Yeni özel hastaneye fren, doktor alımına ’dur’

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Yeni özel hastaneye fren, doktor alımına ’dur’
Sağlık Bakanlığı, yeni özel sağlık kuruluşu açılmasına sınır getirdi. Bakanlığın özel sağlık kuruluşlarıyla ilgili 15 Şubat’ta yürürlüğe giren yönetmeliklere paralel olarak yaptığı düzenlemeye göre, halen faaliyet gösteren özel sağlık kuruluşları planlama yapılıncaya kadar yeni hekim ve sağlık elemanı da alamayacak.

Ekim ayına kadar tamamlanacak bu planlamadan önce ek bina, yeni tıbbi hizmet birimi ve teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ilavesi yatırımları da durduruldu. Bakanlık, 15 şubatta yürürlüğe giren "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" ile "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik" ile ilgili 2 ayrı genelge yayımladı. Gözetilecek hususlar için de il sağlık müdürlüklerini uyardı.

HASTANE YATIRIMINA İZİN YOK: 15 Şubat’tan itibaren özel hastane için ilk defa yapılacak ön izin müracaatları kabul edilmiyor. Bakanlıkça planlama yapılarak yatırım listesi ilan edilinceye kadar, tıp merkezi ön izin başvuruları da alınmıyor. Yürürlükten kaldırılan Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğe göre de merkez veya salon açmak için yapılacak uygunluk belgesi başvuruları kabul edilmeyecek.

KRİTERLER BELLİ: Bakanlık Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, özel sağlık kuruluşlarının yetkililerince yöneltilen eleştirilere yanıt verirken yeni özel sağlık kuruluşu açılabilmesi için belirlenen kriterlerin, bütün dünyada geçerli olan bir bölgedeki nüfus ve hasta sayısıyla hastalık yükü olduğunu belirtti. Gümrükçüoğlu, bir bölgede gereken yatak sayısı belirlenirken özel, kamu ya da üniversite hastanelerinin yatak, ameliyathane, hekim, hemşire ve diğer sağlık görevlilerinin sayılarının dikkate alınacağını söyledi.

EKİMDE AÇIKLANACAK: Her yıl ekim ayında yeni ayaktan teşhis ve tedavi merkeziyle özel hastane açılabilecek bölgelerin ilan edileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, "Mevcut, kurulu, müktesep hakkı olan ayaktan teşhis ve tedavi merkezleriyle özel hastanelerin müktesep hakları geçerlidir" diye konuştu. Halen faaliyette olan merkezlerin fiziksel yapıları ve tıbbi hizmet birimleriyle ilgili düzenlemeleri yapmaları ve müstakil binada faaliyet göstermeyenlerin böyle bir binaya kavuşmaları gerektiğini anlatan Gümrükçüoğlu, "Bunun için tanınan süre, 4 yıl gibi çok uzun bir süredir" dedi.

Hastaların 7’de 1’ine bakıyorlar paranın yüzde 40’ını alıyorlar

TÜRKİYE’de özel sağlık kuruluşlarının yüzde 44’ünün İstanbul’da bulunduğunun altını çizen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye’de, geçen yıl 24 bin 500 uzman hekimin bulunduğu kamu hastanelerinde 210 milyon, 18 bin 500 uzman hekimin görev yaptığı özel sağlık kuruluşlarında ise 30 milyon hasta muayene edildi. Özel sağlık kuruluşları, kamu ve vatandaşın cebinden çıkan paralarla 7 milyar YTL kazanç elde etti. Ülkedeki hastaların 7’de 1’ini muayene eden özel sektör, toplam sağlık harcamasının yüzde 40’ını elde ediyor. Böyle bir dengesizliğe bir ülkenin ’evet’ demesi mümkün müdür?"

Hürriyet
 
Geri
Üst