Yoğurt deyip geçmeyin

nisan

Yeni Üye
Üye
Yoğurt deyip geçmeyin
Mikrop denince, insanın aklına hep çeşitli hastalıklar gelir. Oysa, her mikrop hastalık yapmaz; yani mikropların da aynı kolesterol gibi iyisi de var, kötüsü de...
yogurt.gif
Mesela; sindirim sistemimizde bizimle birlikte 500’den fazla farklı mikrop yaşamaktadır. Bunlardan bazılarının hastalık yapıcı etkileri vardır, yani zararlı mikroplardır, fakat bazıları ise vücudumuzun yararına çalışırlar, yani “dost mikroplar”dır.

MÜKEMMEL DENGE
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, barsaklarımızdaki bu zararlı ve dost mikroplar arasında mükemmel bir denge kurulduğunu belirtiyor. “Dost mikroplar, zararlı olanların barsaklardaki tutunma yerlerini işgal ederek ve üremeleri için gerekli olan besinleri bloke ederek bunların çoğalmalarını ve hastalık yapmalarını önlüyor” diyen Prof. Küçükusta, bu dengenin bozulması halinde, başta ishal olmak üzere çeşitli hastalıkların ortaya çıktığını söylüyor.

BİLİMSEL GERÇEK
Yoğurt gibi mayalanmış sütten elde edilen besinlerin, bu dost mikroplar yönünden son derece zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta, bu konuda şu bilgileri veriyor: “Uzun süre sağlıklı yaşayan insanların ‘Ben her gün yoğurt yerim’ demelerinin altında yatan bilimsel gerçek, bu kişilerin yoğurtla beraber bol miktarda dost mikropları almalarındandır. Yoğurtta bulunan ‘Lactobacillus’ veya ‘bifidobacterium’ türü faydalı bakterilere probiotik ismi verilmektedir. Son yıllarda yapılan bir çok araştırma, yoğurtta da bol miktarda bulunan probiotiklerin, başta alerji olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.”

SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, probiotiklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini şöyle özetliyor: “Bunlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, barsaklardan vitamin ve minerallerin emilimini artırır. Başta barsak iltihapları ve çeşitli sebeplere bağlı ishaller olmak üzere böbrek, idrar yolları ve derideki enfeksiyonlara karşı koruyucu etkileri vardır. Probiotiklerin, kalın barsak kanserini önleyici etkisi olabileceği de belirtilmektedir. Bazı araştırmalarda, probiotiklerin kolesterol düzeyini düşürerek damar sertliğini engelleyebilecekleri, osteoporoz (kemik erimesi) ve diş çürümelerine karşı koruyucu olabilecekleri belirlenmiştir.”

ALERJİYİ ÖNLÜYOR
Finlandiya’da yapılan bir araştırmada, gebeliklerinin son haftalarında ve emzirdikleri ilk 6 aylık dönemde, yoğurt gibi lactobacillus türü probiotikler açısından zengin gıdalar verilen annelerin bebeklerinde, alerjinin yüzde 50 oranında az görüldüğü belirlendi. Çiftliklerde doğup büyüyen çocuklarda da astım ve alerjik hastalıkların daha az görülmesi, bu çocukların daha fazla yoğurt tüketmeleriyle ilgili olabileceğini düşündürmektedir. Prof. Dr. Küçükusta, “Böylece, barsaklarımızda bulunan mikropların, bağışıklık sisteminin gelişimi üzerine çok önemli etkilerinin olduğu ve lactobacillus veya bifidobacterium türü dost mikropların alerjik hastalıkların oluşumunu önlediği tesbit edildi. Uzmanlar şimdi, probiotiklerin astım hastalığını önlemedeki etki derecesini araştırıyorlar” dedi. (Türkiye)
 
Geri
Üst