Yılın Girişimcisi Finalistleri

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Yılın Girişimcisi Finalistleri
Ernst & Young ve Milliyet gazetesi tarafından, Fortis sponsorluğunda, CNN Türk ve Schwab Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen Yılın Girişimcisi ve Yılın Sosyal Girişimcisi yarışmalarında finalistler belli oldu. Yılın Girişimcisi finalistleri şöyle sıralandı:

Tuntaş Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Tuntaş, Günkar Şirketler Grubu Başkanı Kemal Güneş, Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Keskin Keskinoğlu, Eftaş Yönetim Kurulu üyesi Berk Uziyel ve ODE Yalıtım Başkanı Orhan Turan.

Kamer Vakfı Kurucu Başkanı Nebahat Akkoç, HEY Şirketler Grubu Başkanı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve GAP Kalkınma Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Aynur Bektaş ve CEBA Basın Yayın Tanıtım Danışmanlık Genel Müdürü Berrin Gürçay Dilekçi de Yılın Sosyal Girişimcisi finalisti oldu.

Her iki yarışmanın ödül töreni 21 Şubat'ta Çırağan Sarayı'nda yapılacak. Yılın Girişimcisi Yarışması'nın birincisi 29 Mayıs - 2 Haziran'da Monte Carlo'da Türkiye'yi temsil edecek.

Hırdavatçıdan 30 milyon dolara

Tuntaş Şirketler Grubu'nun temeli, Aydın Söke'de sıhhi tesisat ve hırdavat malzemeleri satan 40 metrekarelik bir dükkanda atılmış. 1988'de Söke sanayi sitesindeki bu dükkanı babasından devralan şirketin 4. kuşak temsilcisi Ahmet Tuntaş, grubu 30 milyon dolar ciroya ulaştırdı. Türkiye ve Bulgaristan'da boru üretim tesisi kuran Tuntaş, "20 ülkeye 4 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz" diyor.
200 çalışanıyla DEMAT markasıyla faaliyet gösteren şirketin, İtalya'da banyo bataryaları üreten Rapetti'nin aktiflerini satın aldığını belirten Tuntaş, "Dökme demirde sektör ikincisiyiz. Boruda çeşitli türevler var. Kompozit türevlerde sektör lideriyiz. Pirinç türevli boru yatırımız ise daha çok yeni" diyor.

Tavuklara kimlik kartı çıkardı

Keskinoğlu Şirketler Grubu'nun 1963'te dedesi tarafından kurulduğunu söyleyen grubun yönetim kurulu üyesi Keskin Keskinoğlu, "Grup bünyesinde piliç eti, yumurta, yem, gübre, zeytinyağı üretimi yapıyoruz" diyor.
Günde 1.8 milyon adet yumurta, 160 bin tavuk üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Keskinoğlu, "Kuş gribi sektörü sıkıntıya sokunca piliç ve yumurtalara ilk kez 'kimlik kartı' uygulaması başlattık ve satışımızı artırdık. 2007'de yüzde 40 büyüdük. Ciromuz 293 milyon YTL" diyor.
2005 sonunda zeytinyağı üretimine girdiklerini belirten Keskinoğlu, "Bu sektörde Ravika markasıyla faaliyet gösteriyoruz" diye anlatıyor.
Geçen yıl 6 bin 300 ton tavuk, 50 milyon adet de yumurta ihraç ettiklerini kaydeden Keskinoğlu, gıdanın yanı sıra sağlık sektörüne de girdiklerini anlatıyor.

Fotoğrafa taze kan getirdi

Fotoğraf ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren Eftaş'ın 1960'larda dedesi ve babaannesi tarafından kurulduğunu söyleyen şirketin yönetim kurulu üyesi Berk Uziyel, kurdukları Teknofoto franchise zinciriyle ülke genelinde faaliyet gösteden fotoğrafçılara yeni bir iş modeli sunduklarını söylüyor.
47 mağazalık bu zincirde dijital fotoğraf makinelerinden cep telefonuna, LCD TV'den ses sistemlerine kadar ev elektroniği alanında birçok ürün satılıyor.
Mağaza sayısını bu yıl 100'e, çok yakında da 300'e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Uziyel, "Bu iş modeliyle dijital makinelerin yaygınlaşmayla küçülmeye başlayan fotoğraf mağazalarına varlıklarını büyüterek sürdürme fırsatı veriyoruz" diyor.

'Sunset'i dünya markası yapacağız'

1979 yılında 15 makinelik bir örme atölyede üretime başlayan Günkar, bugün 71 milyon YTL'lik ciroya ulaştı. İstanbul ve Adıyaman fabrikasında toplam 1500 kişi istihdam eden grup, mayo ve iç giyim markası Sunset'le faaliyetine devam ediyor. 1999'da kardeşleriyle beraber mayo sektöründe boşluk gördüklerini söyleyen Günkar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güneş, bir firmanın mayo departmanını satın aldıklarını belirtiyor.
Kısa bir süre önce perakendeye de girdiklerini kaydeden Güneş, "Beş mağazamız var. Yurtiçi ve yurtdışında yaygın mağaza ağı kurmak istiyoruz. İtalyan bir pazarlama şirketinin yüzde 30'unu satın alacağız" diyor.
Artık pazarlamaya ağırlık vereceklerini anlatan Güneş, sezonda 1.1 milyon adet mayo ürettiklerini söylüyor.

28 ülkeye yalıtım malzemesi satıyor

Orhan Turan'ın 1985 yılında temellerini attığı ODE Yalıtım, ticaretle başladığı yolculuğuna üretim ve markalaşmayla devam ediyor. Beş ayrı tesiste faaliyetlerini yürüten ODE'nin, yalıtım malzemesi ürettiğini söyleyen Turan, "Ayrıca satış sonrası uygulama desteği ve yalıtım projeleri hesaplama programları desteği veriyoruz. Tesislerimiz Çorlu'da. 6. tesisimizi de Çorlu'da kuruyoruz" dedi.
Bu yıl 76 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirten Turan, "Yeni Zelenda'dan İrlanda'ya kadar 28 ülkeye ihracat yapıyoruz" diyor.

YILIN SOSYAL GİRİŞİMCİ ADAYLARI
İnsan kaynakları değil insan hakları departmanı kurdu

Gruplarında 4 bin kişinin çalıştığını söyleyen HEY Şirketler Grubu Başkanı Aynur Bektaş, tüm grupta yüzde 100 sosyal sorumluluk standartlarının uygulandığını söylüyor. Kadın-erkek eşitliğinden, kreş, doktor hizmetlerine kadar her türlü standartın mevcut olduğunu belirten Bektaş, "Her fabrikamızda bu sistem geçerli. Firmamızda insan hakları departmanı kurduk. İşçiler yönetimi bu departmana şikayet edebiliyorlar. Gerçek anlamda bir şikayet bu. İşçi hakları uygulaması geçerli" diyor.
Türkiye'nin istihdama ve ihracata ihtiyacı olduğunu belirten Bektaş, şöyle devam ediyor: "Bütün fabrikalarımızda tüm işçilerimizi sigortalı çalıştırıyoruz. Böylece yüzde 80-85 verimlilik sağlıyoruz. Anadolu'da dört fabrikamız var. Batman'daki fabrikamızda kafetarya inşa ettiriyoruz. Kafetarya kullanım hakkını kadınlara hibe edeceğiz. Bu uygulamanın diğer işletmelere de örnek olabileceğine inanıyoruz. Organize sanayi bölgelerinde kadınlara da yer verilmesi için çalışıyoruz."

KAMER'in mutfağıyla şiddete karşı savaşıyor

KAMER Vakfı fikrinin 1994'te, şiddet tartışmalarının yaşandığı dönemde ortaya çıkan bir fikir olduğunu söyleyen KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, "Biz bu tartışmada şiddetin neden normalleştiğini sorguladık. Bu da bizi aile içi şiddete götürdü. 1997'de KAMER bu amaçla kuruldu" diyor.
O dönemde kadına yönelik şiddetin olağan karşılandığını belirten Akkoç, "Biz kimsenin kimseye şiddet uygulama hakkı olmadığı fikrini aşılamaya çalıştık. Diyarbakır'da kurduk ve bağımsız olma kararı aldık. Bu sayede güven sağladık" diye anlatıyor.
Bugün 23 ilde şubeye ulaştıklarını belirten Akkoç, şöyle diyor:
"Şiddet yaşayan kadınların adresi olduk. Bu merkezlerde psikoloji, hukuk ve iş danışmanlığı konularında kadınlara destek veriyoruz. Kadınları namus cinayetlerinden kurtarmak için çalışıyoruz. Aile meclisinde ölüm kararı alınmış 220 kadını kurtardık. Sığınma evi açtırdık. Kadınlarımızı şiddetin yarattığı suçluluk, utanç ve yalnızlıktan kurtarmak için çalışıyoruz."

11 yıldır kadınlara özel 'Kazete' çıkarıyor, 5 bin tiraj alıyor

Kazete, kadın haklarının daha görünür kılınması için Berrin Gürçay Dilekçi tarafından ortaya çıkan bir gazete projesi. İzmir'de 90'lara kadar sorunlarının koordinasyonuyla ilgili belediye bünyesinde çalışan Gürçay, Türkiye'nin ilk kadın danışma merkezini kurmuş. O günleri şöyle anlatıyor:
"Gecekondu bölgesiydi ve bu faaliyet 4 yıl sürdü. Kadınları evlerinden çıkarıp merkeze gelmelerini sağladık. Kadınların psikolojik sorunlarını çözdük. Bu merkez kapatılınca basın yayın işine girmeye karar verdim."
İşte bu aşamada Gürçay'ın aklına 'Kazete' düşüncesi gelmiş. Kadın sorunlarını gündeme getirmeyi amaçladığını kaydeden Gürçay, şöyle devam ediyor: "Laik, çağdaş, demokrat kadının insan hakları düzleminde kendi gündemini oluşturmasını amaçladık. Böylece sorunlarını dile getirip iletişim kurabileceklerdi. Ama önemli olan sürekliliğini sağlayabilmekti. 5 bin tirajlı Kazete, 11 yıldır yayımlanıyor."


Milliyet
 
Geri
Üst