anestezi gerektirmiyor. Cerrahi tedavinin alternatifi olan bu yöntemden sonra hastalarımız hemen gündelik hayatına dönebilir. Bu yöntem, varise bağlı tüm ağrıyı ortadan kaldırıyor.

“Başarı oranı yüksek”
Bu tekniğin yüzde 97-98`lere varan beş yıllık başarısı bulunuyor. Yöntemin ameliyata göre bazı farklılıkları var. Ameliyata göre enfeksiyon riski çok daha az, işlem sonrasında morarma riski daha düşük. Ameliyata göre daha ekonomik çünkü ameliyattan sonra hasta 10-15 gün dinlenmesi gerekiyor ve çalışıyorsa işine gidemiyor. Burada ise aynı gün veya ertesi gün iş başı yapabiliyor. Hastalardan istediğimiz tek şart; 24 saat ağır egzersiz yapmamaları yönünde oluyor. Anestezi almadığı ve hastanede yatmadığı için işlemin maaliyeti de düşük oluyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda ameliyatın sonuçlardan şu ana kadar hiçbir farkı olmadığı ortaya çıkmış. Bu teknik ABD`de uzun yıllar denendikten sonra ve ameliyata kıyasla tedavideki başarı sonuçları nedeniyle uygulanmaya başlanmıştır.”
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu, bu tedavi yöntemi hakkında ise merak edilen soruları şöyle yanıtladı:
İşlem nasıl gerçekleşiyor?
Endovenöz Laser tedavisi, hastanede gerçekleştirilen ve kalışı gerektirmeyen, lokal (yada genel) anestezi ile gerçekleştirilen minimal invaziv bir işlemdir. Varis nedeniyle genişlemiş toplardamara, küçük bir iğne deliğinden girilerek, 3–4 saç teli kalınlığındaki plastik boru (kateter) kasık bölgesine, hasarlanmış kapakçıkların bulunduğu bölge, yerleştirilir. Daha sonra, laser, yavaş bir şekilde uygulanır, hasarlı toplardamar, yavaş, yavaş kapanır. Kapanan bu damar zaman içerisinde tamamen ortadan kalkar. Bu işlem ile aşırı genişlemiş, ciltten belirgin hale gelmiş, eğri-büğrü olmuş, üzüm salkımı gibi olan varisli damarlar başarı ile tedavi edilmektedir.
Cihaz nasıl çalışıyor?
Laser enerjisi ile ortaya çıkan ısı sayesinde toplardamar duvarı uyarılır, bu uyarı ile toplardamar kasılmaya başlar ve büzüşür. Zaman içinde ise tamamen ortadan kalkar. İşlemin uygulandığı bu toplardamar artık kanı taşımayacaktır. Yüzeysel bir toplardamar olduğu için kanın taşınmasında çok önemli bir görevi yoktur.
Toparlanma süresi nasıl geçmektedir?
İşlem sonrası kalıcı iz olmamaktadır. Gelişen ağrı, hastalar tarafından tarif edildiği üzere, şiddetli olmayıp, basit ağrı kesiciler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Toparlanma süresi çok hızlı olmaktadır. İşlem öncesi gözlenen yakınmalar, işlemden sonra hemen tamamen ortadan kalkmaktadır. İşlemden sonra, özellikle hastaların günlük hayatlarına dönmeleri ve yürümeleri istenmektedir. Özellikle, ağır egzersiz (fitness salonlarına gitme, ağır kaldırma) den 1 ay boyunca kaçınmaları istenmektedir. Kontrole, işlem sonrası 1 hafta dolduğunda gelinmektedir.
Riskler ve potansiyel sorunlar nelerdir?
Her işlemde olabileceği gibi ELT de çeşitli riskler bulunmaktadır. Seyrek olarak gözlenseler de bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:
Uyluk bölgesinde geçici, hafif – orta derecede uyuşukluk
Uyluk bölgesinde, yaklaşık bir hafta kadar sürebilen çekilme hissi
Flebit, oldukça sık gözlenebilen bu durum, işlemin uygulandığı damar üzerinde kızarıklık ve hassasiyet ile kendini belli etmektedir. Basit ağrı kesiciler ya da dışarıdan uygulanan jel ile kontrol altına alınmaktadır. Ortalama, 3 – 7 gün içerisinde ortadan kaybolmaktadır.
Erken dönemde de yürümek faydalı olmaktadır.
Uygulama bölgesinde enfeksiyon çok seyrek bir durumdur.
Morarma, özellikle işlemin yapıldığı toplardamar boyunca, en sık gözlenen durum olup 7 gün içerisinde kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır.

kaynak:bizimsağlık.com
 
Geri
Üst