gebe
  1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    Yapay Tatlandırıcılar

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    dekstroz nedir yapay yiyecekler nelerdir içinde tatlandırıcı olan gıdalar tatlandırıcı olan gıdalar içeren [SIZE=-1]Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Şeniz Ilgaz[/SIZE]
    [SIZE=-1]En çok sevdiğimiz besinler nelerdir diye düşündüğümüzde, genellikle aklımıza ilk gelen tatlı besinlerdir. Tatlıya düşkünlük insanlık tarihi kadar eskidir. Pek çok insan şekerin ve diğer enerji içeren tatlandırıcılar ile hazırlanan besinlerin oluşturduğu “tatlı lezzetten” hoşlanır. Şeker ve diğer enerji içeren tatlandırıcıların en önemli özellikleri ise fazla enerji oluşturmaları ve kan şekerini yükseltmeleridir.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Günümüzde diyabet ve şişmanlık gibi enerji alımının kısıtlanması gereken durumlarda kullanılan çeşitli tatlandırıcılar vardır.[/SIZE]
    [SIZE=-1]1. Besin değeri olan, enerji içeren tatlandırıcılar: Sukroz, glikoz, fruktoz, mısır şurubu, maltoz , maltodekstrin, dekstroz, bal, şeker alkolleri (sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, eritritol, laktitol, isomalt), diğer şeker alkollerinden hidrojene edilmiş nişasta hidrolizatı.[/SIZE]
    [SIZE=-1]2. Besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılar: Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Bilimsel deneylerde, çay şekeri ya da sofra şekeri olarak bilinen sukrozun, diyetin karbonhidrat içeriğinin bir kısmını oluşturmasının, tip I ve tip II diyabetiklerde kan glikoz denetimini bozmadığı gösterilmiştir. Ancak, öğünlerde 5-10 g ya da günde 25-30 g alınan sukrozun kontrollü diyabetik hastalar tarafından tüketilebileceği belirtilmektedir. Tüketilen bu miktar fazladan öğüne eklenmemeli, diyetteki diğer karbonhidratların yerine eklenerek kullanılmalıdır.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Fruktozun, aynı oranda enerji içeren sukroz ve nişastaya göre plazma glikozunu daha az yükseltmesi nedeni ile diyabetik diyet için tatlandırıcı olarak kullanılmasının olumlu olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte fazla miktarda tüketilen fruktozun (normal tüketilen miktarın iki katı ya da enerjinin %20’si olması halinde) serum kolesterolu ve LDL kolesterolü üzerine olumsuz etkileri bilinmektedir. Burada söz ettiğimiz fruktoz, tatlandırıcı olarak satılan fruktozdur. Diyabetikler için, fruktozu doğal olarak içeren meyve ve sebzelerin kısıtlanmasına gerek yoktur.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Sukroz ve fruktozdan başka, mısır şurubu, meyve suyu ya da meyve suyu konsantresi, bal, dekstroz ve maltoz gibi enerji içeren tatlandırıcıların diyabetin denetiminde kullanılmalarının yararı ya da zararı olduğu konusunda bilgi yoktur.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Sorbitol, mannitol ve xylitol gibi şeker alkollerinin oluşturdukları glisemik yanıt sukroz ve diğer karbonhidratlara göre daha düşüktür. Yenibilen nişastanın hidrojenasyonu ve kısmen hidrolizi ile nişasta hidrolizatları oluşur. Kalorik değeri çeşitli olmakla birlikte, genelde şeker alkollerinin yaklaşık 1 gramının kalori değeri yaklaşık 2 iken, diğer karbonhidratların 1 gramının kalori değeri 4′dür. Şeker alkollerinin aşırı kullanımının (25-50 g/gün) laksatif etkisi vardır.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Besin değeri olan ve enerji içeren tüm tatlandırıcılarla birlikte öğün planlanırken, karbonhidrat içerikleri ve enerji değerleri göz önünde bulundurulmalı, kan glikoz düzeyine etkileri olduğu unutulmamalıdır.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Sakarin, aspartam, asesulfam-K ve sukraloz gibi besin değeri olmayan tatlandırıcılar FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) tarafından kullanılması uygun bulunan tatlandırıcılardır. Günlük olarak belirlenen güvenli alım sınırını aşmamak kaydıyla tüketilmelerinde bir sakınca yoktur. İnsanlarda, siklamata bağlı mesane tümörleri konusunda bir veri olmamasına karşın bir süre yasaklanmış, daha sonra da tüketimine sınırlandırılarak izin verilmiştir.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Bugün için sağlığa hiçbir zararı olmadığı bilinen aspartam, sakarin ve assulfam K gibi besin değeri olmayan tatlandırıcılar, yiyeceklerin ve içeceklerin tatlandırılmasında, yeterli ve dengeli beslenme kapsamında belirli ölçülerde kullanılmaktadır. Ancak tatlandırıcıların kullanılması çocuklar ve gebelerde sakıncalıdır. Aspartam içeren tatlandırıcılar da, fenilketonürili hastalar tarafından tüketilmemelidir.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Toplumumuzda yaygın olarak tüketilen tatlandırıcıların gereksiz kullanımlarını önlemek ve kullanılabilecek miktarlarının belirlenmesi için kullanılmadan önce mutlaka bir diyetisyene danışılmalıdır.[/SIZE]

     
Yapay Tatlandırıcılar konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Hamilelik ve Yapay Tatlandırıcılar

    Hamilelik ve Yapay Tatlandırıcılar

    Günümüzde pek çok yapay tatlandırıcının içinde aspartam adı verilen bir madde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda aspartamın doğum defektlerine neden olduğu gösterilememiştir. Bu nedenle hamilelikte aspartam kullanımı güvenli olarak kabul edilir. Aspartam fenilalenin ve aspartik asit adı verilen iki amino asitten oluşmaktadır. Aminoasitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Aspartam vücutta...
  2. Yapay tatlandırıcılar..

    Yapay tatlandırıcılar..

    sorbitol içeren yiyecekler Besin veya kalori değeri olan tatlandırıcılar günlük diyetin bir bölümüdür. Genellikle tatlandırıcılar isminin sonunda “oz” (sukroz-sofra şekeri, fruktoz-meyva şekeri, dekstroz) veya “ol” (sorbitol ve mannitol) eki olan karbonhidratlardır. Enerji değerleri vardır ve belli miktarlarının üstünde kullanılması halinde kan şekerini yükseltirler. Glikoz ve fruktoz...
  3. Yapay Tatlandırıcılar ile ilgili bilmedikleriniz.

    Yapay Tatlandırıcılar ile ilgili bilmedikleriniz.

    Dikkat edilmesi gerekenler neler ? Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın, “Yapay tatlandırıcılar” hakkında bilgi verdi. Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hastalıkların tedavisi için medikal tedavinin yanı sıra en etkin yol diyet tedavisidir. Bu hastalıkların tedavisi için diyetlerinde şeker ve...
  4. suni tatlandırıcılar ve şeker

    suni tatlandırıcılar ve şeker

    suni tatlandırıcılar ve şeker Katkı maddeleri ve baharatlar besinlere tat vermek için ya da tatlarını artırmak için kullanılır. Çok çeşitli maddelerden oluşan bu grupta bazı yağlar (sıvı yağ, tereyağı, hayvansal yağlar, margarin), şeker ve balın yanı sıra sirke, maydanoz, mercanköşk, fesleğen, biberiye; kekik gibi otlar ve karabiber, tarçın, vanilya, karanfil gibi baharat bulunur. Bu...
  5. Yapay tatlandırıcılar ne kadar sağlıklı?

    Yapay tatlandırıcılar ne kadar sağlıklı?

    Şeker, hayatın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bazılarımız şeker tüketimine dikkat etmeye çalırşırken bazılarımız hunhanrca tüketiyoruz. Şeker tüketiminde dikkat etmeye çalışanlar genellikle esmer şeker tüketmeye çalışıyor. Fakat esmer şekerle beyaz şeker arasında tek fark beyaz şeker gibi ön işlemden geçmemiş olması ve çok az miktarda gıda saflığının artırılmış olması. Bir de renk farkı...

Sayfayı Paylaş