gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.628
    Beğenilen Mesajlar:
    1.524
    Ödül Puanları:
    113

    Yemek masası dizaynı nasıl olmalıdır?

    Konu, 'Ev Dekorasyon Önerileri' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    bu konu;yemek masası düzeni,yemek masası nasıl düzenlenmelidir hakkında bilgi vermektedir. Sevgili hanımlar,son günlerde televizyon programlarından biri olan yemekteyiz de ,yarışmacıların çoğunun yemek masası düzeni ile ilgili sık eleştirildiklerini görmüşsünüzdür.
    Bana göre yemek masasının düzeni ,bir görgü ;ayrıca da misafire gösterilen saygının işaretidir.Sizinde yakın zamanlarda yemeğe alacağınız çok önemli bir konuğunuz var ,ve sizinde masa düzeni hakkında bir bilginiz yoksa,sizlerin bilgilenmesi açısından masa düzeni hakkında resimli anlatımımıza göz atabilirsiniz.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Masaya Konan Takımların Yerleri
    Yemek Çatalı: Tabağın solunda.
    Yemek bıçağı; Tabağın sağında.
    Yemek kasığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında.
    Balık Çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında.
    Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında.
    Meze Çatalı: Tabağın solunda, diğer Çatalların dışında.
    Meze kasığı: Tabağın ön kısmında.
    Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru.
    Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru. Çatalın yanında.
    Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
    Şarap bardağı: Su bardağının sağında.
    Rakı bardağı: Su bardağının yanında.
    Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında
    Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakin.
    Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakin.
    Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
    Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
    Meyve tabağı: Ortada.
    Ekmek tabağı: Ortada.
    Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında.
    Peçete: Servis tabağının solunda.
    Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında “özel” diye tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız. Evimizde vereceğimiz bu davetlerde zaman zaman gerek sofra düzeni gerekse servis esnasında bazı endişelerimiz oluşur.
    Bu “özel davet”in en mükemmel olması amacımızdır. Uzun süre verdiğimiz davet hakkında övgü ile konuşulması hangimizi mutlu etmez ki?…
    Davetin hazırlanması, amaca göre davet edilen kişilerin saptanması ile başlar… Resmiyet derecesine göre davet edilecek kişiler en az üç hafta öncesinden davetiye veya telefon ile aranarak davet edilmelidir. Çok resmi davetlerde baskılı davetiye daha uygun olacaktır. Ancak; “kişi adı” el yazısı ile yazılmalıdır. Bu davet edilen kişiye verilen değerin bir göstergesidir. Son yıllarda bazı büyük hediye merkezlerinde bu tarz özel kartlar satılmaktadır. Sadece boşlukları doldurmanız yeterli olacaktır. Davet eden kişinin bu nezaketli davranışına karşı cevap verilmesi gerekmektedir.

    Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır. Eğer davetiye yollandıysa (L.C.V-lütfen cevap verin’in kısaltılması) davet eden kişiye davete katılıp katılamayacağınızı telefon açarak bildirmelisiniz.
    Ziyafet Masası
    Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir. Herkes imkanlarına ve gönlüne göre hazırlar. Ancak; aşağıdaki noktalara da dikkat etmek gerekir. Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir. Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır. Çok renkli alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir. Masaya konan örtü 30.cm.den fazla sarkmamalıdır. Oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir.

    Masa’da “uyum” Çok önemlidir. Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer gereçler “uyum” içinde olmalıdır. Uyum sofanın ortasına yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir. Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır. Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır.
    Vereceğiniz mönüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz. Şayet; mönü’de çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır. Eğer çorba mönüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir. Tabakların yerleştirilmesi mönü’deki düzenlemeyle paraleldir.
    Sofranızı hazırlarken “peçeteler” özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir. Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarak ta sofralarda yerini alabilir.

    Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları…
    Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir. Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak adeta “test” edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak, puro vb. herkesçe hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek yapılmaması gereken davranışlardandır.
    Servis Kuralları
    Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır.
    Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar.
    Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz. Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir.
    Tatlı servisinden önce masa temizlenir.
    İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir. Kadeh el ile veya ters kapatılmaz.
    Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır. Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2. kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir.
    Yemekte Görgü Kuralları:
    Bıçak kullanmak gerekince, Çatal sol elle tutulur. Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak “kesme” işlemi yapılır.
    Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur.
    Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı doğru konur.
    Çorba kasığı, Çorba tabağının sağına konur.
    Kaşık da bıçak gibi kullanılır. Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur.
    Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kasığın sağına konur.
    Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.
    Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir.
    Ancak; konukların önüne 3′den fazla Çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir.
    Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur.


    kaynak:ezgininmutfagi.com

     
Yemek masası dizaynı nasıl olmalıdır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. yemek masası

    yemek masası

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  2. yemek masası nasıl hazırlanır?resimli anlatım

    yemek masası nasıl hazırlanır?resimli anlatım

    masa düzeni resimli sofra düzeni resimli yemek masası nasıl hazırlanır masa anlatım yemek masası son günlerde popiler olan yemekteyiz programında sürekli olay olan konu yemek masası düzeni:D:D evett hanginiz çatalın bıçağın kaşığın yada tatlı çatalı tatlı bıçağı vs vs ne nereye konur bilen varmı? :D:D valla ben neresi denk gelse oraya koyarım diyenlerdenseniz sakın haa sonra puan kırarım :D:D...
  3. Mudo yemek masası modelleri

    Mudo yemek masası modelleri

    yemek masası modelleri mudo mobilya, masa, yemek masası, 2011 modelleri burada arkadaşlar. Mudo'nun 2011 trendi ahşap yemek masası takımlarını, sizlerin beğenisine hemen şimdi sunuyoruz arkadaşlar.
  4. Ahşap Yemek Masası İçin Sandalye Nasıl Seçilir?

    Ahşap Yemek Masası İçin Sandalye Nasıl Seçilir?

    Bu konu; Ahşap Yemek Masası İçin Sandalye Nasıl Seçilir hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, yemek odası takımı alırken doğal olarak mobilya mağazasının taklım olarak ayarladığı sandalyeleri de satın alırsınız, bu sebeple de sandalye seçmek gibi bir probleminiz olmaz. Ancak eğer masa ve sandalyeleri özel olarak yaptıracaksanız ya da sandalye seçebilme alternatifiniz varsa bu...
  5. Dar Mutfaklarda Yemek Alanı Nasıl Oluşturulur?

    Dar Mutfaklarda Yemek Alanı Nasıl Oluşturulur?

    Mutfak dekorasyonunuza farklı bir dokunuşta bulunmaya ne dersiniz? Yemek hazırlığı telaşınızı bile gerçekleştirirken zor yer bulduğunuz mutfaklarınızda yemek yeme alanı oluşturma düşüncesi içerisinde iseniz sizlere vereceğim fikirler yolunuzu aydınlatıcı rol oynayacaktır. Yemek yemek için mutfaklarınızda açılır kapanır masa ve sandalyelerden faydalanabileceğiniz gibi duvara monte olan masa...

Sayfayı Paylaş