Yozgatın yöresel en güzel yemekleri

Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Kayıt: 28 Kasım 2007
    Mesajlar: 21.271
    Beğeniler: 595

     
    yozgat yemekleri yozgat yozgat,Yozgat yöresel yemekleri, yozgat mutfağı, yozgat yöresel yemek tarifleri, yozgat yemek kültürü,yozgatın meşhur yemekleri




    Yozgat ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar...

    [​IMG]

    Yöre beslenmesi, büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcek hemen her tür yemekte ve çorbada kullanılmaktadır. Yarma, bulgur ve diğer kışlık yiyecekler genellikle yazdan hazırlanır. Bunların başında "kırmızı pevleri" denen domates salçası, "gopahla" denen kurutulmuş taze fasulye, çalma, pekmez, ekşi, turşular, meyve ve madılamak denen madımak kurusu, kıyma, sızgıt, pastırma türü et hazırlıkları gelir.

    Makarna, erişte de ev yiyeceklerindendir. Ağ kabak (su kabağı) tan çorba pişirilir ve kış için kurutulur. "Şalak" denen kelek turşusu yörenin özgün turşu türlerindendir. İlimize özgü en ünlü yemeklerden birisi de Tandır Kebabı'dır

    ARABAŞI
    5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)
    5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır. Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır. Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir.

    Çorba için :
    • Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ
    Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır. Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.

    Madımak
    1.5 kg. madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır. Sarmısaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır.
    TESTİ KEBABI
    Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır. Yeterince tuz ilave edilir.
    Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir. İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir. Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır.




  2. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Kayıt: 29 Mayıs 2007
    Mesajlar: 15.215
    Beğeniler: 889

     
    Konu başlığı ve içeriği güncellenmiştir.
Yozgatın yöresel en güzel yemekleri konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Yozgat yöresel yemekleri

    yozgat yöresel yemekleri yozgatın yöresel yemekleri yozgat meşhur yozgatın meşhur şeyleri Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır. Yozgat'dan Yemek Tarifleri Arabaşı Malzemesi : Hamur...
  2. En Güzel Resimli Yemek Yarışması

    yemek yarışmaları Sevgili melekler; şimdi size yeni yarışmamızdan bahsedicem yeni yarışmamız çok kolay en güzel yaptığınız yemeğin resmini çekip bize yollayacaksınız ve herzaman olduğu gibi yine üyelerimizin oylarıyla birinciye belirleyeceğiz... Yarışmamız 24.11.2010 tarihinde başlayacak ve 31.12.2010 tarihinde sona erecektir... Yarışmamızın birincisine 5.000 rep Yarışmamızın ikincisine...
  3. Kırşehir Yöresel Yemekleri

    kırşehir yöresel yemekleri kırşehir yemekleri kirsehir Kırşehirin yöresel Yemekleri,Kırşehir Yemekleri,Kırşehir yöresine ait Yemekler,Kırşehirin meşhur Yemekleri,Kırşehirin ünlü Yemekleri Kırşehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Kırşehir Yöresinin en yaygın et yemeği tavuk yada hindi etinden yapılan "çullama" dır. Yağ ve unla pişirilen...
  4. Ardahan Yöresel Yemekleri

    yemek yozgat yemekleri ardahan yemekleri ardahanın ardahan Ardahan, Ardahan yemekleri, ardahan yemek kültürü, ardahan yöresel yemekleri, ardahanın meşhur yemekleri Ardahan ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz. Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde...
  5. En güzel kastamonu yemekleri

    En güzel kastamonu yemekleri Selam ben kastamonu yemekleri tarifleri istiyorum sizden nelerdir en güzel yemekleri

Sayfayı Paylaş