Yumurta çatlatıcı iğne ne işe yarar?

Uzman SühaN

Administrator
Yumurta çatlatıcı iğne ne işe yarar?
Kısırlık (infertilite) tedavisi gören hastalara en sık önerilen ilaçlardan birisidir yumurta çatlatma amacıyla kullanılan ilaçlar bu nedenle hastalar bu ilaçların ne olduğunu ve yumurtlamayı nasıl sağladığını merak ederler. Yumurta oluşturmak ve yumurtayı (folikülü) büyütmek amacıyla kullanılan ilaçlar farklıdır, bu yazıda kastedilen ilaç büyümüş folikülün çatlaması ve bu sayede yumurtlama sağlanması amacıyla kullanılan ilaçlardır. Bu nedenle yumurta çatlatma iğneleri sadece yumurta büyüdüğünde tek doz olarak uygulanır, yumurta büyütme amacıyla kullanılan ilaçlar ise ardışık günler boyunca (1-2 hafta) her gün uygulanır genellikle, ta ki yumurta büyüyene kadar.
Aşağıdaki linklerden yumurta büyütmek amacıyla kullanılan iğne (enjeksiyon) ve tablet ilaçlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Her iki yönteme de yumurta büyümesi sağlandıktan sonra yumurta çatlatma iğneleri uygulanabilir.
- İğne İle Yumurtlama Tedavisi (KOH)
-Klomifen (Klomen, Serophene, Gonaphene) İle Kısırlık Tedavisi


3.jpg




Yumurta çatlatma iğneleri nasıl etki eder? İlaçtan kaç gün sonra çatlama olur?
Yumurta çatlatma iğneleri (Ovitrelle® , Pregnyl®, Profasi®) "human chorionic gonadotropin (HCG)" ismi verilen hormonu içerir. HCG hormonunun beta alt-birimi kanda gebelik testinde ölçülen hormondur. Bu ilaçlarda bulunan HCG alfa alt birimi yapı itibariyle beyinde hipofizden salgılanan luteinizan hormon (LH)'a çok benzer, aynı etkiyi yapar. LH hormonu normalde kadın vücudunda yumurtlama olmadan yaklaşık 36 saat önce yükselmeye başlayan ve maksimal değere ulaşması ile yumurtlamayı tetikleyen (yumurta çatlamasını sağlayan) hormondur. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilrisiniz. HCG içeren ilaçlar ile LH hormonunun bu etkisi taklit edilir, bu nedenle HCG ilacı (yumurta çatlatma iğnesi) uygulandıktan ortalama 36 saat sonra (bir buçuk gün sonra) yumurtla çatlaması yani yumurtlama (ovulasyon) olayı meydana gelir.

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl uygulanır, nereye yapılır?
Bu ilaçlar genellikle cilt altına veya kas içerisine enjeksiyon yapılacak şekilde üretilir. Her markanın ne şekilde uygulanacağı prospektus kağıdında tarif edilir, doktorunuzun tavsiyesi ne şekilde ise o şekilde uygulamanı gerekir. Cİlt altı (subkutan) uygulama için üretilen ilaçlar genellikle göbek etrafına veya üst kol arka tarafına uygulanır. Kas içerisine (intramuskuler) uygulama amacıyla üretilen ilaçlar ise genellikle kalçaya uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?
Bu ilaçlar genellikle yumurta 18-20 mm civarında büyüklüğe eriştiğinde uygulanır. Ancak çok fazla yumurta oluşmussa veya E2 hormon değeri çok yüksekse çatlatma iğnesi uygulanmayabilir bazı hallerde. Burada önemli olan yumurtanın eriştiği büyüklüktür, adetin kaçıncı gününde uygulandığı şeklinde bir kural yoktur. Yumurtanın yeterli büyüklüğe erişmesi genellikle adet kanaması başladıktan sonraki 10.-17 günler arasına denk gelir. Asla doktor kontrolü olmadan uygulanmaması gereken ilaçlardır.
 
Geri
Üst