Yıl Başı İçin Yapılacak Yemekler....

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
Yıl Başı İçin Yapılacak Yemekler....
yılbaşı yemekleri yılbaşında yapılabilecek yemekler

2010'a daha zaman olmasına rağmen bizler sizin için şimdiden yemek tariflerini vermeye başlayalım ki sizlerde kafanızda bir menü oluşturun ve zorluk yaşamayın
smile.gif


Kısaca bu başlık altında masanızı süsleyecek ve de midenizi şenlendirecek yemekleri göreceksiniz :laugh:


 
Yılbaşı Çöreği (8 Kişilik)




Malzemeler
2 su bardağı un
1.5 su bardağı kekun
3 yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı mahlep
1 kabartma tozu
2 damla sakızı
1/2 margarin


Yemeğin Tarifi
Bir kaba unları boşaltıp margarini oda sıcaklığında yumuşatarak şeker, sakız, süt, kabartma tozu ve iki yumurta ile beraber mikserde karıştırın.

Yağlanmış yuvarlak bir kek kalıbına karışımı dökün, Kalan bir yumurtayı çöreğin üzerine sürüp 150 derece fırında 50 dakika pişirin
 
419300781_801ba57e191-6606.jpg


Yılbaşı Hindisi
Yılbaşı için iç pilavlı hindinin hazırlanışı;

Öncelikle hindiyi sığacağı kadar bir tencereye koyup üzerini kapatacak şekilde su ekliyoruz. Üzerine biraz tuz atıp, yumuşayana kadar 1-2 saat kaynatıyoruz. Yumuşadıktan sonra hindiyi borcama, suyunu da ayrı bir kaba ayırıyoruz. Ayırdığımız su ile iç pilav yapacağız (1 su bardağını sos için ayırın). İç pilavı Tavuklu Pilav tarifindeki gibi yapabilirsiniz. Yani bildiğimiz pilav olacak.

Pilavı hazırladıktan tencereden almadan içine aşağıdaki malzemelerden istediğinizi koyabilirsiniz.

  • Ceviz (biraz ezilecek)
  • Fındık (biraz ezilecek)
  • Kuş üzümü
  • Kestane (önceden haşlanıp, küçük parçalara ayrılmış.

Pilav olduktan sonra yukarıdaki malzemelerden sevdiklerinizi tencerede pilavla birlikte karıştırarak ekleyebilirsiniz. Ardından hazırladığımız iç pilavı haşlanmış hindinin içine dolduracağız.

3065753312_7f5127b8f21-6893.jpg


Sos Malzemeleri;

* Yarım su bardağı limon suyu (isteyen limon suyu yerine şarap kullanabilir)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı hindinin haşlandığı su
  • Tuz
  • Sarımsak
  • Kekik ya da biberiye

Yukarıdaki malzemeleri karıştırıp sos hazırlayacağız. Hazırladığımız sosu fırın tepsisine koyduğumuz hindinin üzerine döküp, fırında 30-50 dakika arası kızarana kadar pişireceğiz.

Yukarıda malzemeler arasında şarap da olması lütfen tepkilere yol açmasın. Belki şarap da kullanmak isteyen olabilir diye yazdım. Şarap kullanmak istemeyenler için limon suyu yeterli olacaktır. Bu ince noktayı da belirtmek istedim. Pamuk Hanım’a bu nefis tarifi için teşekkür ediyorum. Şimdiden hepinizin yeni yılı kutlu olsun. İnşallah dilediğiniz gibi bir yıl geçirirsiniz. Afiyet olsun.
 
TARÇINLI KAKULELİ BİSKÜİLER

dsc03938-6505.jpg



MALZEMELER

2 yumurta
1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
yarım su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
1 su bardağı düvülmüş ceviz içi
5 adet kakule çekirdeği
2 tatlı kaşığı toz tarçın





YAPILIŞI


Karıştırma kabına 2 yumurtayı kırıp şeker ekleyip beyazımsı bir köpük olana dek çırpın. Erimiş tereyağını ekleyip tekrar karıştırın. Ardından kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kısa bir süre daha karıştırıp yedirin.

Hemen ardından dövülmüş ceviz içi, tarçın ve çekirdeklerinden çıkartılmış kakule tohumlarını ekleyip karıştırıp unu ekleyin. Kulak memesi kıvamında ve biraz yapışan bir hamur elde edip. elinizle ufak bezeler kopartıp yuvarlayın.

Bu yuvarlak bezeleri bir kaba koyduğunuz toz şekere bulayıp fırın tepsisina yağlı kağıt serip yerleştirin. parmağınızla, fırın tepsisine yerleştirdiğiniz bezelere hafifçe bastırıp biraz yassılaştırın. Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede 20 dakika fırınlayın.
 
Yılbaşının şen topları...


PATATES TOPLARI
dsc04048-9764.jpg
https://www.meleklermekani.com/vbimghost.php?do=displayimg&imgid=65078

MALZEMELER

3 adet patates
1 çorba kaşığı çekirdekli hardal
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı öğütülmüş karabiber
2 çorba kaşığı krema
Tuz
1 adet kırmızı kuru soğan



YAPILIŞI

Patatesleri haşlayıp kabuğunu soyun. İrice parçalayıp içine hardal, dövülmüş sarımsak, nane ve karabiberi ekleyip karıştırın. Hemen ardından krema, tuz ekleyip, soğanı ince ince yarım ay kesip karıştırın. Kabaca toplar halinde biçimleyip servis tabağına alın.



ÖNERİ:

Soğanın aroması sert gelirse, patateslere eklemeden önce elinizle soğanları yoğurup suda yıkayıp süzüp ekleyebilirsiniz.
 
Geleneksel yılbaşı keki​


ÜZÜMLÜ FISTIKLI KEK
dsc03950-2419.jpg



MALZEMELER

3 yumurta
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
Yarım limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 çay bardağı kabuğu soyulmuş Antep fıstığı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya





Üstü için kaplama şeker

Yarım paket labne peynir
Yarım paket pudra şekeri
Yarım limon suyu


YAPILIŞI

Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Süt ve unu ekleyip bu ikisinid e çırpın. Ardından vanilya ve kabartma tozunu ekleyip tekrar karıştırın. (Bu karıştırma işlemlerini fazla uzun tutmayın kısa kısa çırpın, iyi kek kabartmanın sırrı fazla karıştırmamakta.)

İlk aşamada yumurta ve şekerin iyi karıştığından emin olun. Kabuğunu soyduğunuz Antep fıstıklarını fırında biraz kavurun. (50 derecede 15 dakika yeterli olur, bu işlem fıstıklara daha gevrek bir tat katacaktır.)

Fıstıkları ve üzümleri kek karışımına alıp şöyle bir karıştırıp yağlı fırın kabına alın. İstediğiniz bir fırın kabı olur. (Yılbaşı için geleneksel olanı dikdörtgen kaplardır.)

Fırında 150 derecede 40-45 dakika pişmesi yeterli olur. Bir bıçakla kontrol edebilirsiniz. Pişince fırından çıkartıp servis tabağına alıp soğutun.



Üzerinin kaplama şekerinin yapılışı:


Bir kapta labne peyniri, limon suyu ve pudra şekerini iyice çırpın. Koyu bir krema haline gelsin. (Eğer sulu olursa bir parça daha peynir ve şekerle kıvamı koyulaştırabilirsiniz.)
Hazırladığınız kremayı, spatulayla kekin üzerine ince bir tabaka yapacak şekilde sürüp; buzdolabında 1 saat dinlendirip servis edin.
 
dsc03978-3155.jpg

Mutlu yıllar çorbası


PIRASALI MANTARLI ÇORBA

MALZEMELER

1 adet pırasanın beyaz kısmı
1 adet havuç
10-15 adet kültür mantarı yada kurutulmuş mantar
1 fincan arpa şehriye
Yarım limon kabuğu rendesi
4 diş sarımsak
2 adet defne yaprağı
2 adet kuru soğan



YAPILIŞI

Hindi butlarını haşladığınız suya yaklaşık bir su bardağı su ekleyip. Limon kabuğu rendesi dereotu ve sarımsağı bir kese içinde tencereye koyun. Kalan malzemeleri aynı tencereye, pırasa ve havuçları pişmemiş çubuk makarna kalınlığında keserek ekleyin. Ardından soğanı ve mantarları bütün olarak atıp pişirmeye başlayın. Önce orta ısılı ocakta kaynayana dek, ardından kısık ateşte 35-40 dakika ağır ağır pişirin.

Piştikten sonra baharat kesesini çıkartın. Bütün soğanı da çıkartıp servis edin. Afiyet olsun.
 
dsc03986-8459.jpg


Pekmezli, pratik yılbaşı hindisi


MALZEMELER

4 adet hindi but (Kişi başı bir but hesap edin)
Yarım çay bardağı pekmez
Yarım çay bardağı soya sosu
3 çorba kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Hindi butlarını yıkayıp tencerede haşlayın. Yaklaşık 20 dakika haşladıktan sonra butları fırın tepsisine alın. Bir karıştırma kabında soya sosu, pekmez ve zeytinyağını karıştırıp hindilerin üzerine gezdirin. Sosun tamamını hindilerin üzerine döktükten sonra, hindinin haşlama suyundan bir çay bardağı kadarını fırın tepsisine yayıp, 150 derecede 80 dakika fırınlayın. Ara ara fırın tepsisindeki sosu kaşıkla hindinin üzerine gezdirerek pişirme işlemini tamamlayın.
 
dsc03938-6505.jpg


Şans getirsin...



ZENCEFİLLİ BİSKÜVİLER


MALZEMELER


1 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı erimiş tereyağı
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta



YAPILIŞI


Tüm malzemeleri karıştırma kabına alın ve kabaca karıştırıp şekeri ekleyin. Yumurtaları ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru streç filme sarıp bir iki saat buzdolabında dinlendirin.
Buzdolabından çıkardıktan sonra hamuru yarım santimetre kalınlığında açın. Açtığınız hamuru kalıplarla kesip 180 derece 10 dakika fırınlayın. https://www.meleklermekani.com/vbimghost.php?do=displayimg&imgid=65077
 
Bademli iç pilav


Yeni yılın bereketli geçmesi için pilav yapılması, adettendir... Ancak unutulmaması gereken; pilav yaparken mümkün olduğu kadar kendi pişirme tekniğinizi kullanmanız. Konu pilav olunca herkesin kendine ait bir pişirme tekniği ve el ustalığı vardır. Başka birinin harika yaptığı pilav, o kişinin kendi tekniği ve malzeme kullanımı becerisidir. Aynı tarifle yapılan pilav sizin elinizde ya daha harika olacaktır ya da vatkalı ceketlerden sonraki en büyük felaket olacaktır.

dsc03990-5802.jpg







MALZEMELER

2 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı tuzsuz iç badem
Tereyağı (bir çorba kaşığı)
1 ufak boy kuru soğan
1 çay kaşığı öğütülmüş toz beyaz biber
Tuz
3 su bardağı su (ya da yanına tavuk veya hindi yapıyorsanız, haşladığınız kümes hayvanının haşlama suyu)



YAPILIŞI

Pirinci yıkayıp, yayvan bir tabağa alıp üzerine tuz ve çok sıcak su ekleyip yarım saat ile bir saat arasında dinlendirin. İç bademi kaynar su dolu bir kaba atın, kabuğundan ayrılsın. Kabuğu soyulmuş bademi fırında 100 derecede 10-15 dakika fırınlayın arada alt üst olacak şekilde karıştırın ve hafif renk almasını sağlayın.



Tencerede tereyağını eritip kuru soğanı ince rendeleyip tereyağında tuz ekleyip kavurun. Hemen bademleri de ekleyip soğanın ve tereyağın rayihasına doyurun. Pirinci süzüp bir kez daha sudan geçirip nişastasını iyice atması için ovalıyarak bir kez daha yıkayın.



Tencereye aktarıp soğan rendeli bademlerle iyice karıştırın. Suyu ekleyip tencerenin altını kısıp standart pişirme tekniğinizle pişirin.
 
Geri
Üst