gebe
  1. *GüMüŞ*

    *GüMüŞ* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Şubat 2008
    Mesajlar:
    3.733
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    Yiyeceklerin Tadı, Rengi ve Sağlığımız

    Konu, 'Biyoloji bilimi' kısmında *GüMüŞ* tarafından paylaşıldı.

    Bundan 3000 yıl öncesinde Çinliler kısa sürede pişirilmiş sebzenin, az miktardaki etin ve en aza indirilmiş yağın sağlıklı beslenmenin temel kuralları olduğunu biliyorlardı. Batılı bilim adamlarının aksine Çinliler için yiyeceklerdeki vitamin ve proteinler ikinci derecede rol oynar. Onlar için önemli olan bir öğünün duyumsal etkisi ve her bir yiyeceğin yaptığı ortak etkidir. Bununla birlikte özellikle yiyeceğin tadı ve rengi çok önemlidir. Buna göre örneğin yeşil renkli ve ekşi yiyecekler karaciğeri harekete geçirir, sarı renkte ve tatlı yiyecekler ise güç ve enerji verir. Bir Çinlinin sofrasında dikkatinizi çeken ilk şey yiyeceklerin tatlılar, tuzlular, acılar, ekşiler ve baharatlılar olarak tadlarına göre sıralanmasıdır. Bu sofradaki bir diğer özellik yeşil, sarı, kırmızı, mavi ve beyaz gibi bütün renklerin bir arada bulunmasıdır. Onlara göre dengeli beslenme ancak bu şekilde olur.

    YEŞİL KARACİĞERİ HAREKETE GEÇİRİR

    Çinlilerin beslenme kuralında yeşil ekşi tadı ve organlardan da safra ile karaciğeri sembolize eder. Örneğin salatalık, kivi gibi yeşil renkli yiyecekler ve enginar, tavuk, yoğurt gibi ekşimsi tadı olanlar karaciğerin ve safranın zehrini almada iyi bir görev görürler. Öyleyse akşamdan kalmalara en iyi yeşil sebzeler yardımcı olur.

    SARI GÜÇ VE ENERJİ VERİR

    Sarı rengi temsil eden tatlı yiyecekler mide, dalak ve pankreası simgeler. Çinlilere göre tatlı "sinir besini" olduğundan stres içinde olan birçok insan tatlıya sarılır. Çünkü hububat, mısır, bal ve muzdaki doğal tatlılar enerji verir.

    KIRMIZI VÜCUDU TEMİZLER

    Kırmızı, acımsı tadın karşılığıdır. Kalp ve ince bağırsak bu renge bağlıdır. Pancar, kırmızı turp veya kırmızı çarliston biber vücudun zehrini dışarı atar. Kırmızı yiyeceklerin kalpteki etkisi dolaylı olarak safrada kendini gösterir: safranın fonksiyonu bozulduğunda salgı kana girer ve kalp atışı frekansını değiştirir.

    BEYAZ CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR

    Çinliler beyaz renk ile keskin tadı ve aynı zamanda solunum yollarını, kalın bağırsağı doğrudan doğruya bağlantılı tutarlar. Beyaz turp, pirinç, kuşkonmaz hatta saf alkol terlemeyi sağlayarak gözeneklerin açılmasını, vücudun fazla suyunun alınmasını sağlar.

    MAVİ VÜCUTTAKİ SUYU AYARLAR

    Çinliler mavi renk ile tadı tuzlu olan yiyecekler ve organlardan da böbreklerle mesaneyi bir araya getirirler. Bu nedenle midye, alabalık, patlıcan idrar yolu enfeksiyonlarında yararlıdır. Bu mavi yiyecekler böbrekleri ve mesaneyi çok iyi yıkarlar ve idrar söktürücüdürler.

     
Yiyeceklerin Tadı, Rengi ve Sağlığımız konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Yiyeceklerle İlgili Doğrular ve Yanlışlar

    Yiyeceklerle İlgili Doğrular ve Yanlışlar

    yiyeceklerle ilgili şiir yiyecekler ile ilgili bilgiler yiyeceklerle şiirler yiyecekler ile şiir yazı DOĞRULAR VE YANLIŞLAR! Yiyeceklerin etkileri ile ilgili olarak bilinen doğru ve yanlışları haberleştiren İngiliz The Times gazetesi, acı biberin gerçekten bağımlılık yaptığını, yaşlandıkça kilo alındığı inanışının ise gerçeği yansıtmadığını yazdı. Şeker boğaz ağrısına iyi gelir: Doğru...
  2. Damak tadımız 5 baharat ve faydaları

    Damak tadımız 5 baharat ve faydaları

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  3. Diyabet ve ruh sağlığı

    Diyabet ve ruh sağlığı

    Diyabet hastalığı ömür boyu devam eden bir hastalık olduğu için hasta bu durumla yaşamaya alışmalıdır.Beslenmeye özen gösterilmeli,insüline özen gösterilmeli tabi bu durumda kendini toplumdan dışlanmış hissedebilir ve psikolojik olarak sıkıntılar başlayabilir.Bu durumda ne yapmalı; Diyabet ve ruh sağlığı Dünyada 100 milyondan fazla diyabetli vardır. Günümüzde milli takımlarda futbol...
  4. Sahurda susatmayan yiyecek ve sıvılar

    Sahurda susatmayan yiyecek ve sıvılar

    sahurda susatmayan yiyecekler Sahurda bizleri susatmayacak yiyecekler ve sıvılar hakkında bilgi rica ediyorum. Zira bu Ramazan ayı çok çetin geçecek. Allah, cümlemizin yardımcısı olsun.
  5. Şişkinlik ve Ödem Yapan Yiyecekler

    Şişkinlik ve Ödem Yapan Yiyecekler

    ödem yapan besinler, şişkinlik yapan yiyecekler, şişkinliğe yol açan besinler Kişiyi olduğundan daha kilolu gösteren en büyük etken vücut da fazla ödem ve şişkinlik olmasıdır. Vücut da bulunan ödem kişiye rahatsızlık veren bir fazlalık yapar ve buda oldukça can sıkıcı bir durumdur. Öncelikle yiyecek ve içecek türü alışkanlıklarını gözden geçirmenizi öneren beslenme uzmanları, yanlış beslenme...

Sayfayı Paylaş