gebe
  1. handanca

    handanca Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4.684
    Beğenilen Mesajlar:
    106
    Ödül Puanları:
    63

    Yemeklerimizi Sağlıklı Pişiriyormuyuz?

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında handanca tarafından paylaşıldı.

    YEMEKLERİMİZİ SAĞLIKLI PİŞİRİYOR MUYUZ?[​IMG] Besinleri doğru pişiriyor musunuz?


    Mutfakta daha düşük yağ ve kalori için sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki çocukları da düşünerek 25 farklı öneri hazırladık. Faydalı olması dileğiyle...

    1. Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Etli sebze yemeklerinde ise dışardan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok.

    2. Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.

    3. Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmayın. Sebze ve baharatlarla farklı tatlar yaratın.

    4. Sos ve çorbaları krema yerine düşük yağlı sütle pişirin.

    5. Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek pişirin. Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin.
    Kurabiyeye şeker yerine kuru meyve


    6. Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin.

    7. Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak deneyin.

    8. Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin.

    9. Kek ve ya kurabiyelerde yağı azaltmak için yağsız süt tercih edin.

    10. Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz.
    Tavuğu haşladıktan sonra yağını alın!


    11. Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi uygulayın.

    12. Fırında yağsız pişirme için yağlı kağıttan faydalanın.

    13. Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, üzerindeki yağı alıp daha sonra sebze veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

    14. Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi artırabilirsiniz.

    15. Bir yumurta ve iki yumurta beyazını karıştırın. Tavaya yağ yerine çok az su koyup sebzelerle beraber pişirin.
    Canınız börek mi istedi?


    16. Çay saati canınız börek isterse bir yufka içine üç yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla gözleme şeklinde dörde katlayın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağla üç yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte iki yüzünü pişirin.

    17. Pirinç yerine bulgur tercih edin. Glisemik indeksi düşük olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler pirince göre daha yüksektir. İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir.

    18. Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin.

    19. Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyuyla karıştırın.

    20. Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın. Kalori değeri düşük, su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidant kapasitesi yüksek.
    Etin yanına taze sebze


    21. Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren patates, pilav yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin. Soğan, domates ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz.

    22. Patatesi kızartmak yerine fırında sütle pişirmek çocuklarınız için çok daha iyi bir seçimdir.

    23. Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi müslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilrisiniz.

    24. Tarçın şeker ihtiyacını azaltır meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.

    25. Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun. Çocuğunuzun atıştırma alışkanlığı varsa salatalık, havuç ve minik domateslere farklı şekiller verin.
    Kış sepeti


    Kivi: Kış meyvelerinden olup, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmamız için bize yardımcı olacak çok iyi bir vitamin deposudur. Bileşimindeki vitaminlerden en önemlileri A ve C vitaminleridir. Ayrıca kansere karşı koruyuculuk gösteren lutein'i de bol miktarda içerir. Bir porsiyonda (100 gramında) yaklaşık 30 kalori vardır.

    Brokoli: Brokoli serin iklim sebzesi olup, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası ve şalgam ile aynı familyada yer alır. Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır. A vitamini ve birçok antioksidan için zengin bir kaynaktır.

    Karnabahar: Bir antioksidan için iyi bir kaynaktır. Vücudumuzun elektrolit dengesinde çok önemli roller oynayan fosforu da bol miktarda içerir. Minerallerin kaybolmaması için az suda haşlayarak pişirmek gerekir. Bir porsiyonu (100 gramında) yaklaşık 27 kalori içerir.



     
Yemeklerimizi Sağlıklı Pişiriyormuyuz? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Sağlıklı mutfak, sağlıklı hayat...

    Sağlıklı mutfak, sağlıklı hayat...

    Sağlıklı mutfak, sağlıklı hayat... Yemek hazırlanırken temiz bir mutfak önlüğü giyin. Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin temiz olmasına dikkat edin. Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin. Saçınızı örtün, toplayın veya bir bant takın. Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın. Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı. Tuvalet çıkışı...
  2. Sağlıklı Öğle Yemeği İçin 10 Öneri

    Sağlıklı Öğle Yemeği İçin 10 Öneri

    Çalışanların bir kısmı öğle yemeklerini işyerlerinde ya da yemek fabrikalarında pişirilen yemeklerden karşılıyor. Bazı çalışanlar yemek biletleri ile pizza, sandviç, tost, döner ekmek, hatta lahmacun siparişi veriyor. Kısacası üç ana öğünün en az biri, özellikle de öğle yemeği evde değil dışarıda yeniyor. Bu yazımızda öğle yemekleriyle ilgili bazı küçük ama önemli hatırlatmalar yapacağız. Bu...
  3. sağlıklı zayıflamak için yemekten önce salatalık yiyiniz

    sağlıklı zayıflamak için yemekten önce salatalık yiyiniz

    zayıflamak için dualar zayıflamak için okunacak dua zayiflamak icin dua salatalıkla zayıflama Mayo Clinic uzmanlarına göre kilo vermek isteyenler için çorba ve salata altın değerinde iki besin. Öğle ve akşam yemeğinden önce çorba veya salata tüketmek sağlıklı beslenmenin formülü Çok yiyerek az kalori almanın yolu Mayo Clinic uzmanlarına göre besinleri akıllıca seçmekten geçiyor. İşte...
  4. yemek

    yemek

    mumbar dolması nasıl yapılır?Acil cevap gerekiyor.....
  5. Hangi yağları tüketmeliyiz ?

    Hangi yağları tüketmeliyiz ?

    Vücudumuz için gerekli enerjinin önemli kaynaklarından dır yağlar.Mutfağın olmazsa olması en sık kullandığımız gıdalardan biridir yağ.Yemeklerde keklerde salatalarda kullandığımız yağların ne denli sağlıklı olduğunu bilmiyoruz.Peki hangi yağları tercih etmeliyiz,hangi yağlar sağlığımız açısından risk oluşturur buyrun bakalım.Öncesi Bitkisel yağlar ve faydaları , Yağların Önemi adlı...

Sayfayı Paylaş