Yaz aylarında beslenme ve diyet

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yaz aylarında beslenme ve diyet
Yaz aylarında beslenme ve diyet önerilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.Sağlıklı beslenmenin yolları ve yazın diyet nasıl olmalı işte cevabı:
Yazın, kilo vermek için en uygun mevsim olduğunu belirten diyet uzmanı Çağatay Demir, tatilde envai çeşit yemeğin bulunduğu açık büfelere rağmen zayıflamanın püf noktalarını anlattı: Açık büfedeki yiyecekleri sıraya koyun, her öğünde azar azar ve farklı lezzetleri deneyin...
diyetler4-2663.jpg

Tatil yaparken aynı zamanda fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Üstelik bunu, otellerin binbir çeşit yemek sunduğu açık büfelerinin önünde yapabilirsiniz! Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, tatilde zayıflamanın püf noktalarını anlattı...

SIVI KAYBETMEYİN
Yaz sıcakları diyet yapmak için uygun bir mevsim mi?
Yaz sıcakları diyet yapmak için aslında çok uygun bir mevsimdir. Ancak kişilerin sosyal yaşantısı çok hareketli ise bazen diyete uyumlar zorlaşabilir. Ama bunun yanında sebze ve meyve çeşitlerinin bol olması, iştahın sıcağa bağlı olarak baskılanması diyet yapmak için çok uygun bir zemin oluşturur. Bunların yanında, yazın bireylerin daha hareketli olduklarını görüyoruz. Outdoor sporlarını daha fazla yaparak daha çok kilo kaybı sağlamak kaçınılmaz olmaktadır.



Yaz diyeti yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Yaz diyeti yaparken başlıca dikkat edilmesi gereken nokta, kişilerin terle birlikte kaybettikleri sıvı ve elektrolitleri karşılamaktır. Bunun için günde 8-10 bardak su ve bir şişe soda tüketilmesini öneriyoruz. Tabii kişileri sosyal yaşantıdan koparmamak için diyetlerine dondurma, eğer tüketiyorsa ılımlı miktarda alkol, çeşitli alkollü/alkolsüz kokteylleri eklemekte de fayda var. Ne yazın ne de kışın hiç değişmeyen bir faktör vardır ki, o hiçbir zaman unutulmamalıdır. Bu faktör de, diyetin yerli ve dengeli beslenme ilkesiyle örtüşmesidir. Kişilerin vücutlarının gereksinim duyduğu besin ve besin öğelerinin mutlaka karşılanması gerekmektedir.

Yazın daha fazla tüketilen suyun kilo verilmesi konusunda yararı var mı?
İnanılmaz gibi geliyorsa da su, kilo kaybetmek ve geri almamak için ideal bir alternatiftir. Sürekli kilo kaybı için en ideal formül sudur.

'Yazın çok su için' deniliyor, sıvı tüketirken nelere dikkat etmeli?
Havaların ısınmasıyla vücuttaki sıvı kaybı daha fazla olur. Bu nedenle daha çok sıvı tüketmek gerekir. Ancak bazı içecekler vücuttaki sıvı kaybını artırır. Bunların başında kahve, çay ve diğer kafeinli içecekler gelir. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında vücuttan daha fazla sıvı kaybolmasına neden olacağı için, bu içeceklerden uzak durulmalıdır.

Daha fazla tüketilmesi gereken yiyecekler nelerdir?
Daha fazla tüketilmesi gereken başlıca besinler sıvı içeren besinlerdir. Havaların ısınmasıyla artan sıvı kaybının karşılanması çok önemlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken başlıca nokta; sıvı ihtiyacını ya da susuzluk hissini başka içeceklerle değil, su ile gidermektir. Diğer içecekler vücuttan su kaybını artırdığı gibi yüksek oranda kalori de içermektedir. Bu nedenle yazın yetişkinler 8-12 bardak su içmelidirler.

Serinlemek için en uygun yiyecek ya da meyve nedir?
Serinlemek için en uygun besinler dondurma ve meyvedir. Dondurma hem yaz hem de kışın tüketilse de ülkemizde ağırlıklı olarak yazın tüketilen bir tatlı türüdür. Sütlü bir tatlı olduğu için kalorisi şerbetli hamur tatlılarına göre çok daha düşüktür. Dondurma sayesinde kalsiyum ve protein ihtiyaçlarının bir kısmı da karşılanacaktır. Meyveler de serinleme konusunda yardımcı olurlar. Ancak çok lezzetli olan bu yaz meyvelerinden kilo kilo tüketmekten kaçınılmalıdır.

Su iştahı kapar yağları yok eder
Su, iştahı doğal olarak bastırır ve bedenin depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı olur. Alınan su miktarı azalınca, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlamaktadır. Yaz mevsiminde de su daha fazla tüketildiği için kişilerin iştahının da kapanmasını, dolayısıyla kilo kaybını sağlar.

Yazın yağlı yemeklerden uzak durun


Sıcaklarda uzak durulması gereken yemekler neler?

Havalar ısınınca yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Günlük yağ tüketimini aşağıdaki kurallara dikkat ederek azaltabilirsiniz:

* Yemeklerinizi her zaman sıvı yağ ile hazırlayın.
* Kahvaltıda ekmek üzerine yağ sürmekten vazgeçin.
* Evinize sıvı yağdan başka yağ almayın.
* Süt ve süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih edin.
* Et satın alırken, görünen yağlarından arındırılmış etleri tercih edin.
* Sakatattan uzak durun.
* Besinlerin etiketlerini okuma alışkanlığını edinin.
* Yağ içeriği yüksek olan besinleri tüketmeyin.

Mangalda kanser riski var!


Mangalın fazlası sağlığa zararlı mıdır?
Yüksek ateşte, kısa sürede pişirilen etler, kanserojen etki yaratır. Örneğin ülkemizde kebap ve mangalın çok yoğun yapıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, mide ve kolorektal kanserler batı bölgelerine göre daha sık görülüyor. Bu nedenle mangalı çok fazla tüketmemek lazım.

Mangaldan vazgeçemeyenler için ne önerirsiniz?
Öncelikle ateşin kor haline gelmesini beklemek gerekir. Daha sonra da et, sebze ya da ne pişirilmek isteniyorsa ateşten 15 cm. uzak bir mesafeye yerleştirilmeli. Böylelikle etin yavaş pişmesi sağlanır. Kanserojen etkiyi azaltmak için etle birlikte birtakım antioksidanlar da alınabilir. Bu nedenle mangalla birlikte C vitamini bakımından zegin bir meyve suyu içilebilir ya da yeşil salata tüketilebilir.

Açık büfeden sağlıklı beslenme önerileri


Yaz tatilini, sabah-öğle-akşam açık büfenin sunulduğu tatil köylerinde geçirenler, kilo alma şikayetiyle geri döner. Ancak açık büfeden de sağlıklı beslenmek mümkün. İşte, çeşit çeşit yiyecek ve tatlıların cazibesinden kurtulamayanlar için açık büfeden sağlıklı beslenme önerileri:

* Yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi planlayın.
* Tabağınıza yemek alırken seçeneklerin sizi cezbetmesine izin vermeden, planınıza sadık kalın.
* Seçimlerinizi günün kalan kısmında ne yiyeceğinizi düşünerek yapın.
* Öğle yemeğini fazla yediyseniz, daha hafif gıdalardan oluşan bir akşam yemeği ile günü bitirin.
* Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin. Yemeklerden sonra kısa bir yürüyüş yapabilir, güneşlenmek yerine yüzebilir veya bulunduğunuz yerin imkanlarına göre tenis, aerobik gibi aktivilere katılabilirsiniz.
* Akşam yemeğini fazla kaçırdığınız için ertesi gün kahvaltıyı atlamamalısınız. Bu kez öğle yemeğinde, çok aç olacağınız için, düşündüğünüzden fazlasını yiyebilirsiniz. Gün içine dağılmış ufak öğünler iştahınızı baskılar ve enerji harcamanızı arttırarak kilo almanızı engeller.
* İştahınız fazlaysa sizi oyalayacak düşük kalorili salata veya çiğ sebze gibi besinleri tüketin.
* Yiyeceklerin içindekileri ve pişirilme yöntemini öğrenirseniz, daha sağlıklı seçimler yaparsınız. Buharda veya kendi suyunda pişirilmiş sebzeler, ızgara etler, kepekli tahıllar daha düşük yağ ve daha yüksek posa tüketmenizi sağlar.
* Tabağınızı büyük porsiyonlarla doldurmak vücudunuza zarar verir. Küçük ama değişik tatların birarada olduğu bir tabak vücudunuz için daha yararlıdır.
* Etrafınızdaki insanların seçtiği yiyeceklerden etkilenmeyin, kendi seçimlerinizi yapın.
* Salata büfelerine sık uğrayın. Ancak tek başına bir porsiyon salatanın, patates kızartması veya hamur işleri kadar yüksek kalori içerebileceğini unutmayın. Salata sosları, yağlı peynirler, kızartılmış ekmekler, yağlı tohumlar, patates veya makarna salatası gibi yüksek yağ içeren çeşitler salata büfelerinde yüksek kalorinin kaynağını oluşturur. Bunlardan sadece tadımlık almanızda fayda var. Tabağınızın büyük bölümünü, sebzeler ve kurubaklagillerden oluşturun.
* Yemek sonrası tatlı yerine bir meyve tabağı ısmarlayın.
* Tatlı yemeyi çok istiyorsanız, tadına bakın veya arkadaşınızla paylaşın.
* Alkollü içecekleri sınırlı miktarda tüketin. Günde 2 kadeh şarap ya da 2 bira ideal ölçülerdir. Alkollü içkiler iştah açıcı olduğu için limonlu soda veya ayranı tercih etmelisiniz.
* Denemek istediğiniz yiyecekleri sıraya koyarak her öğünde farklı bir tanesini, az miktarda deneyin. Böylece öğünleriniz sağlıklı ve çeşitli olacaktır.


Kaynak: diyetprogramlari.info - mircnet.gen.tr
 
Geri
Üst