gebe
  1. Moss

    Moss Üye Üye

    Kayıt:
    18 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    450
    Beğenilen Mesajlar:
    12
    Ödül Puanları:
    18
    Şehir:
    istanbul

    Yazın en saglıklı yiyecekleri......

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında Moss tarafından paylaşıldı.

    yaz yiyecekleri Zayıflamak için sadece diyet önemli değil, beslenme ve sporumuzu da unutmayalım!:)





    Yazın en sağlıklı yiyecekleri!

    Yaz geldi sofralar zengileşti. Bazı yiyecekler var ki ömre ömür katıyor, vücudunuzu yeniliyor.
    Karpuz, kansere karşı koruyucu özelliği olan A ve E vitaminlerinden daha etkili laykopen içeriyor. Domatesin içindeki laykopen ise, antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azaltıyor.

    Yaz aylarında meyve-sebze çeşidindeki artışlardan yararlanmak gerektiğini belirten uzmanlar, meyve ve sebzelerin günde 6-7 öğün tüketilmesini istiyor. İşte o uyarılar;
    Başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzeler büyük rol oynamaktadırlar. Ayrıca yine bu aylarda antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Yumurta, süt ve türevleri , havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini antioksidandır.

    İŞTE MEVSİMİN EN SAĞLIKLI YİYECEKLERİ!
    Yaz meyve ve sebzelerinin vücuda yararları nelerdir?
    Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzümü bol bol tüketmelisiniz.
    Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmıştır.
    Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.
    Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
    Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir
    Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.
    Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

    PEKİ NE KADAR SIVI ALMALIYIZ?
    Yazın ne kadar sıvı almalıyız?
    Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi bir çok minerallin kaybedildiğine dikkat çeken Dyt. Seçil Kenar şunları söyledi:
    Yazın sıcaklarında etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2.5-3 lt. su içilmelidir. Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk. önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz. Ancak unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise aşırı su tüketiminin getireceği zararlardır. Vücudun ihtiyacından fazla su tüketmesi böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.
    Yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenler!
    - Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etleri tercih ediniz.
    - Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketiniz.
    - Kışa göre tabaklarınızda ki yemek porsiyonlarını daha küçük tutunuz.
    Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketiniz.
    Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz.
    - Yağ oranı yüksek gıdalar yerine barsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz.
    - Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.
    Alkol tüketilecekse rakı, votka gibi yüksek alkol ve kalori içeren besinler yerine kırmızı şarap tüketebilirsiniz.

    Yaz ayları için örnek beslenme programı:

    Sabah:
    1-2 dilim yağsız peynir
    domates-salatalık-biber
    5-6 adet zeytin
    1-2 dilim kepekli ekmek
    Ara:
    1 porsiyon Meyve ( Örnek: 12 adet kiraz)

    Öğle:
    1 tabak etli sebze yemeği
    1 bardak ayran
    Salata
    1-2 dilim kepek ekmek

    Ara:
    1-2 porsiyon meyve (8 adet erik, 1 dilim karpuz) veya meyveli yoğurt ya da kepekli bisküvi

    Akşam:
    100-150 gr. ızgara et
    Salata
    Zeytinyağlı sebze yemeği
    1 kase Yoğurt
    1-2 dilim kepek ekmek veya 4-5 kaşık kepekli makarna veya bulgur pilavı

    Ara:
    1-2 porsiyon meyve
    Uyarı: Aralarda bol su tüketmeye özen gösterin!


     
Yazın en saglıklı yiyecekleri...... konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. En Zararlı 10 Atıştırmalık Yiyecek

    En Zararlı 10 Atıştırmalık Yiyecek

    Yo-Yo Sendromuna Dikkat Verilen kiloların korunmadan daha fazlası ile geri alınmasına .. Devamı>>...
  2. En çok zayıflatan yiyecekler

    En çok zayıflatan yiyecekler

    zayıflatıcı yiyecekler zayıflatan baharatlar zayiflatan baharatlar hangi zayıflatır en çok ne zayıflatır En çok zayıflatan yiyecekler ve vücutta yaptıkları etkiler şöyle... Esmer pirinç: B Vitamini deposu olması sayesinde proteinleri, yağları parçalıyor, hazmı kolaylaştırıyor. Greyfurt: Metabolizmayı hızlandırıyor, vücut direncini artırıyor. Kırmızı üzüm: Dolaşım sistemini temizliyor....
  3. En iyi diyet yiyecekleri

    En iyi diyet yiyecekleri

    Diyet yaparken işinizi kolaylaştıracak en iyi diyet besinlerini sizler için veriyorum En iyi diyet yiyecekleri Yediklerinize dikkat ediyorsanız, en az kaloriyle en fazla besin öğesini karşılayan yiyeceklere odaklanın Yumurta: Sadece 75 kalori olan yumurta, yüksek kalitede protein ve birçok çeşitli besin öğesi sağlıyor. Bunlardan biri olan kolin, beyin fonksiyonları için çok önemlidir....
  4. Dünyanın En Pahalı Yiyecekleri!...

    Dünyanın En Pahalı Yiyecekleri!...

    dünyanın en pahalı yiyecekleri, nelerdir, hangileridir, isimleri, resimleri, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz Sevgili melekler, İnsan karnını, ucuz -pahalı her şeyle doyurabilir.Ama öyle besinler de var ki az bulunduğu ,ya da yapımları zahmetli olduğu için çok kıymetliler..Gerçi yazıyı ,özellikle de dördüncü maddeyi okuyunca bedava verseler almayacaksınız ama neyse..Buyrun......
  5. Dünyanin en saglikli yiyecekleri

    Dünyanin en saglikli yiyecekleri

    dünya, saglik, besin, tüketim, et yiyecekleri, ile bilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz Dünyanın en sağlıklı yiyecekleri İnsanlar için mükemmel beslenme listesi yoktur. Ancak, her çeşit beslenme planında yaygın olan tek şey, tüm yiyeceklerin çok az işleme tabi tutulmasıdır. Kabuklu kuru yemişler, yaban mersini, işlenmemiş süt, açık mezrada kesilen et gibi işlenmemiş...

Sayfayı Paylaş