gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.167
    Beğenilen Mesajlar:
    2.216
    Ödül Puanları:
    113

    yiyecekleri neden pişiriyoruz?

    Konu, 'Bilgi Deposu' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    Yiyeceği tuzlamak insanlık tarihinde bilinen en eski muhafaza metodudur. Arkeolojik kazılarda bu usulün taş devrinde bile bilindiğine dair bulgular elde edilmiş, hatta Çin'de bu konuda MÖ 2000 yıllarına dayanan kayıtlar bulunmuştur. Romalılar eti, balığı, zeytini, karidesi ve peyniri tuzlayarak saklıyorlardı. Eski Mısır'da da ölülerin vücutları bozulmamaları için tuzla kaplanıyordu. Tuz, suyu çok seven bir kimyasaldır. Yiyecekteki suyu emerek, bakterilerin gelişmek için muhtaç oldukları nemli ortamı ortadan kaldırır ve bakterilerin yiyeceği bozmalarını önler. Tuz aynı zamanda bu bakterileri kendisi de doğrudan öldürür. Günümüzde eti muhafaza etmek için tuza kuvvetli bir bakteri düşmanı olan 'potasyum nitrat' da ilave edilir.

    Aslında tuzlama bir tür pişirmedir. Et ve balığı tuzladığımızda aynen onları pişirmişiz gibi kimyasal bir reaksiyon oluşur (lakerdayı hatırlayın). Tuzlanan ette proteinler gevşer ve çözünür ki, bu, et ısıtıldığında olan olay ile aynıdır.

     
yiyecekleri neden pişiriyoruz? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. neden yiyecek seçiyoruz...

    neden yiyecek seçiyoruz...

    Lezzet, halk arasında yiyeceğin tadı olarak bilinir, halbuki tat. lezzet duyusu içindeki faktörlerden sadece bir tanesidir. Yiyeceğin lezzetini, tadının yanı sıra kokusu, sıcaklığı, sertliği, görünüşü ve içindeki baharatlar da belirler. Lezzet duyusu ayrıca kişinin yaşına, sigara içip içmemesine halta dişlerindeki proaaalere bile bağlıdır. Yemek ağza gönderilmeden önce, gözler dış görünüşü...
  2. teflona neden yiyecek yapışmaz?

    teflona neden yiyecek yapışmaz?

    Yanmaz tava deyince, teflon denilen kimyasal bir madde ile kaplanmış, yiyeceklerin yapışmadığı mutfak gereçleri akla gelir. Teflon, dünyadaki en kaygan madde olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir. Teflon tava veya tencere üzerinde ısıtılan yemek yanmaz, yapışmaz, yağ kullanımına pek ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenlerle de temizdir, ekonomiktir, diyet yapanlar için idealdir. Yapışma olayı...
  3. Yiyecekler neden tuzlanır?

    Yiyecekler neden tuzlanır?

    Yiyeceği tuzlamak insanlık tarihinde bilinen en eski koruma metodudur. Arkeolojik kazılarda bu usulün taş devrinde bile bilindiğine dair bulgular edilmiş, hatta Çin'de M.Ö. 2000 yıllarına kadar dayanan kayıtlar bulunmuştur. Romalılar eti, zeytini, karidesi, balığı ve peyniri tuzlayarak saklıyorlardı. Eski Mısır'da ölülerin vücutları bozulmamaları için tuzla kaplanıyordu. Tuz suyu çok seven bir...
  4. İftara/Sahura Ne Pişiriyorsunuz Melekler 2013

    İftara/Sahura Ne Pişiriyorsunuz Melekler 2013

    iftara ne pişirsem iftar menüleri 2013 iftar yemekleri 2013 Sevgili melekler, 12 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi çattı. Kısmetse bu akşam kılınacak olan ilk teravihin ardından, gece sahura kalkıp yarın için ilk orucumuza niyet edeceğiz. Allah hepimizin ibadetlerini eksiksiz kusursuz kabul etsin inşaallah. :) Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de yemek menüleri oluştururken,...
  5. Kolesterolü düşüren yiyecekler nelerdir?

    Kolesterolü düşüren yiyecekler nelerdir?

    kolesterol nedir,kolesterole ne iyi gelir,kolesterol nasıl düşer,kolasterole hangi besinler iyi gelir,kolesterol hakkında bilgiler Bir kase yulaf ezmesi kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olabilir mi? Peki ya bir avuç fındık veya üzerinde kalp sağlığına yararlı bir margarin ile fırında patates? Diyetiniz için egzersiz veya diğer kalp sağlığı için yararlı alışkanlıklar gibi birkaç ince...

Sayfayı Paylaş