gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.184
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113

    Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyin

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    Özellikle sebzeleri pişirirken daha pişirme esnasında vitaminleri kaybolur ve ölür Mutfakta işinize yarayacağını düşündüğüm eğer sağlığınıza da dikkat ediyorsanız tam size göre bilgiler şimdi geliyor hanımlar
    [​IMG]

    Yemeklerin sadece güzel görünmesi ve lezzetli olması yeterli değil, doğru pişirerek vitamin kayıplarının en aza indirilmesi de son derece önemli.

    Yemekleri hazırlarken sadece lezzetine değil, sağlıklı pişirilmelerine, besin değerlerine de önem vermek gerekiyor. Besin öğeleri içerisinde işleme koşullarından en fazla etkilenen vitaminlerdir. Vitaminlerin çoğu ısıya, ışığa, oksijene duyarlı olduğundan kayba uğrar. Vitamin kayıplarını azaltmak için Marmara Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Yıldız Arslan bazı bilgiler veriyor.

    ET PİŞİRİRKEN
    Izgara yapılırken yüzey kısımlara gelen ateş çok yüksek olmamalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşarak ısının etin iç kısmına ulaşmasını engeller. Çok yüksek ısı su kaybı ve yüzeyinin yanmasına yol açarak folik asit B12 vitamini kaybına neden olur. Pişmeye tam olarak ulaşmak ve kuruluğu önlemek için etler ortaya yakın ısıda uzun süre pişirilmelidir. Ayrıca etler pişirilirken su kaybı önlenmelidir. Yumurta kaynatıldığında 4 dakikada beyazı 12 dakikada tamamı katılaşır. Yumurta beyazının çiğ olarak tüketilmemesi gerekir. Ayrıca 12 dakikanın üzerinde pişirilirse sarı ile beyazı arasında yeşilimsi renkte bileşik oluşur ve bu bileşiğin oluşumu yumurtanın bayat olmasıyla ve yüksek ısıda pişirilmesiyle artar. Sütü kaynatma, kaynama noktasında en az 5 dakika tutularak yapılmalıdır. Kaynamış sütte bazı B vitaminlerinde kayıplar oluşur. Kayıpların en aza inmesi için pastörize süt tercih edilmelidir.

    TATLI YAPARKENSütlü tatlı yaparken un önce soğuk sütün birazı ile ezilip sütün kalanına eklenerek karıştırılarak pişirilmeli, pişmeye yakın şeker eklenmelidir. Yoğurdun yeşilimtrak suyu atılırsa riboflavin kaybı olur. Tarhanayı güneşte kurutmak riboflavin değerini düşürür. Gölgede ve üzerine ince örtü serilerek kurutulmalıdır. Makarnanın suyu atılırsa B vitaminleri kaybı olur. Ekmek yaparken dış yüzeyini yüksek ısıda uzun süre tutmamak, çorba yaparken pirinç veya unu önceden kavurmamak kaybı azaltacaktır.


     
Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyin konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Yemek yaparken uygulayabileceğiniz pratik bilgiler

    Yemek yaparken uygulayabileceğiniz pratik bilgiler

    Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir. Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur. Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin. Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın...
  2. Yemek Yaparken Kullanacağınız Küçük Hatırlatmalar

    Yemek Yaparken Kullanacağınız Küçük Hatırlatmalar

    Mutfağınız için Püf Noktaları: • Yemek pişirirken sıcak suya ihtiyacınız olacağından, mutfağınızda bir su ısıtıcısı bulundurun ya da suyu önceden ısıtın. Sıcak su size zaman kazandırır. • Yemeklerinizde daima iyi su kullanın. • Çok gerekmedikçe metal kaşık kullanmayın, daima tahta kaşık tercih edin. • Müzik sadece yemek yerken değil, yemek pişirirken de dinlenir. • Özel durumlar...
  3. Yemek Yaparken Aklınızda Bulunsun

    Yemek Yaparken Aklınızda Bulunsun

    yemek yapmak Biz kadınların evde en çok vakit geçirdiği yer kuşkusuz mutfaktır:DYemek yapmak biz kadınların hayatında en başta yer alıyor.Yemek yapmak kadar yemeyide seviyoruz:) Yemek yaparken bazı püf noktaları işinize çok yarar ve aklınızdaysa onu mutlaka kullanırsınız.Mutfakta yemek yaparken aklınızda bulunması gerekenleri biz size sunuyoruz.Dikkatle okuyun ve hafızanızsa kaydedin.Gerçi...
  4. pişirilen yemeklerin vitaminleri nasıl korunabilir?

    pişirilen yemeklerin vitaminleri nasıl korunabilir?

    Selam melekler. Her anne gibi mutfağa özen gösteriyorum ve çocuklarıma vitaminli gıdalar yedirmeye çalışıyorum ama bir sorum var. Pişirdiğimiz yiyeceklerdeki vitamini nasıl koruyabiliriz ?
  5. Fındık yemek sivilce yapar mı ?

    Fındık yemek sivilce yapar mı ?

    fındık sivilce yaparmı,fındık akne yaparmı,fındık cildi bozarmı Sivilce, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan, yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı olarak gelişen, öncelikle yüzde olmak üzere, sırtta, göğüste ve vücudun yağlı bölgelerinde oluşabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Halk arasında sivilce olarak bilinen ve tıbbi adı akne olan bu hastalık, kıl – yağ bezi ünitelerinin kanallarının...

Sayfayı Paylaş