Vitaminler Hakkında

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Vitaminler Hakkında
Vitaminler ürememizi, gelişmemizi ve enerji elde etmemizi düzenlemek için gerekli maddelerdir. Vücut bu maddelerin bir çoğunu yapmaya elverişli değildir. Vitaminler coğunlukla besinlerle ve takviye olarak alınmaktadır.

Vitaminler mikrobesinler olarak isimlendirilirler. Sağlıklı bir vücut çalışması için çok çok küçük miktarlarda gereklidirler. Vitaminler makrobesinlerin (yağlar, karbonhidatlar, proteinler) sağladığı enerjiyi sağlamazlar, ancak makro besinlerle vücuda giren enerji verici moleküllerden enerjiyi açığa çıkartmakta gereklidirler.

Vitaminler temel olarak iki grupta incelenirler. Suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler olarak.

Yağda eriyen vitaminler :A, D, E ve K vitaminleridir. Yağda eriyen vitaminler fazla alındıklarında yağ dokularında depolanabilirler. Gereksinim olduğunda da yağ dokularındaki depolardan salınırlar.

Suda eriyen vitaminler : vücut dokularında depolanamayan, fazla alındığında fazlası idrar ile atılan vitaminlerdir. Günlük ihtiyaç mutlaka besinler veya besin takviyeleri ile alınmalıdırlar. Bu gurupta B kompleks vitaminleri olarak bilinen, isimleri B harfi ve bir sayıdan oluşan vitaminler ( B1, B2, B3, B5, B6, B8 , B9 ,B12, B15, B17 ) yer alır. B kompleks vitaminleri vücuttaki enzim sistemlerindeki görevleri ve bir birleriyle olan ilişkileri nedeni ile bir bütün olarak isimlendirilmişlerdir. Her B vitaminin birde kimyasal adı vardır.

B vitamin kompleksi, vücutta enerji eldesinde ve metabolik aktivitelerde koenzim olarak görev alırlar. Başta cilt,göz sağlığımız olamak üzere bir çok organ sağlığımızda, kasların gerginliğinin sağlanmasında, beyin ve karaciğer fonksiyonlarında B kompleks vitaminlerine ihtiyaç duyarız.

Depresyon, stres ve fobiler ile savaşımdada B komplex vitaminleri önemli bir yer alırlar.

C vitaminide suda eriyen vitamindir ve günlük gereksinimi günlük olarak karşılanmalıdır.



alıntı
 
Geri
Üst