Yemeğe sineğin düşmesi halinde sineğin yemeğe batırılması

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yemeğe sineğin düşmesi halinde sineğin yemeğe batırılması
Sağlıkla ilgili bir hadîs-i şerifi sunarken; bu tavsiyelerden bazıları, kimi Şahıslar için antika, eski moda veya en azından tuhaf görünebilir. Bunların modern tıbbî bilgiyle desteklenmediği veya desteklenemeyeceği zannedilebilir.


Buhari de geçen şu hadîsi örnek olarak verebiliriz' "Dolu bir yemek kabının içine bir sinek düşerse, o sineği tamamen kabın içine batırıp çıkardıktan sonra kullanabilirsiniz."


Bu tavsiye, tehlikeli olmasa da garip görünebilir.


Halbuki Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bütün söz ve davranışlarının ilâhî bir temele dayandığını, bu yüzden onlarda hata ve yanlışlık olmayacağını bilen bir mü'min için bu hadîsin de muhakkak mantıkî açıklaması vardır. Ancak anlaşılması için belki asırlar geçmesi gerekir. Şöyleki:


Tıbbî olarak sineğin vücudunun bazı bölümlerinde patojenleri (hastalık sebebi olan mikroplan) taşıdığı bilinmektedir. Bu, 15 asır önce tecrübî tıbbî bilginin olmadığı bir dönemde Efendimiz tarafından bildirilmiştir. Yine Peygamberimiz: "Ölüm ve ihtiyarlık dışında çaresinin yaratılmadığı hastalık olmadığını "da bildirmektedir.


Bu yüzden modern zamanlarda bakteriler gibi zararlı organizmalara karşı penisilin başta olmak üzere antibiyotikler keşfedilmiş ve kullanılmaktadır. Öyleyse bu esrarlı tavsiyenin tıbbî mantığı nasıldır?


Bu konuyu tetkik eden makaleyi yayınlayan Dr. Samahı, mikrobiyologların sineğin midesinin içinde parazit olarak yaşayan uzun hücrelerinin bulunduğunu keşfettiklerini bildiriyor. Bu mantarsı hücreler, kendi üreme döngülerinin bir bölümü olarak, sineğin solunum kanallarına doğru çıkıntı yaparlar. Sinek, sıvının içine tamamen batırılırsa, osmotik basınçta meydana gelen değişiklik hücrelerin çatlamasına yol açmaktadır. Bu hücrelerin muhtevası ise, sineğin vücudunda taşıdığı patojenlere karşı olan bir antidottur. Yâni zehire karşı panzehirdir Yemeğe bulaşan sinekten çıkan zararlı mikropları, sinek batırılınca çatlayarak ortaya çıkan antidol tesirsiz hâle getirmektedir.


Mikrobiyolojideki en son araştırmalar Hz Peygamberin (s.a.v.) 15 asır önce bildirdiği tavsiyenin tıbbî izahını yapmakla, âdeta Onu tasdik etmektedir

kaynak:delikanforum.net
 
Cevap: Yemeğe sineğin düşmesi halinde sineğin yemeğe batırılması

emeğine sağlık
 
Geri
Üst