gebe
  1. Duruu

    Duruu Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Nisan 2012
    Mesajlar:
    5
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    Yutulan sakız vücutta 10 yıl kalıyor

    Konu, 'Sağlık İçin Bilgiler' kısmında Duruu tarafından paylaşıldı.

    [​IMG]

    Yutulan sakız vücutta 10 yıl kalıyor​


    Sakız yutmadan bir kez daha düşünmek gerekiyor. Yanlışlıkla yutulan sakızlar, vücuttan 10 yılda atılıyor. Küçük çocuklar içinse tehlike daha büyük.​


    Yutulan sakız, sindirim sisteminde 10 yıl kalıyor. Bu da bağırsaklarda ciddi değişikliklere neden olabiliyor. İçeriğine bakıldığında lezzetli ama hazmı zor karışımlardan oluştuğu için bu mümkün. Tıp kitapları da yutulan sakızların birçok probleme neden olduğunu yazıyor.​


    Pediatrics'de 1998 yılında çıkan bir makale, üç farklı vakayı en kötü örnekler olarak sıralıyor.​


    İlki, 2 yaşından beri sakız çiğnemeyi çok seven 4,5 yaşındaki bir erkek çocuğu anlatıyor. Ailesi duruma müdahale ettiğinde çocuk, sakız adedini yediye çıkarmıştı. Doktorlar, çocuğun boğazını tıkayan kütleyi elle çıkarmak zorunda kaldılar.​


    İkinci vaka da, yine 4 yaşında gün içinde çok sık sakız tüketen bir çocukla ilgili. Bir sonraki sakızı çiğneyebilmek için çiğnediklerini yutan çocuğun midesinde farklı sakızlardan çok renkli bir kütle oluştu ve doktorların acil olarak müdahalesi gerekti.​


    Son vaka ise düzenli sakız çiğneyen 1,5 yaşındaki bir çocuğu anlatıyor. Küçük kız, çiğnediği sakızın içine 4 tane bozuk parayı ekleyince acil olarak hastaneye kaldırıldı.​


    'ARABA LASTİĞİ'NDEN SAKIZA
    Bunlar, milyonlarca vakadan sadece üçü. Yüzyıllardır, çiğnenen sakızlar yanlışlıkla yutulabiliyor. İncelenen katran birikintileri ise sakızın ilk olarak, milattan önce 7000 yılında Kuzey Avrupa'da özellikle de 6-15 yaş arasında çiğnendiğini gösteriyor.​


    Eski Yunanlıların nefeslerini tazelemek için ağaçlardan elde ettikleri sakızı baharatlayarak çiğnedikleri biliniyor. İngiliz kolonileri ise Amerika'ya yerleştiklerinde kıtanın yerlilerinden bu geleneği devralıyor.​


    Sakızın modern haline kavuşması ise bir mühendislik hatası sonucu oluşuyor. 19. yüzyılda ağaçtan elde edilen lateks adlı madde, lastiğe eşdeğer bir madde olarak görülüyor. 1869 yılında Meksika'nın sürgündeki eski başkanı Antonio López de Santa Anna, Thomas Adams'a bu görevi veriyor. Ancak bir sorun oluşur ve proje başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak, Adams'ın adı bu madde ile anılır.​


    Madde, araba lastiklerinde kullanılamasa da dikkat çekici özllikleri vardır. Kuruduğunda su içinde çözülmez ve tam bir plastiktir. Adams, 1871 yılında uzun süre çiğnenebilen ve parafin ile tatlandırılmış lezzetli bir sakız üreterek patentini alır. Wrigley ise sakızı bugünkü ününe kavuşturur.
    Sabah​


     
Yutulan sakız vücutta 10 yıl kalıyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. 10 yıldır şeker hastasıymış

    10 yıldır şeker hastasıymış

    Medical Park Hastanesi'nin Açılışında Başbakan Erdoğan, İnternet Üzerinde Sağlık Bilgilerini İzleyebileceği Numaranın Olduğu Kartı Gazetecilere Gösterdi. Medical Park Hastanesi’nin açılışında Başbakan Erdoğan, internet üzerinde sağlık bilgilerini izleyebileceği numaranın olduğu kartı gazetecilere gösterdi. Teleobjektifle görüntülenen karttaki numaradan Başbakan’ın 1998’deki test sonuçlarına...
  2. Ünlülerle 10 yıl önce, 10 yıl sonra...

    Ünlülerle 10 yıl önce, 10 yıl sonra...

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  3. Vücut İçin Gerekli 10 Gıda

    Vücut İçin Gerekli 10 Gıda

    Beta Karoten Beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşür. Bağışıklığı güçlendirir, hücre gelişimine yardımcı olur. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, antrioksidan etkisiyle yaşlanmayı geciktirir. Günlük alınması gereken miktar hakkında kesin veri bulunmuyor. Başta havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı olmak üzere tüm sarı ve kırmızı ile yeşil renkli meyve ve sebzelerde,...
  4. Yutulan Sakızın Vücutta Kalma Süresi

    Yutulan Sakızın Vücutta Kalma Süresi

    Yutulan Sakızın Vücutta Kalma Süresi ne kadardır kardeşim sakız yuttu bieşy olur mu acaba?
  5. 10.Yıl Marşının Özellikleri

    10.Yıl Marşının Özellikleri

    Bu konu 10.yıl marşının özellikleri hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, 10. Yıl Marşı, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar tarafından yazılan ve Cemal Reşit Rey tarafından 1933 yılında bestelenen marştır. Cumhuriyetin 10.yılında bestelenen bu marşla ilgili bazı bilgileri hatırlayarak, hafızamızı tazeleyim.. :) 10. yıl marşı 1933 yılında yapılan 10. yıl...

Sayfayı Paylaş