gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.367
    Beğenilen Mesajlar:
    960
    Ödül Puanları:
    113

    yozgat gelenek ve görenekleri

    Konu, 'Örf ve Adetlerimiz' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    yozgat gelenek ve görenekleri yozgat gelenekleri yozgatın gelenek ve görenekleri yozgatın gelenekleri yöresinin YOZGAT


    ÖRF-ADET-GELENEK-GÖRENEKLERİ
    YÖRESEL YEMEKLER:

    Yöre beslenmesi,büyük ölçüde buğday ürünlerine,unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur,yarma ve düğürcük hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır. Yarma,bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır. Bunların başında "Gırmızı Pevleri" denen domates salçası,"Go pahla" denen kurutulmuş taze fasulye,"Çalma, Pekmez, ekşi" turşular, meyve ve "madımak" denen madımak kurusu, "Kıyma, sızgıt, pastırma" türü et hazırlıkları gelir. Makarna,erişte de ev yiyeceklerindendir. "Ağ kabak" (Su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur. "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir. Özel günlerde "arabaşı" en çok rastlanan yemektir. Ayrıca; İlimize özgü en ünlü yemeklerinden biriside Testi Kebabıdır.
    ARABAŞI
    Malzemesi
    Hamur için :
    . 5 kg su . 650gr un (12 kişiliktir)
    5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm'lik 2 adet Sini'ye dökülüp soğutmaya terk edilir.
    Çorba için :
    . Tavuk veya Hindi eti (göğüs) . 5 kg su . 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) . 2 kaşık salça . 1 kaşık pul biber . 150 ve 200 gr yağ
    Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.
    MADIMAK
    Malzemesi :
    . 1.5 kg. Madımak . Bir kase yoğurt . 150 gr.Pastırma . Bir-iki diş sarımsak . Tuz,biber,yağ,salça
    1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ,salça,pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.
    TESTİ KEBABI
    Malzemesi :
    . 1 adet Testi . 3 kg. Kuşbaşı et . 1 kg. Domates . 300 gr. Sarımsak . 200 gr. Sivri biber . 200 gr. Tereyağı . Karabiber,tuz
    Doğranmış domates,sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir. Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.
    Testi Kebabı, Yozgat Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne "Yozgat Yöresi Yemeğidir" diye TESCİL ettirilmiştir.

    YÖRESEL GİYİM:
    Başkente yakınlığı,Yozgat giyim - kuşamı da büyük ölçüde etkilemiştir. Dokuma ve evde dikilen giysilere dayanan geleneksel giyim-kuşamın yerini hazır giyim almıştır. Geleneksel kadın giyiminde üçetek en yaygın entaridir,altına don yada büzmeli şalvar giyilir. "Delme yelek" veya "Salta" ve bunun uzun kollusu "libade" özellikle genç kızlarda yaygındır. Başa,pullu veya kudazı,fes,tepelik üstüne düz ve açık renkli yazma bağlanır. Varlıklı kesim,özel günlerde bele gümüş kemer bağlar,ayağa yün çorap,lapçın kundura veya çarık giyilir. Dışarlak olarak kullanılan çarşaf daha sonra mantoya dönüşmüştür. Geleneksel erkek giyiminde; yakasız mintan,geniş kollu hırka veya kolsuz salta ve yelek üst giysileri arasındadır. Çeketi andıran bol dikimli aba ve zıpka geleneksel erkek giyiminin özgün öğelerindendir. Başa kudazı,fes veya eğri dolanmış kefiye giyilir. Yün çorap lapçın,kundura,çarık giyimi bütünleyen öğelerdir.
    HALK OYUNLARI VE FOLKLOR:

    Yozgat mahalli halk oyunları açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Orta Anadolu'nun en zengin folklor merkezi olan İlimizde; 15 ayrı kadın oyunu, 50'ye yakın türkü, 10'a yakın erkek oyunu ve bir çok oyun havası vardır. Milli oyunlarda kadın kıyafeti; 3 etek ve pullu festir. Kadın oyunları davul-zurna, cümbüş, darbuka, keman ve saz eşliğinde oynanır. En çok oynanan kadın oyunları; burçak tarlası, kunduralım, nalinim, feyli turnam, darine-dariney, vıy vıy ve madımaktır. Erkek oyunlarında kıyafet; derme yelek, renkli gömlek, püsküllü fes ve şalvardır. Erkek oyunlarından en çok oynananları; Yozgat ağırlaması, Bopbili, Tekayak, Üçayak, cemo, yerli gelin, çekirge, aynalı ve kamalı'dır. Bunların yanı sıra, kaşık oyunları, çiftetelli, asmalarda Üzüm, loli, keçeci baba, vıy vıy, karanfilli, gelin, dünür gibi oyunlar da sergilenir.
    Mahalli halk Oyunlarımızı: "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Evci Köyü Erkek Halk Oyunları Topluluğu" temsil etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 25 Eylül 2004 tarihinde Ankara'da yapılan yarışmalarda birinciliğe layık görülen bu topluluk "Yozgat Ağırlaması, Bopbili, Tekayak, Üçayak" adlı oyunlarıyla tescillenmiştir.
    Ayrıca, bazı yörelerde semahlar da yaygındır. En yaygın olarak bilineni "Bozok Semahı" da denilen "Kırklar Semahı''dır.
    NELERİ İLE ÜNLÜ:
    Saat Kulesi, Yozgat Çamlığı Ulusal Parkı, Kerkenez Harabeleri (Keykavus Kalesi), Akdağ Ormanları
    İL İSMİ NEREDEN GELİYOR?
    İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir. "Yozgat" adının menşei konusunda ise, değişiki söylentiler ileri sürülmektedir:

    Bir rivayete göre, Yozgat Saray Köyü'nden (bugün itibariyle kasaba) itibaren aşağıdan yukarıya doğru kat kat yükselmektedir. Bu kat kat yükselişindin ve rakımının yüksekliğinden dolayı önceleri "Yüz kat" denmiş, zamanla bu isim söylene söylene "Yozgat" halini almıştır

     
  2. ebrulim

    ebrulim Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Ocak 2009
    Mesajlar:
    83
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    FRANSA
    Cevap: yozgat gelenek ve görenekleri
    ahh Yozgatim ozledim yaa!tesekkurler guzel bir paylasim!:)
     
  3. nurtopu

    nurtopu Forum Okuru

    :)

    taşı topragı altın yozgat allahına gurban :)
     
  4. yeliz korkmaz

    yeliz korkmaz Forum Okuru

  5. elif sena

    elif sena Forum Okuru

    bende yozgatımı çok özledim kokussu burnumda tütüyo vallaaaa
     
yozgat gelenek ve görenekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. manisa gelenek ve görenekleri

    manisa gelenek ve görenekleri

    manisa gelenek ve görenekleri ege bölgesi gelenek ve görenekleri ege bölgesinin manisa nın manisanın MANİSA ÖRF-ADET-GELENEK-GÖRENEKLERİ Manisa; Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Makedonya (İskender), Bergama, Roma ve Bizanslılardan sonra 1076�da Selçuklu Türkleri tarafından fethedilmiş, bu bölgeye Türkmen boyları yerleştirilmiş, Hıristiyanlar Ege...
  2. edirne gelenek ve görenekleri

    edirne gelenek ve görenekleri

    edirne gelenek ve görenekleri edirne gelenekleri edirnenin gelenek ve görenekleri edirnenin gelenekleri nin EDİRNE ÖRF-ADET-GELENEK-GÖRENEKLERİ Kırkpınar Efsanesi "Kırkpınar Yağlı Güreşleri" ile ilgili birçok söylenti vardır. Bunlardan en yaygın olanı da şöyledir:...
  3. yalova gelenek ve görenekleri

    yalova gelenek ve görenekleri

    yalova gelenek ve görenekleri yalovanın gelenek ve görenekleri yalova yöresel kıyafet yalovanın gelenekleri YALOVA ÖRF-ADET-GELENEK-GÖRENEKLERİ YÖRESEL YEMEKLER: Yalova'da yerel mutfağa özgü yemekler arasında, Milföylü Yalova Kebabı,Yalova köftesi,Termal...
  4. Gümüşhacıköy gelenekleri ve görenekleri

    Gümüşhacıköy gelenekleri ve görenekleri

    karadenizin gelenek ve görenekleri çeyiz nasıl asılır karadeniz bölgesinin gelenek ve görenekleri çeyiz nasıl serilir damat giydirme duası Düğünlerimiz İlçemizde evlenecek çağa gelen erkek çocuklar anne ve babaları tarafından artık senin vaktin geldi diyerekten çevrelerinde önceden gözüne kestirdikleri kızı söyleyerek oğullarının ağızlarını ararlar.Eğer erkekle kız önceden anlaşmış veya erkek...
  5. Malatya Gelenek ve Görenekleri

    Malatya Gelenek ve Görenekleri

    malatya gelenek ve görenekleri malatyanın gelenek ve görenekleri malatya yöresinin yöresinin gelenekleri ilinin Her ülkenin her ilin ve yörenin kendine has adetleri ve gelenekleri olduğu gibi Malatya ilininde kendine özgü gelenek ve görenekleri vardır.Merak ediyorsanız bu gelenek ve görenekleri buyrun mawi merakınızı şimdi gideriyor arkadaşlar:D DOĞUM VE ÇOCUKLA İLGİLİ GELENEKLER Doğum;...

Sayfayı Paylaş