Yemeğin ustalarından et pişirme ve saklamanın püf noktaları

Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında PeLiNiM tarafından paylaşıldı.

  1. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye

    yumuşak et pişirme Et pişirmek kolay gibi görünse de yemeğin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir. Usta aşçılara göre et yavaş yavaş pişirilmeli ve tuzu, piştikten sonra ilave edilmeli. Yumuşak olması için pişmeden önce terbiye işleminden geçirilmeli.

    Kurban Bayramı'nda kesilen kurbandan misafire ikram etmek bir gelenektir. Ancak bu ikramın, ev sahibini mahcup etmeyecek kadar lezzetli olması önemlidir. Et pişirmek kolay gibi görünse de etin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir.

    Aşçıların dikkat çektiği bir başka nokta da etlerin saklanması. Çiğ et ve pişmiş et birbirine değmeyecek şekilde saklanmalı. Öte yandan yemek yaparken et suyu kullanmayı seviyorsanız, et sularını günlük tüketin. Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetinin bozulmasına sebep olur.

    Halk arasında Ümit Usta olarak bilinen aşçı Ümit Ömer Sevinç, etin ilk başta orta ateşte pişirilmesini, kendi suyunu bırakmaya başladığı andan itibaren kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söylüyor. Samanyolu Televizyonu'ndaki Yeşil Elma yemek programını sunan Oktay Aymelek ise yumuşak olması için etin terbiye edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

    Etin ince dövülmesi gerektiğini söyleyen Oktay Usta, "Et, soğan rendesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve yoğurt suyu karışımı ile terbiye edilmelidir. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar.'' diyor.
    Kurban etinin daha lezzetli olması için:

    * Pişirmeden önce eti soğuk suda 20 dakika bekletin. Böylece etin kanı çıkacak ve rengi açılacak.

    * Küçük dilimler şeklinde kesin.

    * Tavayı veya ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın.

    * Yüksek ateşte pişirmeyin. Hem daha geç pişer hem de lezzetli olmaz.

    * Tuzu et piştikten sonra ilave edin. Tuzu baştan katarsanız, etin geç pişmesine, suyunu salmasına sebep olur.

    * Etin yumuşak olmasını istiyorsanız, haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke katın.

    * Yoğurt suyu ile eti terbiye edin. Yoğurt suyu, asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar.

    * Baharatları, et yemek çeşidine göre pişme öncesinde veya sonrasında ilave edin. Örneğin tas kebabında baharatları etle birlikte, orman kebabında ise yemek piştikten sonra ilave edin.

    * Pişmiş et ile çiğ etin birbirine değmeyecek şekilde saklanması gerekiyor. Çiğ et, buzdolabın en alt rafında, pişmiş et ise en üst rafta saklanmalı. Böylece çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek riskler önlenecektir.

    * Ayrıca, dondurulacak etleri tek kullanımlık porsiyonlara bölün.

    * Pişmiş etleri sıcak iken derin dondurucuya bırakmayın. Hangi amaçla kullanılacağına dair et poşetlerinin üzerine not yazarsanız daha sonra kolaylık olacaktır.

    alıntı


     
Yemeğin ustalarından et pişirme ve saklamanın püf noktaları konusuna benzer içeriklerimiz
  1. püf noktaları<< Saklamanın püf noktaları

    püf noktaları saklamanın püf noktaları Salamı keten ve veya pamuklu bir bezin içine koyarak serin bir yerde saklayabilirsiniz. Buzdolabında hem kurur, hemde tadını kaybeder. Evde fazla miktarda domates varsa onları serin, karanlık ve rutubetsiz bir yerde on gün kadar saklayabilirsiniz. Onları ancak kullanacağınız zaman yıkayın. Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin...
  2. püf noktaları<< tavuk pişirme

    tavuk pişirme tarifleri bütün tavuk pişirme fırında bütün çeşitleri Bu tavuk başka tavuk Haşlayacağınız tavuğun içine 1 diş sarmısağı soymadan atıverin. Sizin tavuğunuzun lezzeti herkesinkinden farklı olacaktır. Tavuğu fırından çıkardınız. eğer hemen yenmeyecekse fırından çıktığı anda folyo kağıdına sıkıca sarın. Bu da yumuşacık kalması için bir hile. Fırına konacak tavuğun tepsisi, tavuk...
  3. Bu balığı kesinlikle yemeğin

    İşte balık tezgahlarında bizi bekleyen tehlike. Akdeniz'de su sıcaklığındaki artışla beraber Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı yoluyla göç eden ve ekonomik değeri yüksek balıkları yiyerek beslenen İndo-Pasifik kökenli bir tür olan balon balığının (Lagocephalus sceleratus), Türkiye kıyılarında da giderek çoğalması balıkçıları endişelendirirken, bilinçsiz bazı satıcıların bu türü tezgahlarına...
  4. Unu Saklamanin Yöntemi

    Unlarinizin boceklenmemesi icin, un kavanozunun icerisine bir adet defne yapragi koyun.
  5. Makyaj mazemelerinizi saklamanin en pratik yoLu

    Güzellik malzemeleri kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Ancak çoğu zaman bunlar tamamen bitmeden atılır. Oysa, yapacağınız birkaç kurnazlıkla rujunuzu bitene kadar kullanabilir ya da maskaranızı kurumaktan kurtarabilirsiniz. Bakım kremlerini buzdolabında saklayın... Bakım kremlerinin üzerlerinde son kullanma tarihi belirtilmemişse en fazla 30 ay saklanabilir. Peki bu süre içinde...
  6. Domateslerin uzun süre saklamanın sırları

    Benim annem haftada bir sebze alışverişine gider ve bir hafta boyunca bozulmadan coğu sebzesini saklayabiliyor.. Merak edip domatesi sorduğumdada bu cevabı aldım.. Saplarının cıkarılıp, sap yerleri aşağı gelecek şekilde yerleştirmektir. İnternetten de araştırdım ve aynı cevabı aldım. Umarım sizind eişinize yarayacaktır bu bilgi... Buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkartın ve...
  7. Limon saklamanın "en şık" yolu !!!

    Buzdolabında ya da oda ısısında limonlar uzun süre tazeliğini koruyamıyorlar.. Limon filelerinin içinde mutfakta bir yere assam ya da hasır sepette de bekletsem, yine de bir türlü istediğim sonucu alamıyorum.. Limonların uzun süre tazeliğini muhafaza edebilmek için, her yöntemi denedim neredeyse... Ancak içlerinden bir tanesi ve belki de en ilginci olan var ki, diğer tüm bildiğimiz sıradan...
  8. Hırsızlardan para saklamanın yeni yolu...

    Hep ev dekarasyoncuları Gizli priz yapımı için uğraşmıştır melekerim.... Şmdi gizli olan aslında priz değil, prizin içine sakladıklarınız. Priz görünümündeki bu saklama alanı, değerli eşyaları gizlemek için ideal bir çözüm.... Ve buçözüm sayesindede hırsızlardan paralarımızı ve dğerli eşyalarımızı saklayabilirizz..... Sizcede çok akıllıca bir fikir değilmi ???
  9. Bisküvileri Taze Olarak Saklamanın Püf Noktaları

    bisküvi nasıl saklanır, bisküviyi taze saklamak için, bisküvi saklama Sevgili melekler, satın aldığımız bisküvi ve gofretler ilk açtığımızda ne kadar taze ve çıtır çıtırsa, bir süre dışarda kaldığında da o kadar yumuşama gösterir. İlk andaki keyifli tüketimini kaybeden bizküvi ve gofretleri doğru saklarsanız, aynı lezzeti zaman geçse de bulabilirsiniz. Nasıl mı? Bisküviler, gofretler...
  10. Gıdınız mı var ?Gıdı saklamanın püf noktaları

    gıdı nedir,gıdı nasıl kapatılır,gıdıyı saklamanın yolları,sarkan gıdıyı gizlemenin yolları,gıdı gizleme hakkında bilgiler Kiloluysanız ya da yüz şekliniz elverişliyse siz de bir gıdıya sahip olabilirsiniz. Ancak dert etmenize gerek yok. Çünkü küçük detay ve ipuçlarıyla gıdınızı gizleyebilirsiniz... Gözlere dikkat çekin Dikkat çekici göz makyajları karşınızdaki kişinin dikkatinin hep...

Sayfayı Paylaş